Nanocoating.nl

Siliconen coating

Siliconen coating: een laag die van werkelijk alle markten thuis is

Siliconen coating (silicone coating in het Engels) is, zoals de naam al suggereert, een coating met een hoge hoeveelheid aan siliconen. Dit additief zorgt ervoor dat de coating met name uitblinkt om zijn hittewerende en waterbestendige eigenschappen. Zijn toepassing is dan ook veelzijdig: het wordt name gebruikt voor dakbedekking, maar ook als antifouling, in hittebestendige verven en op papier en textiel.

Silicoon is een synthetische, rubberachtige stof. Het is hittebestendig en wordt gebruikt als kit, lijm, smeermiddel en wordt ook verwerkt in bepaalde coatings en verf.

Dit zijn de eigenschappen van een siliconen coating:

 1. UV-resistent (zonwerend)
 2. Chemisch bestendig én bestand tegen extreme weersomstandigheden
 3. Sterk hittewerend
 4. Uitstekende isolatie tegen elektriciteit
 5. Door zijn elastische eigenschappen, hecht het uitstekend; daarentegen weinig slijtvast
 6. Niet plakkerig
 7. Van alle markten thuis; kan als spray, vloeibaar rubber en via UV-straling worden aangebracht

In dit artikel wordt gekeken naar de toepassingen van siliconen coating. Daarnaast worden specialisten in Nederland uitgelicht, alsmede de toepassingen om het zelf aan te brengen.

Van antifouling tot dakbedekking; hier wordt siliconen coating voor gebruikt

Om met de deur in huis te vallen: de toepassingen van siliconen coating zijn door zijn bijzondere eigenschappen immens breed.

Het wordt bijvoorbeeld aangebracht als…

 • anti-hecht- of beschermingslaag op papier of folie (voor de maak van tape of labels)
 • waterafstotende laag voor op textiel (bijvoorbeeld tentdoeken)
 • manier om daken bestand te maken tegen alle weersomstandigheden (ook wel siliconen polyester coating genoemd)
 • krachtige antifouling coating voor schepen
 • hittewerende verf voor uitlaten, motoren, pijpen en andere metalen ondergronden
 • manier om kleding en accessoires een zachte en gladde laag te geven
 • conformal coating om elektronica vloeistofdicht te maken
 • wijze om mallen te maken

Coat op basis van sprayen, gieten óf UV-straling

Deze veelzijdigheid komt door de manier waarop siliconen coating is opgebouwd. Sprayen is de meest voorkomende vorm, dit gebeurt bijvoorbeeld op daken, schepen, elektronica en bij hittewerende toepassingen.

Voor doe-het-zelf doeleinden wordt vooral vloeibaar siliconen rubber (siliconenrubber) gebruikt. Dit gebeurt vooral bij producten die waterafstotende gemaakt moeten worden (zoals daken) of waar een mal van moet worden gemaakt. Tot slot kan het aangebracht worden door middel van UV-straling. Papier, folie en textiel wordt in een speciaal apparaat geplaatst, die de coating erop straalt.


Ga zelf aan de slag met deze siliconen producten

Er zijn een hoop producten op de markt waarmee een siliconen coating aangebracht kan worden. In dit overzicht worden een aantal producten genoemd. Ervaar door klik op het product naar keuze meer:

Motip hittebestendige lak
Motip hittebestendige lak
Broilfire hittebestendige spuitlak
Broilfire
hittebestendige spuitlak
Griffon Siliconenspray
Griffon Siliconenspray
Toorx Lubetech Siliconenspray
Toorx Lubetech Siliconenspray
Epifanes Nautiforte wit
Epifanes Nautiforte wit

Silicone coating in Nederland: specialisten + producten

silicone roof coating cantex

Siliconen dakbedekking

Het gebruik van siliconen coating is in veel gevallen aan te raden. Of het nou gaat om het waterdicht maken van een tent of dak, het hittebestendig maken van auto-onderdelen óf een bescherming voor elektronica; een laagje siliconen is tot alles in staat.

Door zijn vele toepassingen hangt het er sterk van af of er een specialist ingeschakeld moet worden of dat men het zelf aan kan brengen. Siliconen zijn als vloeibaar rubber, spray én zelfs als UV-straling zijn aan te schaffen voor bedrijfsmatig en particulier gebruik.

Hieronder een overzicht van professionele specialisten en producten:

Geef uw project siliconen met behulp van specialisten

Siliconen coating in Nederland is vooralsnog een vrij onbekend fenomeen. Vooralsnog wordt het hier vooral toegepast als conformal coating of als bekleding van het dak. Wij hebben gelukkig een uitgebreid netwerk aan specialisten. Wij brengen u graag in contact met de beste specialist voor uw project! Stuur vrijblijvend een projectomschrijving via onze knop “Offerte Aanvragen”.

8 antwoorden
 1. John
  John zegt:

  Hallo, we hebben metalen dakplaten op onze recreatiewoning. Na een regenbui lekken bomen water op ons dak. Dit maakt erg veel lawaai (alsof je in een huis van golfplaten zit). Zou een siliconenspray ook geluid kunnen dempen?

  Beantwoorden
 2. Annemieke Loog-Henrichs
  Annemieke Loog-Henrichs zegt:

  Hoi!
  Ik wil graag wat vragen. Ik heb een 3d geprinte stempel waarmee ik afdrukken in zeep maak. Helaas is deze alles behalve glad waardoor hij snel vies en onbruikbaar wordt. Ik wilde hem graag een soort silicone laagje geven waardoor hij fijner in gebruik is. Bestaat zoiets? En zo ja, hoe kan ik eraan komen?
  Groeten, Annemieke

  Beantwoorden
 3. Annelie
  Annelie zegt:

  Hallo,

  Wij zijn bezig met een opdracht voor school en zijn op zoek naar een redelijk duurzaam alternatief voor het coaten van textiel (skibroek). Nu kwamen we terecht bij een siliconen coating en vroegen we ons af of dit een ademend vermogen heeft, en of dit een alternatief zou kunnen zijn om de skibroek waterdicht te maken.

  We horen het graag !

  Groetjes Annelie en Bente

  Beantwoorden
  • Coating Expert
   Coating Expert zegt:

   Hoi Annelie en Bente,

   Wat een leuke opdracht! Meestal adviseren wij een nano coating voor het waterafstotend coaten van textiel. We adviseren jullie om ons artikel hierover ook eens te lezen. Siliconen coating is iets minder gebruikelijk in Nederland, maar ook zeker mogelijk. Er bestaan siliconen sprays zoals deze van Atsko speciaal voor textiel. De ademende werking van stoffen blijft behouden. Een spray zal echter nooit dezelfde hoge waterafstotende werking kunnen geven als een coating die al in de fabriek is aangebracht.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 4. Joris Rozemeijer
  Joris Rozemeijer zegt:

  Hallo,

  Ik ben voor mijn afstuderen bezig met een mal te herontwerpen, dit betreft een mal waar in het proces epoxy op komt en dit is een lang en arbeidsintensief proces om te verwijderen na elk gebruik. Ik zag echter dat er siliconenrubberencoatings mogelijk zijn die mogelijk een antihechtingslaag vormen.
  Weten jullie hoe deze laag reageert op epoxy en eventueel het gebruik van was.
  Ik hoor het graag als jullie advies hebben over dit project en/of eventueel coatingpartners hebben die mij een richting op kunnen sturen!
  Eventueel, als dit een oplossing is, is het dan een mogelijkheid om samples te krijgen om de mallen een keer mee te bewerken?

  Met vriendelijke groeten,

  Joris
  Atelier Robotiq

  Beantwoorden
  • Coating Expert
   Coating Expert zegt:

   Beste Joris,

   Wat een leuke opdracht om op af te studeren! We denken dat de oplossing die je vraagt wellicht te ingewikkeld is. Er bestaan namelijk al zogenoemde losmiddelen, Anti hecht sprays en Mold release waxen speciaal voor het gebruik in mallen. Delen die niet met de epoxy dienen te hechten, kunnen eenvoudig worden ingespoten of ingesmeerd. Anti hecht sprays bevatten vaak geen siliconen maar de meeste andere losmiddelen (wax en siliconenrubber) wel. Siliconenrubber hecht vrijwel nergens aan en is uitermate geschikt voor mallen.

   Loswas (mold release wax) geeft de hoogste glans aan het geloste deel en anti hecht sprays zijn zeer makkelijk en snel. Het ligt er dus maar net aan wat u zoekt!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
  • Coating Expert
   Coating Expert zegt:

   Hallo Yvonne,

   Hartelijk dank voor uw vraag!

   Helaas hebben we nog geen lokale partner voor siliconen coating rubber. Dus dit zouden we u niet zo kunnen zeggen. Enkel in Rijssen en Arnhem zijn twee grote dakbedekkers waarvan wij weten dat ze siliconen rubber gebruiken in hun coating.

   Iedere dag zijn wij op zoek naar nieuwe coatingpartners, dus wij verwachten in de toekomst u hier beter van dienst te kunnen zijn! Onze excuses voor het ongemak.

   Met vriendelijke groeten,

   Erik

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *