Nanocoating.nl

Fabrieksvloer en industrievloer

Een fabrieksvloer / industrievloer is een ijzersterk vloertype, speciaal voor veeleisende omgevingen. Wilt u een industriële vloer laten plaatsen? In dit artikel leest u alles over verschillende industriële vloertypen, prijzen en punten om rekening mee te houden.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

Een industrievloer is oersterk en veilig

Industrievloeren voor de industriële sector passen goed in ruimtes waar extreme omstandigheden de orde van de dag zijn. Deze vloeren kunnen in zowel chemisch, thermisch als mechanisch opzicht tegen meer dan een stootje. Een kwalitatief goede industrievloer is daarnaast de basis voor een schone en veilige werkplek.

Ieder type industriele vloer heeft zijn eigen unieke eigenschappen waardoor er voor iedere branche een ideale ondergrond mogelijk is. Alle kunststof vloersystemen bestaan uit één naadloos geheel wat ervoor zorgt dat u nooit last heeft van oneffenheden of lastige opstapjes, zoals bij tegels het geval is.

Looppaden en kleuren

Markeringen op een vloer hebben vaak als doeleinde:

 • Het verbeteren van de veiligheid
 • Creëren van een veilige werkomgeving
 • Handhaven van orde en netheid

Op industrievloeren kunnen dit soort markeringen worden gemaakt in verschillende kleuren (zelfs fluorescerend). Hiermee maakt u veilige en duidelijke looppaden in de fabriek. Ook is het heel gemakkelijk om bijvoorbeeld afzettingen, pijlen of gekleurde zones op een industrie vloer te maken. Ook kan er een bedrijfslogo of huisstijlkleur in de vloer worden verwerkt. Er is ontzettend veel mogelijk en de meerprijs zal u meevallen!

Voor wie is een fabrieksvloer geschikt?

Een fabrieksvloer is keihard en bestand tegen zware belasting van machinerie en dus geschikt voor wie hier behoefte aan heeft! Er zijn verschillende opties mogelijk, vaak komen we deze vloertypen tegen in:

FabriekenBedrijfshallenMagazijnen
OpslagruimtenProductieruimteswerkplaatsen
VliegveldenBouwmarktenDrukkerijen

Een fabrieksvloer is minder geschikt voor bijvoorbeeld winkels, showrooms, scholen en kantoorruimtes. Doordat de vloer keihard is biedt deze minder “comfort” en er worden minder eisen gesteld aan de esthetische aantrekkelijkheid. Bent u op zoek naar een vloer voor één van deze bestemmingen? Kijk dan eens bij ons artikel over pu vloeren voor commerciële ruimten.


Verschillende industrievloeren vergelijken

In dit overzicht hebben we de voor- en nadelen van de meest voorkomende industrievloeren in kaart gebracht. Natuurlijk zijn er meer vloertypen en maatwerk behoort altijd tot de mogelijkheden.

VloertypeVoordelenNadelenToepassing
Epoxy gietvloer

+ Bestand tegen zware belasting
+ Hoge laagdikte
+ Bestand tegen vele chemicaliën en zuren
+ Bedekt ondervloer volledig
+ Geheel vloeistofdicht
+ Goede overall vloer

– Lange droogtijd
– Contactgeluid
– Gevoelig voor uv straling

Gemiddeld tot zware industrie
Epoxy vloercoating

+ Bestand tegen gemiddelde belasting
+ Bestand tegen vele chemicaliën en zuren
+ Dunne laagdikte
+ Voordelig
+ Geheel vloeistofdicht
+ Goede overall vloer

– Verhult oneffenheden minder
– Gevoelig voor krassen en scheuren
– Voelt koud aan
– Contactgeluid
– Gevoelig voor uv straling

Lage tot gemiddelde industrie
Epoxy troffelvloer
(mortelvloer)

+ Bestand tegen zware belasting
+ Combinatie met vloerverwarming mogelijk
+ Hoge laagdikte
+ Werkt geluiddempend
+ Geheel vloeistofdicht

– Niet zelf-nivellerend
– Plaatsen in minimaal 5 dagen
– Minder geschikt voor
continu vochtige omgevingen

Gemiddeld tot zware industrie
ESD vloer

+ Naadloos
+ Stofvrij
+ Chemisch resistent
+ Antistatische werking
+ Voorkomt kortsluiting en storingen
+ Kan over bestaande vloer

N.v.t. Geschikt voor zeer specifieke toepassingen

ICT sector, electronica montagezalen, operatiezalen etc.
Stofbinder

+ Voordelig
+ Stofvrij
+ Eenvoudig te onderhouden
+ Vloer blijft langer mooi
+ Bestand tegen chemicaliën

– Niet vloeistofdicht
– Bedekt oneffenheden niet
– Kan alleen op een geschikte ondervloer

Lichte industrie

Verschil tussen vloeistofdichte of vloeistofkerende vloer

Een vloeistofdichte vloer is niets minder dan een verzamelnaam voor alle vloeren met een volledig dichte structuur (epoxyvloeren bijvoorbeeld).

Verricht u bodembedreigende werkzaamheden in uw fabriek? Dan stelt de milieuwet speciale eisen aan de fabrieksvloer. Een vloeistofdichte of vloeistofkerende vloer is vaak één van de verplichte maatregelen. Toch zijn deze vloeren niet hetzelfde:

vloeistofkerende vloer

Een vloeistofkerende vloer is tijdelijk bestand tegen vloeistoffen:

 • Een vloeistofdichte vloer is (bijna) ondoordringbaar en kan vloeistoffen voor een lange tijd opvangen en tegenhouden.
 • Een vloeistofkerende vloer is erop gericht om vloeistoffen tijdelijk tegen te houden totdat deze worden afgevoerd of gereinigd.

Of uw fabrieksvloer een vloeistofdichte of vloeistofkerende vloer nodig heeft is afhankelijk van de situatie en de werkzaamheden. Vraag ons gerust om advies.

Tip: Wanneer er werkzaamheden boven een vloeistofdichte vloer worden uitgevoerd, geldt er geen verplichting om een vloeistofdichte vloer te inspecteren. Om een verklaring van de vloeistofdichte vloer in stand te houden, dient deze wel periodiek geïnspecteerd te worden door een erkende inspectie-instelling. Na goedkeuring dient er een inspectierapport opgesteld te worden waarin de Verklaring Vloeistofdichte Voorziening staat.

Dit kost een industrievloer of fabrieksvloer – prijs per m2

Voor een eerlijke en accurate berekening van de totale kosten is het nodig om de specifieke informatie en vereisten omtrent de fabrieksvloer of industrievloer van u te ontvangen. Gemiddeld kunt u rekenen op een prijs per m2 van €45,- tot €120,-.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

Let op: Tot 50m2 vloercoating is er vaak een vaste prijs voor de hele vloer. Daarna is de prijs per vierkante meter lager als het te coaten oppervlak hoger is. Bijvoorbeeld: €75 per m2 tot 100m2, €73,- per m2 tot 150m2, €70,- per m2 tot 200m2 etc.

VloertypePrijs per m2Tijdsindicatie plaatsing
Epoxy gietvloer

Tot 50 m2 €3.000 – €5.000,-
(voor totale vloer)
> 50 m2 €45 – €100,- per m2

> 4 dagen
Epoxy vloercoating

Tot 50 m2 €2.000 – 3.500,-
(voor totale vloer)
> 50 m2 €35 – €85,- per m2

> 3 dagen
Epoxy troffelvloer
(mortelvloer)

Tot 50 m2 €3000 – 5000
(voor totale vloer)
> 50 m2 €60- 80 per m2

> 5 dagen
ESD vloer

Op aanvraag (maatwerk)

> 3 dagen
Stofbinder

Tot 50 m2 €1500 tot €2500,-
(voor totale vloer)
> 50 m2 €30 – 65,- per m2

> 2 dagen

Welke industriële vloer is geschikt voor uw bedrijf?

Bekijk deze handige beslisboom voor een snel advies. Voor een advies op maat kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Belangrijk om te weten over een fabrieksvloer

Het aanbrengen van een fabrieksvloer brengt een hoop voordelen met zich mee: wij zouden de laatste zijn die het gebruik ervan afraden. De laag is echter niet perfect: het brengt enkele belangrijke zaken met zich mee om vooraf over na te denken. Houd daarom goed rekening met onderstaande factoren als u het coaten van een fabrieksvloer overweegt:

Niet iedere vloercoating is hetzelfde
Er is niet één type industrievloer. De vloer moet altijd perfect worden afgestemd op de werkzaamheden in de fabriek, machinale belasting, personele belasting en productie. Maak uw aanvraag daarom zo specifiek mogelijk.

Krasgevoeligheid
Sommige typen vloercoatings zijn gevoelig voor krassen. Topcoatings kunnen dit veelal tegengaan. Laat u daarom goed informeren over de materiaalkeuze van de vloer als u krasbestendigheid vereist.

Staat ondervloer
De (staat van) de ondervloer is van grote invloed op de hechting en het eindresultaat. Een onregelmatige vloer kan baat hebben bij een dikkere laagdikte, primer of het egaliseren van de ondervloer.

Aanbrengproces is tijdrovend
Een vloercoating is een investering van uw geld én tijd. Het aanbrengen is namelijk specialistisch en het uitharden van verschillende lagen kan meerdere dagen duren. Is het van belang dat het snel gebeurt? Laat dit dan weten in uw aanvraag. Er bestaan sneldrogende vloercoatings.

Inventariseer met welke chemicaliën de vloer wordt belast

Wanneer in uw fabriek of industrie de vloer regelmatig blootstaat aan chemicaliën dan is het belangrijk om vooraf zoveel mogelijk in kaart te brengen welke chemicaliën dit zijn. Sommige chemicaliën vereisen namelijk extra maatregelen. Een gemiddelde “chemicaliën bestendige” vloer is bestand tegen reguliere schoonmaakmiddelen en lichtere zuren, basen en oplossingen. Vaak zijn er aanvullende maatregelen nodig bij:

 • Zwavelzuur
 • Caprylzuur
 • Azijnzuur
 • Salpeterzuur
 • Zoutzuur
 • Aceton
 • Ammoniak

Vraag altijd een chemicaliënbestendigheidslijst op bij de applicateur en laat u goed informeren! Dit is niet alleen handig voor de plaatsing van de vloer, maar ook voor de toekomst waarin u mogelijk met andere chemicaliën werkt als nu.

Wat doet een vloercoatingspecialist

Algemeen
Het plaatsen van vloeren behoort tot de dagelijkse werkzaamheden van een vloercoatingspecialist. Ook kan een specialist u adviseren over kleuren en afwerkingsmogelijkheden.

Plaatsing
Tijdens het offerteproces krijgt u al een indicatie wanneer de vloer geplaatst zal worden. Vervolgens bespreekt de vloercoatingspecialist een specifieke datum en de duur van de werkzaamheden met u. Een specialist zal er altijd voor zorgen dat u zo min mogelijk hinder ondervindt van de werkzaamheden en dat de bedrijfsactiviteiten zo kort mogelijk onderbroken worden.

industrievloer

Gemiddeld is de garantie van een geplaatste industrievloer 3 tot 15 jaar.

Controle
Tijdens en na het leggen van de vloer wordt er een controlechecklist ingevuld. Daarin staan gegevens over applicatietemperaturen, applicatiemethodiek en verbruik per vierkante meter. Zo maakt de specialist het werk inzichtelijk en kan achteraf worden nagegaan of alles is uitgevoerd naar uw wensen en vereisten.

Onderhoud
Als de vloer eenmaal ligt dan biedt de specialist vaak ook een onderhoudscontract aan. Daarin staat onder andere de reinigingsfrequentie en wanneer coatings vervangen of hersteld moeten worden. U bent vrij om het onderhoud door deze specialist uit te laten voeren, of hier t.z.t. een andere partij voor in te schakelen.

Garantie
Gemiddeld is de garantie van een geplaatste vloer 3 tot 15 jaar. Die duur is afhankelijk van het systeem, locatie, onderhoud en reinigingsfrequentie. Geef uw wensen hierin duidelijk vooraf aan zodat de juiste materialen en technieken in de offerte worden opgenomen.

Met deze merken werken specialisten

Een greep uit de merken en producten waarmee een vloercoatingspecialist uw industrievloer kan plaatsen en afwerken.

MerkOmschrijving
Baril coatings

Baril Coatings is ontwikkelaar en producent van kwalitatief hoogwaardige, industriële coatings en bouwverven die zeer duurzaam zijn.

Borèl

Borèl, sinds 1998 gespecialiseerd in de bescherming van minerale oppervlakken is uw partner bij beton problemen. In de afgelopen jaren ontwikkelde Borèl een compleet productengamma waarmee al de voorkomende beton problemen tot het minimum gereduceerd kunnen worden.

Den Braven

Sinds de oprichting in 1974 is Bostik Benelux B.V. (voorheen Den Braven) gespecialiseerd in de ISO-gecertificeerde productie van hoge kwaliteit kitten, lijmen, purschuimen en technische sprays voor de bouwsector en industrie. bekend onder de merknamen Bostik, Zwaluw en Hercuseal en onder de private labels van verschillende partners.

Latexfalt

Een productie, applicatie, verkoop en productontwikkelingsorganisatie voor bitumineuze, polymeer gemodificeerde en kunststof bindmiddelen.

Prochemko

Prochemko standaardoplossingen en specialistisch maatwerk voor de meest uiteenlopende reinigings- en onderhoudsvraagstukken in de woning- en utiliteitsbouw, de industriële sector en de weg- en waterbouw. Met de merken Chemtec, Prochemko en NanoSign.

Sika

De bedrijfsactiviteit van Sika situeert zich in 7 doelmarkten: afbouw & renovatie, afdichting & verlijming, daksystemen, hulpstoffen, industrie, vloersystemen en waterdichting.

Sikkens

In 1792 richtte Wiert Willem Sikkens langs de stadsmuur van Groningen een fabriek op voor de fabricage van lakken. Tegenwoordig is Sikkens een internationaal erkend merk op gebied van verf en hoogwaardige coating.

BASF

BASF is het grootste multinationale chemieconcern. Vanuit het merk Ucrete biedt het bedrijf een reeks robuuste industrievloeren met lange levensduur voor agressieve omgevingen.

Sigma

De ijzersterke coatings in het Sigmafloor assortiment van Sigma zijn berekend op maximale belasting van een zwaarbeproefde fabrieksvloer.

Industrievloer nodig? – Zo werkt Coating.nl

U bent overtuigd; u wilt een fabrieksvloer laten leggen in uw bedrijf. Wat nu? Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

Heeft u een vraag over fabrieksvloeren? Wij helpen u graag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *