Nanocoating.nl

ESD vloer – Antistatische Vloercoating

Voorkom dat er statische ontlading wordt overgebracht op personen of apparaten met een ESD vloer. Wij vertellen u alle mogelijkheden zodat u het meeste haalt uit uw investering in een veilige werkvloer.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

Een antistatische vloercoating voor een veilige werkomgeving

In iedere ruimte waar statische ontlading ontstaat is een antistatische vloercoating noodzakelijk. Dit vloertype voorkomt de opbouw van statische elektriciteit door deze gecontroleerd af te voeren. Een antistatische vloer wordt vaak verkocht onder de noemer ESD vloer. ESD staat voor: Electro Static Discharge  (elektro statische ontlading).

Het doel van deze vloercoating is het creëren van een electrostatic protected area; een veilige zone waarin geen statische ontlading kan worden overgebracht op apparaten en personen. Door de speciale opbouw van de vloer werkt deze als een geleider die elektrische activiteit direct afvoert naar de aarde.

Dit type vloer wordt gecreëerd door een geleidende primer en geleidende koperstrips en/of koperband te combineren met een gietvloer.

Wat zijn de voordelen van een ESD-vloer?

Wanneer er wordt bezuinigd op een degelijke, veilige voer kan dit enorme schade veroorzaken aan de apparatuur, maar ook de werknemers lopen gevaar. Een ESD-vloer zorgt voor veiligheid. Dit is het allerbelangrijkste voordeel. Daarnaast, omdat de vloer wordt afgewerkt met een gietvloer, kent deze ook alle voordelen van een gegoten vloer:

 • Naadloos aangebracht: volledig effen en vloeistofdicht;
 • Stofvrij en slijtvast: ideaal voor industriële omgevingen;
 • Bestand tegen (chemische) vloeistoffen: chemische resistent en makkelijk te reinigen;
 • Kan worden aangebracht op een bestaande vloer;
 • In meer dan 200 kleuren uitvoerbaar.

Voor deze toepassingen is een ESD vloer geschikt

MachinekamersComputerruimtenOperatiekamers
ServerruimtenAssemblagelijnenZiekenhuizen
ProductieruimtenElektronicawinkelsTandartspraktijken

Offerte aanvragen: factoren om rekening mee te houden

Investeer je in een ESD vloer dan zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Breng onderstaande punten in kaart voordat u een offerte aanvraagt bij een vloercoatingspecialist voor een zo compleet mogelijke prijsopgave:

 • Oppervlakte en indeling van de ruimte;
 • Locatie van het pand (en ondergrond);
 • Welke werkzaamheden er plaatsvinden op de vloer;
 • In welke zones de statische geleiding het hoogst is;
 • Hoe zwaar de vloer wordt belast met machines, opslag en rollend materieel;
 • De toekomstplannen van het bedrijf.

ESD vloer laten plaatsen – het proces in 5 stappen

Een antistatische vloer laten plaatsen moet zo efficiënt mogelijk gaan. U wilt de werkzaamheden niet te lang onderbreken en de zekerheid dat de vloer aan alle vereisten voldoet. Voor maximale efficiëntie in het aanvraagproces adviseren wij het volgende:

esd gietvloer

Een ESD vloer werkt als een geleider door elektrisch potentiaalverschil af te voeren naar de aarde.

 1. Bereid de aanvraag goed voor: Bereken het totale aantal m2, bedenk de eisen die u heeft voor de vloer, wanneer de uitvoering moet gebeuren en of er extra afwerkingen zijn gewenst (belijning, looppaden etc.).
 2. Vul het aanvraagformulier in op Coating.nl: U wordt vervolgens binnen 5 werkdagen gebeld door een  persoonlijke projectmanager, waarbij wij uw wensen verder in kaart brengen.
 3. Laat de huidige vloer inspecteren: Indien gewenst kan er een NACE gecertificeerde coating inspecteur op locatie langskomen om een onafhankelijk rapport op te stellen met de staat van de ondervloer, technische details en aanbevelingen. Vraag hiernaar bij uw projectmanager.
 4. Ontvang offertes op maat: Uw projectmanager gaat achter de schermen voor u op zoek naar één of meerdere partijen die kunnen voldoen aan de vereisten van uw aanvraag. Zodra hij één of meerdere offertes van coatingspecialisten heeft ontvangen, stuurt hij deze naar u door.
 5. Kies de juiste coatingspecialist voor uw project: In uw eigen tijd leest en beoordeelt u de ontvangen offertes, waarna u deze bespreekt met uw projectmanager. Indien er een offerte bij zit waar u op wilt ingaan* brengen wij u rechtstreeks in verbinding met de betreffende coatingspecialist.

*Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om niet op een offerte in te gaan. Onze service is volledig vrijblijvend!

Het aanbrengen van een antistatische bedrijfsvloer

Het creëren van een antistatische werkomgeving dient zorgvuldig te gebeuren, want u dient als bedrijf te voldoen aan de meest recente NEN-, CUR- en DIN-normen. De geleidende coating aanbrengen is een nauwkeurige klus, maar kan (in sommige gevallen) al binnen een dag worden aangebracht.

De belangrijkste eisen waar een ESD vloer aan moet voldoen:

 1. De vloer moet voldoen aan de laatste NEN en IEC normen.
 2. Geaard zijn middels koperstrips of elektrisch geleidende lagen.
 3. De primer en lijm van een ESD vloer moet altijd elektrisch geleidend zijn.
 4. De ondergrond moet volledig vlak en egaal zijn.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

Systeemopbouw van een ESD vloer

Bij voorkeur is de ondergrond van een ESD vloer beton, echter kan de opbouw ook plaatsvinden op een bestaande (coating)vloer. Vervolgens wordt er een primer/schraplaag aangebracht voor een optimale hechting. Op de primer komt raster met koperstrips of koperband die geaard worden in de ondervloer. Hier overheen brengt de coatingspecialist een speciale geleidende primer aan en als laatste stap wordt er een gietvloer in kleur en afwerking naar keuze gegoten.

Systeemopbouw van boven naar beneden

 • Gietvloer
 • Geleidende primer
 • Koperstrips of koperband
 • Primer/schraplaag
 • Betonvloer

ESD vloer normen

De belangrijkste ESD-normen & ESD-standaarden zijn de NEN-EN-IEC 61340-5-1  en de ANSI/ESD S20.20. Deze normen beschrijven de minimale eisen/richtlijnen waar een ESD vloer aan moet voldoen om de ongewenste effecten van statische elektriciteit tegen te gaan. Wanneer het keurmerk wordt uitgegeven zorgt dit ervoor dat u op de werkvloer ESD-veilig elektronica of andere producten kunt: fabriceren, bewerken, assembleren, installeren etc.

Belijning aanbrengen (ESD vloer verven)

Een ESD vloer wordt doorgaans afgewerkt met een gietvloer. Op de toplaag kan indien gewenst belijning of bewegwijzering worden aangebracht. Zo kunt u duidelijk de ESD zone aangeven en veilige en efficiënte (loop)routes creëren.

ESD vloer symbool

Dit symbool wordt vaak gebruikt op ESD vloeren om aan te tonen dat het gebied veilig is

ESD vloer belijning opties:

 • Belijning aanbrengen in de vorm van lijnen en pijlen, zoals looproutes;
 • Symbolen gebruiken. Bijvoorbeeld het universele ESD protected area symbool;
 • Glow in the dark lijnen of symbolen voor extra veiligheid in geval van stroomuitval of rookontwikkeling;
 • Antislip-zones aanbrengen om de veiligheid te waarborgen;
 • Kleurvlakken plaatsen voor bepaalde soorten opslag of laadzones.

Antistatische vloer prijs per m2

Het goed aanleggen van een antistatische gietvloer is een specialistische klus omdat er moet worden voldaan aan de geldende normen en er ook rekening moet worden gehouden met de werkzaamheden op de vloer. Een standaard prijs per m2 kunnen wij daarom helaas niet geven.

Gemiddeld zal de antistatische vloer prijs per m2 van €60,- tot €150,- zijn. De prijs is onder meer afhankelijk van:

De gewenste laagdikte
Hoe dunner de laagdikte, hoe lager de prijs per m2. Maar bedenk wel dat een dunne laag oneffenheden niet bedekt en in sommige gevallen de puntbelasting niet aan kan. De ondervloer moet tevens perfect egaal zijn om geen problemen te krijgen met rollend materieel en transport.
Gietvloer type
Een epoxy gietvloer is goedkoper dan polyurethaan maar minder geschikt voor een winkel/magazijn combinatie. Polyurethaan is krasgevoeliger maar wel beter te combineren met vloerverwarming. Houd goed voor ogen wat het doel en de belasting van de vloer is!
De duur en aanvang van het aanbrengproces
Afhankelijk van het aantal lagen (laagdikte), voorbereidingswerkzaamheden en extra afwerkingsopties (zoals belijning) neemt het gieten (en met name het uitharden) van de vloer 4-7 werkdagen in beslag, afhankelijk van de temperatuur in de ruimte. Is het essentieel dat uw bedrijf of organisatie door blijft draaien, dan zijn er bepaalde sneldrogende opties.

Antistatische gietvloer reparatie en reiniging

Heeft u een bestaande antistatische gietvloer (ESD) en is deze niet aan vervanging toe maar wel aan een grondige reparatie? In de meeste gevallen is het dan raadzaam om een coatingspecialist op locatie uit te nodigen om de staat van de vloer te inspecteren. De specialist kan u vervolgens een ESD vloer reparatie adviesrapport geven waarmee u kunt afwegen welke reparatie opties geschikt zijn. In sommige gevallen hoeft alleen de topcoating vervangen te worden, in andere zijn er zwaardere reparatiewerkzaamheden noodzakelijk.

Is de vloer niet stuk maar verontreinigd? En zijn diverse methoden om de ESD vloer er weer als nieuw uit te laten zien. Een antistatische vloer schoonmaken kan gedaan worden door het reinigen met professionele schoonmaakmiddelen en machines, of door het opfrissen van de kleur met een nieuwe toplaag. Als de antistatische vloer is geplaatst ontvangt u na oplevering ook een advies met betrekking tot het schoonmaken en reinigen van de vloer.

Ook wanneer u bijvoorbeeld belijning verwijderen wilt bent u bij ons aan het juiste adres. Wij verbinden u graag met een ervaren specialist voor uw wensen.

Vergelijk eenvoudig offertes met onze service

Een snelle zoektocht online resulteert al gauw in vele ESD vloercoating aanbieders. Maar hoe weet u of u met een betrouwbare gietvloerpartij te maken heeft? En zit u wel te wachten op de vele acquisitie telefoontjes die volgen? Wij nemen daarom graag voor u het werk uit handen. Vraag een offerte aan bij coating.nl en wij zoeken tot 3 geschikte partijen die een ESD coatingvloer bij u offreren. Zo kunt u snel de prijs per m2 vergelijken en weet u zeker dat u te maken heeft met een erkende vakman die weet wat hij doet op gebied van ESD. Uiteraard zijn er voor u geen kosten verbonden aan deze service.

Uw voordeel?

 • Geen lange en verwarrende zoektocht online
 • Snel meerdere offertes; van erkende en ervaren specialisten
 • Geen vervelende acquisitie telefoontjes
 • Persoonlijke projectmanager en aanspreekpunt voor aankoopbegeleiding
 • Tijd & geld besparen met een snelle prijsvergelijking

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

2 antwoorden
 1. Pieter de haan
  Pieter de haan zegt:

  Beste,

  Is een ESD vloer nou een soort gietvloer of echt iets aparts? Wij willen onze serverruimte uitbreiden maar een gietvloer lijkt ons wat overdreven… Graag meer uitleg.

  Groet, Pieter

  Beantwoorden
  • Coating.nl redactie
   Coating.nl redactie zegt:

   Beste Pieter,

   Ik begrijp je verwarring. Het aanbrengen van een gegoten vloer is de laatste stap in de systeemopbouw van een ESD vloer. Met ESD vloeren bedoelen we eigenlijk de verschillende lagen onder de laatste vloerlaag (vaak een gietvloer) die ervoor zorgen dat statische elektriciteit rechtstreeks naar de aarde wordt afgevoerd en niet meer overgedragen kan worden op personen of machines. Voor een serverruimte is het misschien niet nodig om een esthetisch aantrekkelijke gietvloer als eindlaag te laten gieten. Je kunt ook kiezen voor een dunnere vloercoating en/of epoxy afwerking. Dit is voordeliger maar biedt iets minder comfort/geluiddemping.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *