Zwembadcoating
Optimale hygiëne en duurzaamheid door zwembadcoating
In Nederland zijn er ruim 700 openbare zwembaden en dan hebben we de duizenden privébaden, therapiebaden (bijvoorbeeld in revalidatiecentra) en semi openbare zwemgelegenheden (bijvoorbeeld in bungalowparken, campings en wellnesscentra) nog niet eens meegeteld! Zwembadcoating speelt in deze sector een belangrijke hoofdrol.
Verf en coating kopen tegen de laagste prijs? Bekijk hier dan alle verf aanbiedingen, tot wel 65% korting op verf!
Hoge temperaturen in combinatie met vervuiling vormen een bron van bacteriën met mogelijk legionella als gevolg. Zwembadcoating zorgt voor een gesloten en gladde afwerking waardoor vuil bijna geen kans krijgt om te hechten en schadelijke bacteriën worden voorkomen. Naast de hygiënische functie, zorgt de coating tevens voor een duurzame beschermlaag én geeft de coating extra veiligheid aan de bezoeker van het bad. Samengevat zorgt een zwembadcoating voor deze voordelen:
- Een naadloze afwerking: geen scherpe randjes, scheuren of naden waaraan mensen zich kunnen bezeren.
- Voorkomt lekkages: zwembad coating is waterdicht. De ondergrond zwembad blijft daardoor droog en zal niet beschadigen door langdurig blootstaan aan water.
- Maakt het zwembad aantrekkelijk: dat mooie frisse blauw? Of juist zo’n mooie betonlook? Zwembadverf beton is ook te verkrijgen. Alle opties zijn mogelijk.
- Zorgt voor onzichtbare hygiëne: door de gesloten structuur van de coating kan er geen vuil blijven hangen die schadelijk kan zijn voor de gezondheid, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld tegels, waar al snel vuil blijft hangen in de voegen.
Kies de juiste zwembad coating voor iedere ondergrond
Niet iedere zwembad coating kan worden toegepast op iedere ondergrond. Zo zijn coatings die speciaal geschikt zijn voor poreuze ondergronden zoals beton, niet geschikt voor baden gemaakt van polyester vanwege het gevaar van osmotische blaasvorming. In sommige gevallen kan dit worden verholpen door eerst een primer aan te brengen op de ondergrond. Daarnaast is het belangrijk om vooraf te bedenken of u de ondergrond wilt bedekken of juist zichtbaar wilt laten. Er zijn transparante en dekkende systemen en met meerdere lagen kunt u zelfs tegels verhullen.
Polyester zwembad
Geschikte coating: 1 component coating (particuliere baden), epoxy coating en polyurea coating
Epoxy coating hecht goed op polyester en is uitermate goed bestand tegen chemicaliën (chloor en reinigingsmiddelen) en zonnebrandmiddel. Nadeel is dat het aanbrengen van epoxy vrij lang duurt. Afhankelijk van de laagdikte 3-7 dagen minimaal. In de tussentijd kunt u het zwembad niet gebruiken. Polyurea coating wordt aangebracht met hoge druk spuitapparatuur en droogt veel sneller. Voor kleine polyester zwembaden of locale reparaties zijn er ook 1 component coatings beschikbaar.
Betonnen zwembad
Geschikte coating: Primer + Polyurethaan coating (commerciële zwembaden) of chloorrubber zwembadverf (particuliere baden)
Nieuwe betonnen zwembaden “werken” vaak nog waardoor er scheuren kunnen ontstaan. Tevens kunnen hete zomers of koude winters voor hoge temperatuurschommelingen zorgen. Om deze reden is epoxy minder geschikt. Polyurethaan is meer flexibel en kan kleine scheuren beter opvangen. Chloorrubber systemen zorgen voor een volledig waterdicht zwembad en bedekking van de ondergrond. Het is chloorwater bestendig en geen voedingsbodem voor algen (groene aanslag). Het nadeel van chloorrubber is dat deze minder goed kan tegen vetten en oliën (en dus zonnebrandmiddelen) daarom is deze optie minder geschikt voor commerciële zwembaden.
Zwembad met tegels
Geschikte coating: Primer + Epoxy coating (alleen binnenzwembaden), Polyurea hotspray of chloorrubber zwembadverf (particuliere baden)
Bijna alle 2 componenten coatingsoorten zijn geschikt om over tegels aan te brengen, zolang er maar een goede primer wordt gebruikt. Hierbij is het tevens belangrijk of u de tegels zichtbaar wilt houden. Epoxy kunt u transparant aanbrengen over tegels. Polyurea en chloorrubber niet. Epoxy kunt u ook dekkend aanbrengen, echter zijn er dan wel meerdere lagen nodig als u de tegelstructuur wenst te verhullen. Voordeel van epoxy is dat u meteen ook belijning in het zwembad kunt meenemen. Chloorrubber is de goedkoopste optie, echter komt deze in een beperkt aantal kleuren en is niet geschikt voor commerciële baden.
RVS of aluminium zwembad
Geschikte coating: Roestwerende acrylaat polyurethaan
Voor RVS en aluminium baden is het belangrijk om te kiezen voor een coating met een roestwerend effect of een roestwerende primer. Laat u hierbij altijd informeren door een specialist om hechtingsproblemen of roestvorming in de toekomst te voorkomen.
Verf Online Kopen?
Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:
Veilig zwemmen garantie: Certificering & Regelgeving
In de zwembad en wellness branche spelen veiligheid en hygiëne een belangrijke rol. Nederland heeft daarom strenge wet- en regelgeving voor zowel openbare binnen- en buitenzwembaden, als sauna- en wellness resorts, therapeutische baden en zwemaccommodaties bij campings, kampeer- of bungalowparken. Deze wet en bijbehorend besluit moet worden gehandhaafd:
- De Wet Hygiëne en Veiligheid Badinrichtingen en Zwemgelegenheden (Whvbz)
- Het Besluit Hygiëne en Veiligheid Badinrichtingen en Zwemgelegenheden (BHVBZ)
In de wet en het besluit staan maatregelen omschreven rondom de slipweerstand en opbouw van bacteriën. Per provincie is er een beleid vastgesteld omtrent inspecties. Op basis van meldingen en uitkomsten van uitgevoerde inspecties kan de Provincie eisen stellen om de veiligheid en hygiëne te verbeteren. De hele wetgeving en het besluit kunt u nalezen op de website van de overheid.
Voldoen aan de regelgeving met zwembadcoating
Eén van de maatregelen die u kunt treffen om aan de wet en het besluit te voldoen is het laten aanbrengen van gecertificeerde zwembadcoatings die voldoen aan de Europese normeringen. Bijvoorbeeld de Europese antislip NEN-norm 13451 – 1:2011. Werk daarom altijd samen met een erkende coatingspecialist met ervaring op dit gebied. Wilt u zeker weten dat uw zwembad voldoet aan alle eisen? Neem dan contact met ons op. Wij verbinden u graag vrijblijvend met een zwembadcoating specialist.
Keurmerk Veilig & Schoon
Naast de wettelijke vereisten, is het ook belangrijk om aan de wensen van de gebruiker te voldoen. Een kwalitatief goed zwembad draagt daarom vaak een zichtbaar keurmerk. Het Keurmerk is een, door de zwembadbranche ingestelde, regeling met het wettelijk kader als ondergrens en daarboven op een aantal extra kwaliteitseisen en richtlijnen op gebied van bijvoorbeeld Waterleidingwetgeving en Legionella preventie en Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP). Hiermee toont het management van het zwembad aan dat bedrijfsprocessen ten aanzien van hygiëne en veiligheid goed zijn geregeld en ook uitgevoerd worden door de medewerkers.
Voorkom ook ongelukken rondom het zwembad
Naast de veiligheid en hygiëne in het zwembad is het natuurlijk ook belangrijk om te denken aan de ruimte om het zwembad. Bijvoorbeeld vloeren, doucheruimtes, kleedkamers, doorloopruimtes en wachtruimtes/trappen rondom waterattracties kunnen erg glad zijn. Een systeem welke geen afbreuk doet aan het loopcomfort, maar wel uitglijden effectief voorkomt heeft vaak de voorkeur. Zwembadcoating specialisten maken bijvoorbeeld gebruik van een NEN-norm gecertificeerd antislip systeem die niet aanvoelt als schuurpapier onder de voeten. Deze coating maakt gebruik van een speciale techniek waarbij toppen en dalen worden gecreëerd die het water effectief afvoeren. Dit zorgt voor het gewenste effect zonder een letselgevoelige
scherpe afwerking.
Waterdichte zwembadcoating niet alleen voor zwembaden
Naast commerciële zwembaden zijn er ook andere ruimtes gebaat bij een waterdichte zwembad coating. Denk bijvoorbeeld eens aan sauna’s en wellness centra. Of wat dacht u van een privé zwembad op uw eigen terrein of een zwembad bij uw bungalow. En dan hebben we het nog echt over zwembaden. Maar ook de ruimtes eromheen kunnen goed een zwembadcoating gebruiken. Om een voorbeeld te geven; zwembadcoating kan ook worden aangebracht in:
- Kleedruimtes van zwembaden
- In en rondom waterattracties (bijvoorbeeld glijbanen of kinderbaden)
- Doorloopruimtes van sauna’s
- Gezamenlijke doucheruimtes van sportscholen
- Inloopdouches
- Sauna’s, stoombaden, kleedkamers en doucheruimtes in sportscholen
- Bungalowparken en campings met zwem- en/of wellnesfaciliteiten
Een hoogwaardige zwembad coating zorgt ervoor dat zowel de recreatiezwemmer als saunaganger veilig kan genieten van het zwembad en de ruimte eromheen.
5 onderdelen van een prijsberekening
Zwembadcoating specialisten brengen vaak een offerte uit die zij baseren op 5 onderdelen. Houdt daarom rekening met het volgende:
- De uitkomsten van de inspectie: Vocht in de ondergrond, kuilen en hobbels, moeilijk begaanbare ruimten; het zijn allemaal zaken waar men rekening mee moet houden voor het aanbrengen. Hoe minder valkuilen en obstakels er zijn, hoe lager doorgaans de offerte prijs.
- De benodigde voorbereiding: één van de belangrijkste stappen voor het aanbrengen. Een goede ondergrond maakt dat de coating optimaal hecht. Zijn er veel reparatie en egalisatie werkzaamheden vooraf nodig? Of een grondige reiniging? Of wellicht een primer? Deze kosten komen bovenop de coating.
- Applicatiemethode: Sommige ondergronden lenen zich uitstekend voor het aanbrengen met een roller/of kwast, anderen vergen aanbrengen met hoge druk spuitapparatuur. Soms is één laag voldoende, maar vaak zijn er meerdere lagen nodig. Dit heeft allemaal invloed op de prijsberekening.
- Afwerkingswensen: wenst u een bepaalde kleur of special effect? Er is veel mogelijk qua afwerking. Voor wedstrijdbaden kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan officiële belijning. Natuurlijk hangt daar wel een prijskaartje aan.
- Extra opties: vaak wordt de coating niet alleen aangebracht in het zwembad, maar ook rondom. Denk aan de doorwaadbaden, zwembadranden of doucheruimtes. Hier kunt u tegen een meerprijs bijvoorbeeld kiezen voor een antislip afwerking.
Zwembadcoating aanbrengen in Nederland
Heeft u interesse in Zwembad coating? Dan kunt u ervoor kiezen om de coating zelf aan te brengen (particuliere baden) of de klus uit te besteden aan een ervaren specialist. Wij brengen u graag in contact met een gecertificeerde specialist in zwembad coating. Zwembad specialisten werken met diverse coatingsystemen en kunnen een inschatting maken over welke coating het beste bij uw situatie past. Dit is afhankelijk van de ondergrond, plaats van het zwembad en mate van gebruik.
Tevens werken onze partners uitsluitend met gecertificeerde producten welke voldoen aan de Europese normeringen. Zo bent u verzekerd van een uitstekend eindresultaat waar u weer vele jaren mee vooruit kunt. Neem contact met ons op via de button onderaan deze pagina voor een vrijblijvende offerte.