Nanocoating.nl

Schraaplaag

Schraaplaag: de perfecte basis voor iedere vloer coating

Een schraaplaag, ook wel schraplaag genoemd, is een slimme tussenlaag. Deze transparante laag van kunststof wordt aangebracht na de coatinglaag en voor het aanbrengen van een Polyurethaan- of Epoxy- gietvloer, met als doel het egaliseren en vloeistofdicht maken van beton- en cementdekvloeren.

Een schraaplaag dient met de grootste nauwkeurigheid te worden aangebracht, vanwege het zelfnivellerend vermogen. De coating-specialist gebruikt een vlakspaan om de open structuur van de ondervloer af te dichten.

In de praktijk wordt zeker 70% van de gietvloeren voorbereid met een schraplaag. Ondanks dat het advies is eerst een primer aan te brengen, wordt er vaak voor gekozen om de schraplaag direct op de ondergrond aan te brengen. Bij zuigende ondergronden is dit absoluut geen optie, dus raadpleeg altijd een specialist voordat je een keuze hierin maakt.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

Noodzakelijke voorbereiding van de vloer in diverse sectoren

Natuurlijk is het verstandig om je vloer kwaliteit onevenaarbaar te maken, maar binnen een aantal branches dient hier extra aandacht aan besteed te worden. Wat dacht je van extreem natte ruimtes of de agrarische sector. Een ruimte waarin dieren verblijven of de sportschool. Een bakkerij waar je met temperatuurschommelingen te maken hebt of in de horeca. Kortom, win voldoende advies in voordat je daadwerkelijk begint met het leggen van de vloer.

5 voordelen van een goed aangebrachte schraaplaag

Dat het aanbrengen van een schraaplaag een precisie klusje is dat is inmiddels wel duidelijk. Maar waarom zou je hiervoor kiezen? Als bedrijfseigenaar sta je dagelijks voor grote uitdagingen, dus zorg ervoor dat de kwaliteit van je vloer er al een aantal wegneemt.

opbouw schraaplaag

Zo ziet de opbouw van een gemiddelde vloer met schraaplaag eruit

Een schraplaag aanbrengen, voordat de gietvloer erop komt, is verstandig om de volgende redenen:

  1. Het zorgt voor een vloeistof dichte vloer, dus geen vochtplekken op de bedrijfsvloer;
  2. De vloer wordt hard en toch elastisch, bestand tegen zware machinerie.
  3. Een schraplaag is chemisch resistent, en kan dus tegen alle soorten schoonmaakmiddel
  4. Uitstekende hechting van de gietvloer, een primer is in veel gevallen niet nodig
  5. Onregelmatigheden in de ondervloer? De schraaplaag egaliseert en of nivelleert.

Bij robuuste betonvloeren of ondervloeren van hout wordt er wel eens een extra egalisatielaag aangebracht: de egalinevloer. Dit is een laag van maximaal 0,5 cm, die ervoor zorgt dat de PU-vloer prachtig egaal wordt.

De beste aanpak voor verschillende ondergronden

Een schraplaag kan op allerlei ondergronden worden aangebracht, zoals: cement, beton, hout, (keramische) tegels, steen, gipsgebonden vloeren, egaline, etc. Echter er is niet één soort schraaplaag die op alle ondergronden kan worden aangebracht. Er zijn verschillende soorten schraaplagen op de markt, met ieder unieke eigenschappen:

EP Schraaplaag: op basis van epoxy, wordt vaak toegepast na een primer. Er bestaan ook EP schraplagen met ingebouwde hechtprimers, deze kan in veel gevallen direct (zonder primer) worden aangebracht. Gemiddeld bestand tegen vocht, vuil, olie en vet. Sterk vullend vermogen.
PU Schraaplaag: op basis van polyurethaan harsen. Licht elastisch en zeer geschikt voor onder een PU gietvloer. Gebruik na het aanbrengen van een primer. Goed vullend en egaliserend vermogen.
Epoxy Gel: stroperige vloeistof op basis van Epoxy. Ideaal in combinatie met een troffelvloer. Geschikt voor het afsluiten van open structuren maar niet geschikt als vloeistof dichte laag. Door vulstoffen toe te voegen kan het ook worden gebruikt als epoxy plamuur (voor gaten en scheuren in de ondergrond)

Daarnaast zijn er allerlei afgeleide varianten die bijvoorbeeld sneldrogend zijn, extra bestand tegen een bepaalde vloeistof etc. Twijfel je over de juiste soort en aanpak? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij leggen uw vraag neer bij een coatingexpert.

Droogtijd van een schraaplaag

Het gieten van een vloer neemt meerdere dagen in beslag. In de meeste gevallen dien je eerst een primer toe te voegen, dan de schraaplaag, vervolgens de gietvloer en een eventuele toplaag. Allereerst de primer en vervolgens de tussenlaag en uiteindelijk nog de gietvloer.

De schraaplaag is na een uur of 4 – 5 stofdroog en kan na 12 uren weer belopen worden (afhankelijk van de uithardingstijd in combinatie met de omgevingstemperatuur).

De kosten van een schraaplaag
Het is lastig om vooraf in te schatten wat deze kunststoflaag je precies gaat kosten. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, maar gemiddeld zal de prijs per m2 zo rond de € 7,00 à € 8,00 liggen. Neem contact met ons op voor prijsinformatie van een lokale vakman.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

1 antwoord
  1. Gerard Flanderijn
    Gerard Flanderijn zegt:

    Hallo.
    Ik heb een nieuwe betonvloer in mijn garage ca 21 m².
    Graag wil ik info en wat ik nodig ben voor een epoxy vloer .
    Primer, schraplaag indien nodig .
    En welke epoxy ik het beste gebruiken kan . 1 of 2 lagen !
    Kleur denk ik grijs standaard ?
    En hoeveel ben ik totaal nodig , 1 x epoxy aanbrengen met toplaag is toch wel voldoende ?
    Mvrgr Gerard Flanderijn

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *