Viscometer / Viscosimeter
Bepaal de viscositeit van vloeistoffen met een viscometer
Ga direct naar:
ToggleEen viscometer wordt veelal ingezet als kwaliteitscontrole van een coating. Viscositeitsproblemen in een coating moeten namelijk al in een vroeg stadium worden opgespoord. Constateert men na het aanbrengen van een coating inconsistente kleuren, een onregelmatige afwerking, onvolkomenheden in de textuur, een teveel aan oplosmiddelen of pigment dan kan dit allemaal het gevolg zijn van gebreken in viscositeit.
Viscometers zijn er globaal in twee varianten: stationair (kwaliteitscontrole in laboratoria) en mobiel (kwaliteitscontrole bij processen). Deze kunnen vervolgens weer worden onderverdeeld in de geschiktheid voor het meten van de viscositeit van verschillende vloeistoffen. Bijvoorbeeld heldere vloeistoffen, troebele vloeistoffen, oplosmiddelen, polymeren etc.
In dit artikel bespreken we verschillende soorten viscometers en hun toepassingen. Daarnaast informeren wij u over de beschikbare viscosemeters op de Nederlandse markt.
De viscositeit van een coating
Er zijn een aantal factoren van invloed op de viscositeit van een vloeistof. Vloeistoffen worden in de regel onderverdeeld in Newtoniaanse en niet-Newtoniaanse vloeistoffen. Bij Newtoniaanse vloeistoffen is het meten van de viscositeit vrij eenvoudig. Bij dunne vloeistoffen is in dat geval de visociteit (weerstand tegen stroming of vervorming) laag. Bij dikke vloeistoffen hoog. Bij niet-Newtoniaanse vloeistoffen wordt het iets ingewikkelder. Hierbij spreekt men over vloeistoffen die onverwachts reageren op roerkracht of beweging. Een voorbeeld hiervan is een vloeistof die dunner wordt inplaats van dikker bij veel roeren (Thixotropie).
Het is enorm belangrijk voor een effectieve coatingtoepassing dat rekening wordt gehouden met de viscositeitskenmerken van de coating. Latex en verf hebben bijvoorbeeld Thixotrope eigenschappen. In een verfblik lijkt de verf dik, maar als u deze aanbrengt met een roller dan kunt u de verf in een dunne laag uitspreiden over de muur. Als de kracht van de roller niet meer meespeelt dan verdikt de verf of latex weer zodat deze niet van de muur druipt.
Hieronder een aantal voorbeelden van verschillende vloeistoffen die gebruikelijk zijn in de coatingindustrie:
- Thixotrope vloeistoffen – worden dunner bij toepassing van kracht of roering. Voorbeeld: verf, latex, lak, epoxyhars, giethars
- Reopexe vloeistoffen – zijn kneedbaar bij uitoefening van kracht, maar zal zijn vorm behouden zonder. Voorbeeld: kit, vulmiddelen, gel coatings
- Dilatante vloeistoffen – hoe krachtiger de stroming/vervorming, hoe hoger de viscositeit. Voorbeeld: gips, pvc
Wanneer de viscositeit van te voren is opgemeten en aangegeven kunt u er rekening mee houden bij het aanbrengen van de coating. Bij sommige coatings moet er een bepaalde verwerkingsviscositeit worden bereikt voordat de coating kan worden aangebracht. Dit is met name belangrijk wanneer de coating wordt gespoten via een spuitpistool. Soms zijn viscositeitsproblemen in lak te herkennen aan kleurophopingen. Dit kunt u meten met bijvoorbeeld een zogeheten mottling meter.
5 veelgebruikte viscometer (viscosimeter) soorten
Aangezien er vele soorten vloeistoffen zijn, zijn er ook vele viscometers op de markt. Welke viscometer u nodig heeft hangt af van de te meten vloeistof / coating. Hieronder beschrijven we een aantal veelvoorkomende:
- Bubble Viscometer – Meet de viscositeit aan de hand van hoe snel een bubbel stijgt. Hoe sneller, hoe lager de viscositeit. Mobiel en handzaam. Ideaal voor controle tijdens het proces.
- Rotatieviscositeitsmeter / Brookfield testmethode / Krebs testmethode – Meet de mechanische weerstand van een vloeistof die tegen de rotatiebeweging van een cilinder in werkt. Veelal gebruikt voor productcontrole, éénpunts-metingen en gemakkelijk te bedienen
- Flow cup viscositeitmeter / Capillairviscosimeter- Voor meting van kinematische viscositeit door vergelijking van de ‘break-thread’-flowtijden van vergelijkbare vloeistoffen. Simpel gezegd de tijd die het kost om de vloeistof uit de beker te ledigen, is de mate van de viscositeit. Niet geschikt voor niet-Newtoniaanse vloeistoffen
- Vibratie viscometer – Meet de weerstand van een vloeistof tegen trillingen. Een resonator wordt ondergedompeld in een vloeistof en de mate van demping afkomstig van de vloeistof wordt gemeten om de viscositeit te bepalen.
- Kogelval viscometer – Bij een kogelvalviscositeitmeter wordt de viscositeit berekend aan de hand van de valtijd van de kogel (valsnelheid) in een vloeistof, de dichtheid van de kogel, en de diameter van de buis en kogel.
Dit zijn vijf veelgebruikte soorten, er zijn er echter nog veel meer. Twijfelt u over de juiste viscosimeter voor uw project? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij brengen u dan graag in verbinding met een specialist op dit gebied.
Viscometer kopen – Specialisten in Nederland
Of u nu op zoek bent naar een bubbel viscometer, rotatieviscositeitsmeter of een flow cup viscositeitmeter er is altijd een specialist die dit kan leveren. Een voorbeeld hiervan is Brookfield. Hun viscositeitmeters worden voor een zeer breed scala aan toepassingen gebruikt. Dit varieert van hoog visceuze producten zoals polymeren, bitumen en de wat lagere visceuze producten zoals oliën, oplosmiddelen en bindmiddelen. De Powder Flow Tester biedt uitkomst bij onderzoek naar de stromingseigenschappen van poeders.
Ook andere specialisten bieden veel opties om de kinematische viscositeit van coatings, harsen en inkt te meten. De meest gangbare viscometers zijn de Flow cup viscositeitmeters als de Zahn-beker, Ford-beker, ISO-beker en DIN-beker. Ook zijn er specialisten in bubbel viscometers. De meeste viscometers zijn gemakkelijk te gebruiken en redelijk geprijsd. Ze zijn zowel ideaal voor productiecontrole als veldinspectie of laboratoriumgebruik. Interesse in een dergelijk instrument? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij verbinden u graag met een geschikte specialist.
Ayold B.V.
Coating.nl is onderdeel van Ayold B.V.
Zuiderplein 4, 8911AJ, Leeuwarden, Nederland
KvK 61277495
Ons doel is om verbindingen tussen bedrijven en coatingspecialisten eenvoudiger te maken. Dit doen wij door middel van het onafhankelijke platform Coating.nl. Bedrijven met coating vraagstukken kunnen via Coating.nl in contact komen met een groot netwerk aan coatingspecialisten.
Coatings
Anti corrosie coating
Brandwerende coating
Chemisch resistente coating
Poedercoating
Materiaal – Ondergrond
Betoncoating
Hout coating
Staalcoating
Types
Epoxy coating
Nano coating
Polyurea coating
Polyurethaan coating
Oppervlakte
Muurcoating
Vloercoating
Vloeren
Coatingvloer
HACCP vloer
Horecavloer
Magazijnvloer
Werkplaatsvloer
Type vloercoatings
Epoxyvloer
Polyurethaan vloer
Proces
Beton conserveren
Galvaniseren
Natlakken
Verzinken
Zandstralen