mottling meter

Zorg voor een consistente kleur met een mottling meter

Mottling (spotting) is in de coatingindustrie een benaming voor een onregelmatigheid in metallic kleuren. Het doet een beetje denken aan wolken. Dit effect is met name zichtbaar op grote metallic oppervlakken. Het wordt veroorzaakt door laagdikte variaties of door een onjuiste menging van metallic deeltjes die zich samen groepen op één plek. Mottling plekken zijn met het blote oog te zien maar de perceptie is erg subjectief en afhankelijk van de kijkafstand, belichting en kijkhoek.

Met een zogenoemde mottling meter ofwel cloud runner meet licht variaties over een bepaald oppervlak. Hoe hoger de uitkomst, hoe zichtbaarder het mottling effect.

Cloud runner mottling meter

BYK Cloud runner mottling meter. Bron: BYK-Gardner

Zo voorkomt een mottling meter wolkvorming in lak

De mottling meter werkt door lichtheidsvariaties te meten over een sample gebied (10-100 cm) vanuit verschillende hoeken, te weten; – 15 °, 45 ° en 60 ° De hoek van 15 ° meet onregelmatigheden in de spreiding van de metallic deeltjes, terwijl met de hoeken van 45 ° en 60 ° afwijkingen in de laagdikte worden gemeten. Om deze metingen uit te voeren, wordt de meter over het oppervlak gerold. Dit herhaalt men 5 tot 10 keer voor het beste resultaat. Middels de bijbehorende software kunt u de data analyseren en vervolgens het coatingproces aanpassen.

In dit korte filmpje van marktleider BYK- Gardner ziet u een mottling meter in de praktijk:


Leverancier van mottling meters in Nederland

BYK-Gardner is op dit moment de enige aanbieder van mottling meters in Nederland. Er zijn wel kleurmeters die ook een optie hebben om dit effect te meten maar deze zijn minder nauwkeurig dan een speciaal voor dit doel gemaakt product. Onder de merknaam Cloud runner biedt BYK een zeer mobiele en intuïtieve mottling meter die zowel vlakke als gebogen oppervlakken meet. Wilt u hier meer over weten? Neem contact met ons op. Wij verbinden u graag met een specialist.


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *