Galvanische corrosie

De factoren die Galvanische corrosie veroorzaken

Grof gezegd veroorzaakt het verkeerd combineren van verschillende metalen galvanische corrosie. Bijvoorbeeld aluminium platen met koperen schroeven. Hoe dit komt? Als twee metalen (een edel metaal en een minder edelmetaal) in contact komen met een elektrisch geleidende vloeistof (elektrolyt) dan zorgt het potentiaalverschil tussen beide metalen ervoor dat het zwakste metaal van beiden corrodeert. Bepaalde omgevingsfactoren kunnen dit proces aanzienlijk versnellen.


Galvanische corrosie voorkomen

De gevolgen van schade door corrosie neemt steeds meer toe. Corrosiebestendigheid wordt daarom een steeds belangrijkere eis van opdrachtgevers. Het voorkomen van corrosie begint in de meeste gevallen bij het kiezen van de juiste combinatie van materialen en het beheersen van de omgeving. Galvanische corrosie voorkomen is ook relatief eenvoudig:

 • Voorkom dat verschillende metalen met elkaar in contact komen
  Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een kunststof (bijvoorbeeld PVC of nylon) als afscheiding.
 • Gebruik materialen die wel goed gecombineerd kunnen worden
  Aan de hand van tabellen waarin de potentiaalverschillen van verschillende materialen staan kunt u bepalen welke combinaties geen problemen opleveren.
 • Denk na over het ontwerp en de omgevingsatmosfeer
  Al in de ontwerpfase kan men rekening houden met factoren die de corrosiesnelheid verminderen. Zorg bijvoorbeeld voor ventilatie, weinig vocht in de lucht, vrije afloop van regenwater en voorkom spleten, stilstaand water en bevuilde oppervlakken.
 • Gebruik een coating
  Coat het gehele oppervlak of lokaal naast en onder de verbinding met een corrosiewerende coating.

Let op dat enkel het lakken of coaten van het materiaal onvoldoende is om galvanische corrosie te voorkomen. Een kleine beschadiging in de laag zorgt er al voor dat een plek snel kan corroderen en onder de laag de rest van het materiaal aantast.


Galvanische corrosie tabel

Zoals we hierboven al beschreven is de grootste boosdoener van deze corrosievorm dat twee aan elkaar gekoppelde materialen een galvanisch koppel vormen waarbij het minst edele metaal een potentiaalverhoging tot stand brengt die een versnelde corrosie veroorzaakt bij het andere materiaal. De techniek galvaniseren ofwel elektroplating maakt handig gebruik van dit effect.  Deze corrosie treedt niet op als de beide metalen weinig potentiaalverschil hebben. Het bevestigingsmateriaal moet dus minimaal van hetzelfde materiaal zijn of edeler.

Om te bepalen bij welke materialen dit het geval is, bestaan er zogeheten galvanische corrosietabellen. Aluminium centrum (koepelorganisatie voor de aluminium industrie) heeft deze galvanische corrosie tabel hiervoor vrijgegeven:

Galvanische corrosie tabel

Bron: Het aluminium centrum

A. Deze combinaties zullen niet leiden tot extra corrosie van aluminium en aluminiumlegeringen.
B. Combinaties in deze categorie zullen leiden tot enige extra corrosie van aluminium en aluminiumlegeringen, vaak is
dit nog toelaatbaar.
C. De extra corrosie die aluminium en aluminiumlegeringen ondergaan is ernstig. Beschermende maatregelen moeten
genomen worden.
D. De extra corrosie is dermate ernstig dat het contact tussen aluminium en aluminiumlegeringen met het betreffende
metaal vermeden moet worden.


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *