Nanocoating.nl

Poedercoating voor hout

Innovatie: poedercoating voor hout en hittegevoelige materialen

Hout was tot een paar jaar geleden een lastig materiaalsoort om te poedercoaten, want bij hoge baktemperaturen (180 graden Celsius) in de oven barst het hout. Bij een temperatuur van 140 tot 150 graden was deze methode alleen geschikt voor een beperkt aantal soorten hout en mdf. Verder waren er twee lagen nodig: één voor de flexibiliteit van de coating en de andere voor krasresistentie en ter voorkoming dat het MDF gaat scheuren. Ook moest het object minimaal drie keer in de oven: voorverwarmen, eerste laag en tot slot de toplaag.

Verf en coating kopen tegen de laagste prijs? Bekijk hier dan alle verf aanbiedingen, tot wel 65% korting op verf!

Tegenwoordig kan het ook anders. Poedercoating expert DSM heeft hier namelijk een oplossing voor bedacht; Uralac®Ultra. Bij deze innovatie is slechts één laag voldoende en kan de baktemperatuur lager. Hierdoor zijn er ineens veel meer houtsoorten geschikt voor poedercoating. Wij nemen u mee door de mogelijkheden.


Versnelt verwerkingsproces door hittebestendig poedercoaten

De grootste voordelen van hittebestendig poedercoaten 2.0 is dat deze techniek het mogelijk maakt om:

Hout en mdf poedercoaten

Het aanbrengen op hout en mdf is snel en efficiënt.

 • Meer hittegevoelige hout- en mdf-soorten te poedercoaten dan voorheen
  (bijvoorbeeld: beuken, eiken en Tricoya)
 • Op een lagere temperatuur de poeder uit te harden (en hierdoor energiekosten te besparen)
 • Een 5 keer lagere CO2 voetafdruk achter te laten, vergeleken met watergedragen coatings
 • De productie op te voeren. Immers, het product behoeft namelijk maar één verflaag
 • Het toe te passen op complexe vormen
 • Transparant te coaten; ook op gladde oppervlakken
 • BPA vrij te werken

Werking van hout poedercoaten op een lage temperatuur

De basistechniek van poedercoating blijft hetzelfde als voorheen en is gebaseerd op het principe dat negatief geladen voorwerpen worden aangetrokken door positief geladen voorwerpen. Middels spuiten wordt de negatief geladen poedercoating poeder aangebracht op het positief geladen product. Vervolgens gaat het product in een poedercoatingoven, convectie-oven of infrarood oven. Eerder moest het product voor behandeling driemaal de oven in, eerst om voor te verwarmen en daarna voor iedere laag een keer.

Bij het poedercoatingsysteem van DSM zijn de functies van een twee-componentensysteem in één hybride systeem samengevoegd. Het object hoeft met Uralac maar twee keer in de oven: de eerste keer om het voor te verwarmen en een laatste keer om uit te harden. Door de speciale chemische samenstelling van de poeder en het gebruik van speciale infrarood ovens kan de baktemperatuur ook nog eens naar zo’n 120 graden worden verlaagd.

Uitharden tot een gelijkmatige gladde laag

In plaats van traditioneel uitharden, zorgen poedervormige peroxiden voor het uitharden. Deze worden actief in gaskatalytisch infrarood ovens bij een temperatuur van 120 graden Celsius. Er ontstaan zuurstofradicalen, welke reageren met de harsen, die op hun beurt samengaan tot een oneindig netwerk. Met dit systeem wordt het poeder gelijkmatig verdeeld. Hierdoor is het mogelijk een mooie gladde laag te maken die kleurvast is in zonlicht.  Bovendien kan hierdoor 98% van het overtollig aangebrachte poeder worden teruggewonnen en hergebruikt.

Het poedercoaten van hout op een lage temperatuur is innovatief, nieuw en in beperkte mate bewezen, maar wint wel steeds meer aan terrein! Bedrijven als IKEA, keukenkast fabricant KEMPA en Dutch designer Willem Henssen hebben al positieve ervaringen. In dit korte filmpje geeft DSM meer uitleg over de eigenschappen en toepassingen van Uralac®Ultra:


Welke houtsoorten zijn geschikt om te poedercoaten?

Eikenhouten boomstammen voor bewerking

Zelfs ikenhout kan geschikt zijn.

 • MDF (Medium Density Fibreboard) en HDF (High Density Fibreboard)
  Dit is geperst board met een middelharde dichtheid. De houtvezels zijn gedroogd en door middel van harsen met elkaar verbonden. MDF is zeer goed bewerkbaar en ook nog eens makkelijk in allerlei vormen te frezen. Het wordt daarom vaak gebruikt voor keuken- en kantoormeubilair.
 • Gemodificeerd hout
  Dit is hout dat door te modificeren (meestal verhitting) duurzamer is geworden. Het wordt vaak toegepast op zachthout zoals naaldhout en loofhout. Chemisch modificeren gebeurt ook. Voorbeelden hiervan zijn Accoya, Nobelwood en Tricoya.
 • Massief hout
  Bij massief houten producten zijn het voornamelijk eiken en beuken houtsoorten die in aanmerking komen om te coaten.

En welke niet?

Houtsoorten met een open structuur zoals vuren, grenen, meranti en ook mahonie bevatten veel water en hars. Deze componenten zijn helaas niet geschikt voor de huidige oventemperatuur om de poeder te doen uitharden. DSM onderzoekt nieuwe chemische samenstellingen waarmee de baktemperatuur in de toekomst verder naar beneden kan. Bij een baktemperatuur van onder de 100 graden celsius zouden deze soorten bijvoorbeeld wel kunnen worden gepoedercoat.

De chemicaliën die in deze nog lagere baktemperatuur met poedercoating poeder moeten worden verwerkt, zijn helaas nog niet geregistreerd. Dit proces neemt nog wel een aantal jaren in beslag. We hopen dat we hier binnenkort een update over kunnen geven!

Verf Online Kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

De prijs van poederlakken op MDF en andere houtsoorten

Bij alle houten oppervlakten die niet helemaal vlak zijn, is coaten met poeder goedkoper dan natlakken. Bovendien is het poedercoatsysteem zelf redelijk robuust zodat je weinig uitval van artikelen hebt die opnieuw moeten worden gecoat.

Bij het overstappen op poedercoaten heb je een geautomatiseerde spuitrobot, poedercoating poeder, ovens en tot slot een transportband nodig. Als er maar weinig capaciteit nodig is, kan de prijs voor de aanschaf van een coatinglijn een struikelblok zijn. Dan is een Shared Coating Center wellicht een oplossing om kosten te besparen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Poedercoating voor hout uitbesteden? Experts op dit gebied hebben jarenlange ervaring met verschillende producten.

Boek met poederlak kleuren en afwerkingen

Er zijn veel kleuren en afwerkingen mogelijk!

Freedom of design, expertise en ook de hoogwaardige systemen die worden gebruikt kunnen een reden te zijn om te kiezen voor een expert zoals:

 • DSM
 • Jotun
 • Sherwin williams
 • Van Wijhe Verf

De prijs voor poedercoating voor hout is uiteraard afhankelijk van de grootte van uw object. Ook de gewenste kleur en speciale wensen (bijvoorbeeld afwijkende plaatsing van boorgaten) spelen mee. Als je daarom wilt weten welke prijs je betaalt voor het poedercoaten van MDF of hout dan adviseren wij je om contact met ons op te nemen. Wij brengen je dan graag in contact met een lokaal applicatiebedrijf die een gepaste offerte kan uitbrengen.


Natlakken als alternatief; de voor- en nadelen

Gebruikers van DSM Uralac® hebben ervaren dat voor gestructureerde afwerking poedercoating voor hout bij lage temperatuur net zo goed is als – zo niet beter dan – vloeibare verf. Kras en waterabsorptietesten door gebruikers zelf hebben dit bewezen. Daarnaast is het vijf keer duurzamer dan het gebruik van natte lak. Bovendien zorgt poedercoating voor een veel betere afwerking voor complexe vormen. Dat dit nu ook met lage temperaturen kan worden bereikt, maakt dat de voordelen ten opzichte van natlakken steeds groter worden. Hieronder een overzicht:

De voordelen

 • Hoge krasbestendigheid
 • Hoge vochtresistentie
 • Lagere kosten per unit, door minder verspilling, hergebruik van ‘overspray’ en hogere processnelheid
 • Lagere CO2 voetafdruk, minder milieubelastend
 • Geen vrijkomende oplosmiddelen en inademing van organische componenten
 • Toepasbaar bij complexe vormen (freedom of design)
 • 2 kanten zijn in één keer te spuiten

De nadelen

 • Hoge investeringen voor nieuwe coatinglijn
 • Minder goede hoogglansafwerking
 • Niet alle kleuren direct beschikbaar, levertijd op afwijkende kleuren
 • Niet alle type effecten zijn mogelijk
De laatste opmerking moet worden goedgekeurd.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *