operatiekamer met DNA coating op hartklep

Veelbelovende nieuwe hartklep met DNA coating gaat langer mee

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht is er in geslaagd om voor het eerst een jonge patiënt te voorzien van een biologische hartklep. Door de speciale coating, ook wel dna coating genoemd, kan deze hartklep langer zijn goede functie kan behouden.

Cardiothoraxchirurg Willem Suyker heeft de operatie succesvol uitgevoerd. Hij zegt hierover het volgende in het persbericht van het UMC: “Deze klep is een doorbraak voor de chirurgische behandeling van hartklepafwijkingen, met name voor mensen met een actieve levensstijl.” Het UMC is het eerste ziekenhuis in de Benelux die deze operatie heeft uitgevoerd.

Verminderde kans op vervolgoperaties door speciale coating

De hartklep is bijzonder omdat het gemaakt is van een nieuw ontwikkelde weefselbehandeling in combinatie met een speciale coating als conserveringsmiddel. Hierdoor is de kans op vervolgoperaties kleiner, want de hartklep gaat langer mee. Voor jonge vrouwelijk patiënten is er nog een bijkomend voordeel; er hoeven namelijk geen bloedverdunners te worden geslikt. Hierdoor blijft een eventuele zwangerschap tot de mogelijkheden behoren.

Toename van gebruik coatings voor medische hulpmiddelen/implantaten

Het RIVM meldt een toename van coatings in de medische wereld. Een van de belangrijkste trends is het gebruik van nanocoatings op allerlei implantaten. De hechting van bacteriën aan implantaten is namelijk de voornaamste reden dat implantaten worden afgestoten door het lichaam. Door implantaten te voorzien van een speciaal samengestelde nanocoating is het mogelijk om de hechting van bacteriën tegen te gaan, zonder dat het materiaal minder goed wordt opgenomen door het lichaam.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *