medische coating antibacteriele operatieschaar

Infecties en besmettingen op afstand met medische coating

Coatings zijn essentieel in de medische wereld. Medische coatings voldoen aan de meest strenge hygiënische eisen en kunnen er zelfs voor zorgen dat organen en implantaten niet door het lichaam afgestoten worden.

Coatings kennen doorgaans krachtige vloeistof- en vuilwerende eigenschappen. Bepaalde typen houden zelfs in een handomdraai bacteriën en virussen op afstand.

Medische coatings is dus niets minder dan een verzamelnaam voor alle coatings die in gezondheidscentra worden gebruikt of mogen worden toegepast. In dit artikel kijken we naar de verschillende typen en lichten we deze uitgebreid uit. Tevens geven we een overzicht van specialisten in Nederland die medische coatings aan kunnen brengen.


Van DNA tot HACCP: deze coatings zijn essentieel in de medische wereld

Nergens zijn de positieve en beschermende eigenschappen van een coating zo belangrijk als in ziekenhuizen en andere gezondheidscentra. Onderzoekers zitten daarom ook nooit stil in het ontwerpen van medische coating.

Onder de merknaam Sono-Coat  is er een sterk oplichtende coating ontwikkeld dat de zichtbaarheid van katheters en naalden vergroot tijdens een medische ingreep. Dit laagje werkt als reflector voor de geluidsgolven die het verbonden apparaat uitzendt.

Door de jaren heen zijn er diverse lagen ontwikkeld die katheters en andere medische apparatuur beschermen tegen besmettingen of ervoor zorgen dat implantaten minder snel door het lichaam aangevallen worden. Innovativiteit is groot in deze sector. Het resultaat mag er daarom zijn: tegenwoordig worden ze in allerlei facetten van de medische wereld gebruikt.

Medische coatings onderscheiden we aan de hand van 3 voorname doelen. Deze zijn als volgt:

Implantaten krijgen een lange levensduur met DNA Coating

De afgelopen jaren ontwikkelde men een speciale coating op basis van nanodeeltjes om onder andere het afstoten van implantaten tegen te gaan. DNA coating wordt dit ook wel genoemd, omdat dit het lichaamseigen materiaal benadert. Deze minuscule beschermingslaagjes hechten beter met het omringende weefsel wat de kans op afstoting sterk verkleind. Daarnaast kent een DNA coating sterke anti-microbiële eigenschappen. Nanotechnologie biedt daarnaast nog meer voordelen: hun elektrostatische en magnetische eigenschappen geven pacemakers en andere hulpmiddelen een langere levensduur én het dient als toepassing om kanker vroegtijdig op te sporen.

Een volledig hygiënische omgeving met HACCP-gecertificeerde wanden en muren

Hygiëne is van levensbelang in zorgcentra. Bacteriën en hiermee besmettingen en ziekten mogen geen kans krijgen om zich te verspreiden. Een coating op basis Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) bieden hiervoor uitkomst. Muren en wanden krijgen hiermee een oppervlak dat ervoor zorgt dat vloeistoffen (zoals bloed of water), schimmels, ziekteverwekkers en ander vuil zich niet hecht aan de ondergrond. Hierdoor zijn ze gemakkelijk schoon te maken. Een bijkomend voordeel is dat het oppervlak bestand tegen krassen en bijtende chemische stoffen wordt.

Voorkom infecties en besmettingen met een anti-bacterieel laagje

Anti-bacteriële coating is een laag op basis van nano of poeder en werkt via zogenoemde zilver-ionen. Deze remmen de celdeling van bacteriën, waardoor de overdracht of verspreiding wordt geminimaliseerd (onderzoekers hebben uitgewezen dat de verspreiding daalt met maarliefst 91%). Medische apparatuur (zoals katheters), deurklinken, leuningen, draaideuren: de coating kan overal op worden toegepast. Het anti-bacteriële goedje is daarnaast milieuvriendelijk en heeft geen negatieve bijwerkingen.

Recentelijk is er een zogenaamde biocompatibele coating ontwikkeld (LipoCoat Biotec) met vocht aantrekkende eigenschappen. Niet alleen zorgt deze coating voor minder bacteriële infecties: oppervlaktewrijving wordt verlaagd, waardoor katheters ook prettiger zijn in gebuik.


Specialisten medische coating in Nederland

Het aanbrengen van een medische coating is specialistisch werk. Zo specialistisch, dat er nog geen officiële applicateurs in Nederland zijn die implantaten van een langere levensduur kunnen voorzien. Voor een anti-bacteriële of HACCP laag bent u echter beter voorzien, er zijn diverse specialisten die dat hier kunnen aanbrengen. Vraag vrijblijvend een offerte aan, we helpen u graag de passende specialist te vinden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *