Antibacteriële coating
Voorkom verspreiding van gevaarlijke micro organismen met Antibacteriële coating
Ga direct naar:
ToggleAntibacteriële coating is de laatste tijd sterk in populariteit toegenomen. De eerste antibacteriële coatings werden ontwikkeld voor de medische sector. Ondertussen zijn er ook toepassingen in bouwmaterialen, textiel en verven. Deze speciale coating (vaak op basis van zilver ionen) voorkomt dat gevaarlijke micro organismen zoals bacteriën, schimmels en algen zich vermenigvuldigen en verspreiden.
Antibacteriële coating kan worden verwerkt in zowel poedercoating als in natlaksystemen (verf). Ook is het mogelijk om de coating middels sprayen aan te brengen. Ook is de coating als additief beschikbaar, waardoor je een reguliere coating antibacteriële eigenschappen kunt meegeven. De mogelijkheden zijn hierdoor eindeloos! Let op: Antibacteriële coating heeft alleen effect op bacteriën die zich op het oppervlak bevinden en niet op micro-organismen in de lucht. Bij een vuil oppervlak verliest de coating zijn antibacteriële werking. Goed schoonmaken blijft dus nog steeds een must. Om deze reden is het een vaak toegepaste coating in:
- Ziekenhuizen
- Verzorgingstehuizen
- Treinen
- Zwembaden en Wellness
Toepassingen van antibacteriële coating tegen virus- en bacterieverspreiding
Dimmen Breen, directeur NanoServices (producent van Environ-X antibacteriële coating): “Iedereen herinnert zich nog wel de SARS-epidemie en de vogelgriep in 2003-2004. Bron van het kwaad was de metro in Hongkong. Kort daarna zijn onder meer treinstellen, roltrappen, toiletten, wachtruimtes en de wanden van de metrostations gecoat met antibacteriële coating. Met resultaat, want er werd een bacteriereductie gehaald van 91%. Dat is hoog, want dagelijks maken in Hongkong miljoenen mensen gebruik van de metro.”
Testen hebben uitgewezen dat de oppervlakken met antibacteriële nanocoating bijdragen aan een veiligere werkomgeving en het bestrijden van bijvoorbeeld de MRSA bacterie. Pas de coating daarom toe in omgevingen waar veel mensen samenkomen of waar hygiëne en anti bacterieverspreiding van levensbelang is. Denk bijvoorbeeld aan het coaten van:

Antibacteriële coating op leuningen in ziekenhuis stopt de verspreiding van virussen
- Medische apparatuur
- Computermuizen
- Deurklinken
- Telefoons
- Betaalautomaten
- Draaideuren
- Leuningen
Een technologie op basis van zilverionen
De meeste antibacteriële coatings werken op basis van zilver-ionen (ook wel onder de noemer Nanosilver). Van zilverionen is bekend dat ze de celdeling van bacteriën remmen, waardoor tussen de reinigingscycli overdracht wordt geminimaliseerd.
De zilverionen zorgen niet voor irritatie op de huid, zijn milieu vriendelijk en hebben geen bekende negatieve bijwerkingen. Verder zijn ze voor het blote oog onzichtbaar. Door ze te mengen met pigmenten zijn er veel kleuren mogelijk.Nanozilver wordt vanwege de antimicrobiële eigenschappen ook toegepast in wondgaas, textiel of schoonmaakdoeken.
Andere antibacteriële werkstoffen
Naast coatings op basis van zilverionen, zijn er ook antibacteriële coatings op basis van biociden. Deze coatings vallen onder de biocidenwetgeving en moeten zijn goedgekeurd voor het specifieke gebruik. Op het etiket is te zien welke biocide het bevat.
Eén van de laatste innovaties is het fotokatalytisch element als werkstof. Dit element heeft de gunstige eigenschap dat onder invloed van UV-licht (daglicht, TL-licht of UV-kunstlicht) het als katalysator optreed. Coatingen met dit element zorgen voor een natuurkundige reactie die organismen als bacteriën, virussen en organisch vuil afbreekt. Het eindresultaat is slechts de reststoffen water en kooldioxide.
Een cruciaal verschil met coatings op basis van het fotokatalytisch element tegenover nanozilver of biocidecoatings, is dat deze variant niet alleen bacteriën doodt, maar ook hun restanten volledig laat oxideren. Hierdoor blijft de werking van de coating onverminderd, waardoor de infectiepreventie altijd honderd procent werkzaam is.
Innovatie: Antimicrobiële coating voor verpakkingen
Voor bijvoorbeeld soep in stazakken is een antimicrobiële folie een geschikte oplossing. Vaak wordt deze coating gemaakt van Chitine. Chitine is een stof die voorkomt in het uitwendig skelet van insecten en schaaldieren, maar ook in sommige schimmels.
Chitine kan, na omzetting tot chitosan, als glucosamine (voedingssupplement) gebruikt worden. Daarnaast werkt chitosan antimicrobieel. Toch is deze coating nog volop in ontwikkeling. Een coating die is aangebracht op een flexibele folie kan namelijk gemakkelijk scheuren. Dat probleem doet zich waarschijnlijk niet voor als chitosan door de folie is gemengd. Ook lijkt scheuren een minder groot probleem te vormen als de coating wordt aangebracht op minder flexibele producten, zoals een plastic fles.
Wij houden de innovaties op gebied van antibacteriële en antimicrobiële coating in de gaten. Mocht je meer willen weten, neem gerust contact met ons op. Wij kijken graag voor je naar de nieuwste mogelijkheden.
Ayold B.V.
Coating.nl is onderdeel van Ayold B.V.
Zuiderplein 4, 8911AJ, Leeuwarden, Nederland
KvK 61277495
Ons doel is om verbindingen tussen bedrijven en coatingspecialisten eenvoudiger te maken. Dit doen wij door middel van het onafhankelijke platform Coating.nl. Bedrijven met coating vraagstukken kunnen via Coating.nl in contact komen met een groot netwerk aan coatingspecialisten.
Coatings
Anti corrosie coating
Brandwerende coating
Chemisch resistente coating
Poedercoating
Materiaal – Ondergrond
Betoncoating
Hout coating
Staalcoating
Types
Epoxy coating
Nano coating
Polyurea coating
Polyurethaan coating
Oppervlakte
Muurcoating
Vloercoating
Vloeren
Coatingvloer
HACCP vloer
Horecavloer
Magazijnvloer
Werkplaatsvloer
Type vloercoatings
Epoxyvloer
Polyurethaan vloer
Proces
Beton conserveren
Galvaniseren
Natlakken
Verzinken
Zandstralen