Nanocoating.nl

Spanningscorrosie

Spanningscorrosie zorgt voor scheuren in metaal

Spanningscorrosie is een vorm van corrosie die in praktisch alle metalen kan optreden en vaak voorkomt in civiele constructies waar sprake is van contact met chloride of nitraten in een warme en waterachtige omgeving (bijvoorbeeld zwembaden). In de volksmond wordt ook wel de afkorting SCC gebruikt, oftewel Stress Corrosion Cracking. Het is een gevaarlijke en onvoorspelbare vorm van corrosie, omdat deze van het een op andere moment voor zware scheuren zorgt en een constructie instabiel kan maken. Het komt gelukkig niet zo vaak voor, maar de gevolgen kunnen catastrofaal zijn!

Verf en coating kopen tegen de laagste prijs? Bekijk hier dan alle verf aanbiedingen, tot wel 65% korting op verf!

Spanning alleen veroorzaakt geen spanningscorrosie

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is lokale spanning niet de grootste boosdoener bij het ontstaan van deze corrosievorm. Een belangrijke voorwaarde voor optreden van corrosie is namelijk de aanwezigheid van vocht.

spanningscorrosie voorkomen

spanningscorrosie voorkomen begint al bij de fabricage

En hoewel de oorzaken van spanningscorrosie zeer complex kunnen zijn, is er vaak sprake van een combinatie van deze 5 omstandigheden:

  1. Er is gebruik gemaakt van een metaalsoort die voor SCC gevoelig is (Aluminium, RVS etc.)
  2. Het milieu bevat elementen die SCC veroorzaken (ammoniak, chloride of andere chemicaliën)
  3. Aanwezigheid van of contact met vocht
  4. Er is een hoge (inwendige of uitwendige) trekbelasting door toegepaste vervaardigingstechnieken
  5. De temperatuur is boven de 40 graden Celsius

Bij SCC is er soms ook sprake van de corrosievorm putcorrosie, waarbij er gaatjes oftewel putten in het materiaal ontstaan.

Spanningscorrosie RVS en andere metalen voorkomen

Een anti corrosie coating toepassen is bij deze corrosievorm niet de oplossing. Spanningscorrosie voorkomen begint al tijdens de constructiefase door het beperken of vermijden van spanningsconcentraties in het metaal. Daarnaast kunt u indien mogelijk de omgevingsfactoren beheersen (beperking van waterige chloride- of nitraathoudende milieus). SCC treedt het meest op bij RVS en Aluminium, maar ook kunststof kan worden aangetast. Hieronder een aantal extra tips om deze corrosievorm te beperken of te voorkomen:

  • Kies zoveel mogelijk voor ferritisch roestvast staal of duplexstraal; deze staalvorm is door de samenstelling minder gevoelig voor spanningscorrosie
  • Voorkom hoge temperaturen; de kans op SCC neemt al af onder de 50 graden celsius
  • Vermijdt tijdens de constructie zoveel mogelijk snijden, knippen en hameren; dit kan zorgen voor plaatselijke spanningsconcentraties
  • Beperk chemicaliën die SCC veroorzaken: nitraten, chloriden, zwavel en basische milieus
  • Voorkom krimpspanningen; lasnaden en dik-dun overgangen kunnen spanningscorrosiescheuren veroorzaken

Wilt u meer informatie over het voorkomen van spanningscorrosie? Neem contact met ons op. Wij brengen u vrijblijvend in contact met een specialist die u uitgebreid kan informeren.

Verf Online Kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *