Putcorrosie behandelen en voorkomen

Putcorrosie behandelen in drie stappen

Putcorrosie is een vorm van gelokaliseerde corrosie, die aanvallen in de vorm van stippen of putten maakt. Als deze aantasting eenmaal is ontstaan kunt u de putcorrosie behandelen door het oppervlak te reinigen en daarna de gaten op te vullen met een primer. Toekomstige putcorrosie voorkomen doet u vervolgens door een coating aan te brengen. Gebruik in ieder geval nooit roest-omzetters of roest-reinigers. Deze zorgen voor onthechting van een eventuele coating of verf en kunnen craquelé veroorzaken. Effectief putcorrosie behandelen doet u als volgt:

Stap 1:  Putcorrosie behandelen doormiddel van stralen

Bij staalstralen worden gritkorrels onder hoge druk tegen een oppervlak geblazen om vuil, vet, roest en oude coatinglagen te verwijderen. In de volksmond wordt deze mechanische oppervlaktebehandeling ook wel zandstralen of gritstralen genoemd. Na het stralen blijft er een schone maar kwetsbare staallaag achter.

Stap 2: Putcorrosie gaten opvullen

Bij putcorrosie behandelen is het van groot belang dat de gaten worden opgevuld met een goede primer. Wanneer deze stap wordt overgeslagen is de kans groot dat een beschermende coating niet goed hecht en het corrosieproces verder gaat onder de coatinglaag. Een voorbeeld hiervan ziet u in de afbeelding hieronder.

Putcorrosie behandelen met coating

De hechting van de coating op het staal
essentieel voor het voorkomen van putcorrosie

Gebruik meerdere lagen om de putten goed op te vullen en zuurstof en vocht geen kans te geven om bij de ondergrond te komen. De primers van International Paint (AkzoNobel), zoals Primocon, Yacht Primer en Interprotect zijn geformuleerd met specifieke pigmenten voor een uitstekende corrosiewering. Breng een primer bij voorkeur met een kwast aan en niet met een plamuurmes. Nadat de primer volgens de technische informatiebladen van de primer is aangebracht kan er een beschermende coating worden aangebracht.

Stap 3 Nieuwe putcorrosie voorkomen met een coating

De laatste stap bij putcorrosie behandelen bestaat uit het aanbrengen van een roestwerende coating. Lees meer over putcorrosie voorkomen in de volgende alinea.


Putcorrosie voorkomen begint bij de basis

Corrosie brengt kosten en veiligheidsrisico’s met zich mee. Het is zelfs zo dat er wereldwijd plus minus 5 ton staal per seconde onbruikbaar wordt. Voorkomen is dus beter dan genezen! Putcorrosie voorkomen kan echter alleen effectief wanneer u weet hoe de corrosie ontstaat.Was er bijvoorbeeld onvoldoende coating aangebracht op die plek? Komen er twee verschillende materialen samen, is de coating versleten of staat het materiaal bloot aan een schadelijk millieu?

Corrosie oftewel roest ontstaat namelijk in de zwakke delen van het staal door zuurstof en water in de lucht. Ook zuren en zouten kunnen corrosie veroorzaken. Als u het roestproces niet stopt, trekt de roest steeds verder in het staal en maakt het staal bros. Onder de roestblaren trekt de roest steeds dieper in het staal. Hierdoor ontstaan kleine en grote putten. Om deze reden heet deze roestvorm in de volksmond putroest, pitting of putcorrosie.  Putcorrosie voorkomen doet u door de belangrijkste veroorzakers te elimineren of zoveel mogelijk te verminderen. In principe kunt u putcorrosie voorkomen op de volgende manieren:

 • Kies het juiste materiaal
  Putcorrosie voorkomen kan eenvoudig door al in het beginstadium te kiezen voor een metaalsoort met corrosiewerende legeringselementen zoals zoals ijzer, chroom, nikkel en koolstof.
 • Beheers de omgeving
  Door schadelijke omgevingsfactoren te verminderen kan men ook putcorrosie voorkomen. Denk hierbij aan een optimale temperatuur, verlaagde chloorconcentratie, bescherming tegen weerselementen en zout water etc.
 • Breng een goede coating aan
  Dit kan bijvoorbeeld een poedercoating zijn of een zelfopofferende coating (galvaniseren of anodiseren).
 • Laat het materiaal regelmatig controleren door corrosie deskundigen
  Coating inspecteurs gebruiken moderne niet-destructieve testmethoden om de conditie van metalen te onderzoeken zonder schade te veroorzaken aan het oppervlak. Putcorrosie kan zo in een vroeg stadium worden geconstateerd en behandeld.

Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *