speciale poedercoating effecten

De perfecte afwerking met speciale poedercoating effecten

Poedercoating staat bekend om een duurzame afwerking en bijna onbeperkte kleurkeuzes. Fabrikanten hebben hun eigen selectie van standaard poederkleuren en de meeste bieden ook het volledige RAL-kleurengamma aan. Maar als u op zoek bent naar iets bijzonders, zijn speciale kleuren en poedercoating met speciale effecten mogelijk. Als u een speciale afwerking in gedachten hebt, is de kans groot dat er een poeder bestaat is die uw product de gewenste look geeft.

Van hamerslag, textuur en metallic poedercoating tot transparante en candy kleuren, in dit artikel bekijken we enkele van de onbegrensde mogelijkheden van speciale effecten met poedercoating.

Zo worden verschillende kleuren en texturen gerealiseerd

Speciale poedercoating effecten kunnen worden gecreëerd door een aantal technieken. Bijvoorbeeld het combineren van verschillende poeders, het modificeren van poeders met textuurveranderende additieven of het toevoegen van metaalvlokken. De methoden voor het maken van speciale effecten kunnen worden onderverdeeld in twee typen: éénstap- en meerstap toepassingen.

Poedercoat effecten met applicatie in één keer

Speciale poedercoating effecten in kleur en textuur kunnen worden gecreëerd door het poeder aan te passen voordat het op het substraat wordt aangebracht. Daarna kan je de poeder in één stap aanbrengen zoals een een reguliere poeder volgens de instructies van de fabrikant. De meest voorkomende soorten speciale effecten die in één stap aangebracht kunnen worden zijn:

Textuur

TEXTUREN (River texture)– De meest voorkomende poedercoatingstructuren zijn zand, wrinkle (of fijne textuur) en een grove textuur (ook wel riviertextuur genoemd). Van deze drie heeft zand de ruwste textuur om aan te raken, de grove textuur is zacht en vloeiend en rimpelig valt hier tussenin.
Gebruik: binnen- en buiten, architecturale toepassingen, elektronica-behuizingen en consumptiegoederen.
VEINING (Geaderd) – Veining is de Engelse benaming voor een gestructureerde afwerking die bijna grof gestructureerd is, maar zich uit in een dramatische, bredere geaderde afwerking die kan worden toegepast in één of twee kleurtonen. Het lijkt net of aders over het oppervlak lopen.
Gebruik: Overwegend interieurarchitectuurtoepassingen, tenzij het poeder duidelijk aangeeft dat het ook geschikt is voor buitentoepassingen.
HAMMERTONE – Hamertoon geeft een gestructureerde afwerking die eruit ziet als een oppervlak dat is geraakt door een hamer; het is vergelijkbaar met de veining en grof texturen, maar heeft smallere ‘aderen’ en een meer glanzend uiterlijk. Het effect wordt gecreëerd door glanzende mica-pigmenten toe te voegen aan het poeder.
Gebruik: Consumptiegoederen, tuinmeubilair, verlichting

Kleur

METALLIC (Glimmer) – Glimmer poedercoatings worden gemaakt door metaalpoeder of vlokken met de poeder te vermengen. Metaalpoeders zijn er in twee soorten; gebonden en niet gebonden. Alleen de gebonden poeders zijn geschikt voor eenstaptoepassing omdat ze een beetje helder poeder bevatten. De niet-gebonden metallics moeten worden gebonden door een transparant poeder.
Gebruik: Gebonden glimmer poedercoating is alleen geschikt voor binnentoepassingen. Niet-gebonden metallic poeders zijn geschikt voor buiten, afhankelijk van de toplaag. Vaak gebruikt in de automotive industrie.
HOLOGRAFISCH – Een holografische poedercoating werkt ongeveer zoals de hierboven beschreven Glimmer poedercoatings; het effect wordt gecreëerd door een speciaal ‘regenboog’ pigment en helder poeder toe te voegen voor interieurcoatings, en een extra toplaag voor buitencoatings.
Gebruik: Consumptiegoederen, auto’s, elektronicabehuizingen en klantspecifieke projecten.

poedercoating effecten

v.l.n.r. Grove textuur, rimpel effect, Hamertoon, geaderd, holografisch, glimmer


Aanbrengen in meerdere stappen – voor de meest spectaculaire afwerkingen

De poeders die je in meerdere stappen aanbrengt creëren buitengewone afwerkingen. De verschillende lagen zorgt voor prachtige diepte, bijzondere kleurcombinaties en speciale glans effecten. Hieronder bespreken we de poeders en technieken die in twee of meer lagen worden aangebracht voor het gewenste effect.

CANDY – Candy kleuren zijn te herkennen aan een extreem diepe, heldere en dramatische kleur. Candy kleuren worden meestal in drie stappen aangebracht: een metaalkleurige primer als basis, daarna een gekleurde poeder en tot slot een transparante toplaag voor een schitterende glans.
Gebruik: als autolak, voor consumptiegoederen, bouwkundige toepassingen, elektronica onderdelen etc.
TWO TONE – Tweekleurige afwerkingen worden gecreëerd door meerdere kleuren poedercoating over elkaar aan te brengen. Elke kleur wordt uitgehard voordat de volgende wordt aangebracht. Het aanbrengproces is vrij complex omdat het gebruik van meerdere kleuren een hoge temperatuur en tussentijdse uitharding vereist. Het is mogelijk om een subtiel ​​vervagingseffect tussen kleuren te creëren.
Gebruik: projecten op maat
TRANSPARANT – doorzichtige (ook wel Translucent genoemd) poedercoatings bieden kleur en maar zijn transparant genoeg om de onderliggende poedercoating zichtbaar te houden. Deze poeders creëren poedercoating speciale effecten door de basislaag en de diepte te verbeteren.
Gebruik: in de architectuur, consumenten producten, elektronica en nog veel meer

poedercoating effecten

v.l.n.r. Candy kleur, Tweetonig, Transparant


Aanbieders van poeder met bijzondere effecten en texturen

De flexibiliteit en veelzijdigheid van poederkleuren en texturen maakt het mogelijk om een ​​verbluffend aantal speciale effecten te creëren. Vraag daarom altijd eerst een proefmonster aan zodat u het effect onder verschillende lichtomstandigheden kunt testen. Als u al uw special effect poeder hebt gekozen, is het tijd om de juiste fabrikanten te vinden en het poeder met speciale effecten te kopen. Hieronder staan ​​slechts enkele van de beschikbare poeders. Van Interpon Coarse Texture Low-E tot Thermaset’s assortiment van texturen.

AkzoNobel (Interpon) – Interpon Coarse Texture Low-E

Een reeks poeders (polyesterbasis) ontworpen voor zowel binnen als buitengebruik. Interpon Low-E is duurzaam, hard en tegelijkertijd flexibel. Interpon Coarse Texture Low-E geeft een uniforme grove textuur die perfect is om imperfecties te verbergen. Gemakkelijk aan te brengen. Daarnaast is het een milieuvriendelijke poedercoating met een uithardingstemperatuur van max. 150 graden Celcius.

Axalta poedercoating – Alesta Star-collectie

Een reeks geavanceerde metallic poeders en designkleuren met gevarieerde texturen en afwerkingen voor binnen- en buitentoepassingen. 1-lagensysteem.

PPG – Vivati ​​Blending Toners

Een vrijwel onbeperkt palet van transparante kleuren voor toepassing op metalen en aluminium substraten, waaronder auto’s, motorfietsen, fietsonderdelen, apparaten en meer.

Teknos – Infralit EP 8022-00

Een epoxy poedercoating voor verlichtingsarmaturen, meubels, winkeluitrusting, apparaten en meer. Geeft een hamerslag afwerking met een golvende structuur.

Thermaset – Spectra Range

Thermaset’s speciale coatings, het Spectra-assortiment is een verzameling unieke en diverse afwerkingen waaronder hamerslag, lovertjes, zilver en nabootsing van antieke texturen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *