Nanocoating.nl

Antibacteriële coating voor ziekenhuizen

In dit artikel leggen wij u uit wat de werking is van antibacteriële coating, welke mogelijkheden er zijn en waarmee u rekening dient te houden met de toepassing van een antibacteriële coating voor ziekenhuizen.

Geef bacillen geen kans met antibacteriële coating voor ziekenhuizen

Een antibacteriële coating voor ziekenhuizen kan een groot verschil maken bij het voorkomen van ziekten en infecties. Zoals de naam al suggereert, geeft deze laag de ondergrond – zoals deurklinken en medische apparatuur – bacteriewerende eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat de verspreiding en vermenigvuldiging geremd wordt met 91%.


Nano of poeder; gebruik de juiste antibacteriële coating

De unieke werking van antibacteriële coating komt in de meeste gevallen door zogenaamde zilverionen. Al in zeer lage concentratie werken deze ionen zeer bacteriewerend: niet alleen kunnen ze de organismen doden, hun unieke samenstelling remt ook de verspreiding. Daarnaast zijn ze zeer milieuvriendelijk en niet schadelijk voor de mens.

Deze zilverionen zorgen voor een tweetal mogelijkheden qua applicatie van antibacteriële coating voor ziekenhuizen. Allereerst kan dit via een zogenaamde nano coating, piepkleine deeltjes die één worden met de ondergrond. Ten tweede is het ook mogelijk om via poedercoating een bacteriewerende laag aan te brengen. We gaan beide opties bij langs.

Antibacteriële nano coating

Het gaat hierbij om een speciale nano coating op basis van titaandioxide, vermengd met de eerder genoemde zilverionen. Al in een zeer lage concentratie kunnen deze ionen bacteriën doden en de celdeling ervan remmen. Daarnaast geeft de titaandioxide de coating een vuil- en vloeistofafstotende werking. Het kan gemakkelijk worden aangebracht via een sprayvorm, is transparant en heeft een werking van ongeveer twee jaar (ook bij intensief gebruik). Geen wonder dat het tegenwoordig steeds populairder wordt: uit onderzoek is gebleken dat ziekenhuizen steeds vaker kiezen voor antibacteriële nano coatings. Deze nano coating is toepasbaar voor nagenoeg ieder type oppervlakte denkbaar, al adviseren we het enkel voor kleinere onderdelen te gebruiken.

Geschikt voor: medische instrumenten (naalden, katheters), deurklinken, draaideuren, trappen, leuningen, spoelbakken

Antimicrobiële poedercoating

Er is ook poedercoating op basis van organische zilverionen. Het unieke aan dit type poeder is dat het niet alleen bestand is tegen bacteriën, maar ook tegen algen en schimmels. Het biedt een semi-permanente bescherming van minimaal zes jaar en wordt door middel van een spuitsysteem aangebracht op de ondergrond. Poedercoating is echter een tijdrovend proces en kan enkel aangebracht worden op metalen; dit maakt het niet voor elke situatie geschikt. Wel uitermate geschikt voor grotere oppervlakken of prefab.

Geschikt voor: spoelbakken, keuken-gereedschap, kozijnen, andere metalen, liften

Antibacteriële coating kent echter meer toepassingen dan hierboven genoemde, zo is het bijvoorbeeld ook bijzonder nuttig op openbare gelegenheden of in de voedselindustrie.

Houd hier rekening mee bij antibacteriële coating voor ziekenhuizen

  1. Voordat u overweegt antibacteriële coating aan te brengen, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Ten eerste werkt de coating enkel op bacteriën en schimmels die aan de oppervlakte zijn bevestigd. Bacillen die zich via de lucht verspreiden, worden niet aangetast. Ten tweede leveren beide coatings pas optimaal resultaat als er regelmatig schoongemaakt wordt. Hoewel er ook een vuil- en vloeistofafstotende werking optreedt, zorgt dit er niet voor dat er minder gereinigd moet worden.
  2. Tot slot zouden wij het aanbrengen van antibacteriële coating voor ziekenhuizen enkel overlaten aan gedegen specialisten. Heeft u interesse in de coating of wilt u meer weten over zijn mogelijkheden, dan zijn wij van Coating.nl u graag van dienst.

Heeft u een vraag over antibacteriële coating? Wij helpen u graag!

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *