Nanocoating.nl

Oppervlaktebehandelingen voor staal en aluminium

Wilt u producten of objecten van staal of aluminium beschermen, verfraaien of verbeteren? In dit artikel vertellen wij u graag over de verschillende oppervlaktebehandelingen die mogelijk zijn.

Verf en coating kopen tegen de laagste prijs? Bekijk hier dan alle verf aanbiedingen, tot wel 65% korting op verf!

Wanneer is het behandelen van staal noodzakelijk?

Komt uw product, voertuig of machine regelmatig in aanraking met invloeden van buitenaf? Denk hierbij aan chemicaliën, pekel, vocht of weersomstandigheden die uw product kunnen aantasten. Wij raden u dan aan om te kiezen voor een oppervlaktebehandeling staal en/of aluminum. Op deze manier beschermt u uw producten en verlengt u de levensduur van de machines of voertuigen. Door in een vroeg stadium te kiezen voor de juiste oppervlaktebehandeling voorkomt u hoge vervangingskosten in de toekomst.

10 soorten oppervlaktebehandelingen voor staal

Er zijn vele soorten oppervlaktebehandelingen die toegepast kunnen worden op een aluminium of stalen substraat. Elke behandeling heeft een eigen functie, kostenplaatje, voor- en nadelen. Om de verschillen iets te verduidelijken hebben we de diverse behandelingen voor u op een rij gezet. Hieronder vindt u een korte toelichting per oppervlaktebehandeling voor uw oppervlakte van staal of aluminium.

1 Beitsen en passiveren

Beitsen zorgt voor de reiniging van het metaal. Er wordt gebruik gemaakt van salpeterzuur dat het metaal tegen aantasting beschermt. Om het metaal weer naar de oorspronkelijke staat te krijgen wordt er gebruik gemaakt van fluorwaterstofzuur. Het passiveren versnelt vervolgens het proces van metaal spoelen. Het beitsen kan onder andere worden uitgevoerd door het oppervlak te dompelen in de vloeistof of door te sproeien (ook wel sproeibeitsen of innevelen genoemd) Dit zorgt voor de corrosiebestendige deklaag op uw voertuig of machine.

2 Verzinken

Zoekt u een oppervlaktebehandeling die bescherming biedt tegen roest, dan kunt u ook kiezen voor verzinken. Uw machine, voertuig of ander product wordt bedekt met een laagje zink. Deze (dunne) laag zink zorgt ervoor dat uw product beschermd is tegen roest. Een voordeel van de oppervlaktebehandeling verzinken is dat het product een glad en glanzende uitstraling krijgt.

3 Verchromen (chromateren) en vernikkelen

Wilt u uw producten van aluminium beschermen tegen oxidatie, dan is verchromen of vernikkelen een geschikte behandeling. Verchromen en vernikkelen wordt vaak toegepast wanneer anodiseren niet mogelijk is. Ook als een product bescherming tegen corrosie nodig heeft, maar tegelijkertijd elektrisch geleidend dient te zijn, wordt er voor chromateren gekozen.

4 Kleuren van metaal (poedercoaten)

Poedercoaten wordt vaak gebruikt bij stalen hekken, witgoed, radiatoren, voertuigen en staalconstructies. Deze behandeling wordt gebruikt om metalen een RAL-kleur mee te geven en een product te beschermen tegen corrosie en verschillende weersomstandigheden.

Oppervlaktebehandelingen voor staal en aluminium

Anodiseren en galvaniseren zijn maar een paar van de vele oppervlaktebehandelingen voor staal en aluminium

Het kleuren van metaal door middel van poedercoaten is geschikt voor zowel koper, staal als aluminium.

5 Anodiseren

Deze elektrolytische behandeling beschermt uw machine of voertuig van aluminium tegen oxideren. De harde beschermlaag maakt het materiaal slijtvast én kan ervoor zorgen dat wanneer u het product wilt lakken, dit beter hecht. Heeft u producten in de machinebouw-industrie of de auto-industrie, dan is het verstandig om meer informatie over deze behandeling op te vragen.

6 Chemisch vernikkelen

Wilt u uw product, voertuig of machine verfraaien of beschermen tegen roest, dan is chemisch vernikkelen een goed mogelijke oppervlaktebehandeling. Deze stroomloze toepassing wordt op gang gebracht door een chemische reactie. Op deze manier kan er een gelijkmatige laag gecreëerd worden. U kunt kiezen uit mat, half glans of hoogglans.

7 Galvanisch vernikkelen (galvaniseren)

Bij galvanisch vernikkelen ofwel galvaniseren worden er afwijkende eigenschappen gegeven aan het grondmateriaal. Dit zorgt dat het product meer glanst, krasbestendig wordt, geleidend is en minder snel zal roesten. Het is mogelijk om voor een enkele laag te kiezen, maar ook voor meerdere lagen.

8 Vergulden

Wilt u een ijzersterke oppervlaktebehandeling die uw product beschermt tegen chemische invloeden en als warmtegeleider dient? Een stalen oppervlak kan dan worden verguld met een laagje goud. Bijkomend voordeel is dat het oppervlak dan ook direct roestvrij is. Uiteraard is dit een kostbare oppervlaktebehandeling die met name geschikt is voor kleine machine onderdelen of (medische)apparatuur.

9 Vertinnen

Als u uw product laat bedekken met een laag van tin, dan wordt er gezorgd dat er geen vocht bij het product kan binnendringen en roest geweerd wordt. Vertinnen wordt daarom vaak gebruikt bij elektronische producten. Een bijkomend voordeel van vertinnen is de goede soldeerbaarheid.

10 Verzilveren

Verzilveren is een elektrolytisch proces en is de beste geleider van alle metalen. Verzilveren van producten zorgt voor reflectie op het product en het bevat een desinfecterende eigenschap. Deze oppervlaktebehandeling wordt over het algemeen gebruikt om de uitstraling van een product te verbeteren of om een bacteriebestendige werking te garanderen.

Deze oppervlaktebehandelingen kunnen worden toegepast op:

StaalZinkStrenx
Roestvast staal (RVS)KoperDilimax
GietijzerMessingOptim-QC
AluminiumDomexYmpress
AmstrongHardox Alform X-treme
Raex MangaanstaalWeldox
DillidurCreusabro XAR
TraanplatenVerzinkte platenKoudgewalste blanke platen
Geperforeerd staalDrukbestendig en hittebestendig staalWeervast staal

Verf Online Kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Stel hieronder uw vraag over oppervlaktebehandelingen voor staal

De laatste opmerking en 1 andere opmerking(en) moeten worden goedgekeurd.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *