Decoratieve coatings in de architectuur

Decoratieve coating kleurt de wereld

Hoewel het hoofddoel van schilderen van origine het aanbrengen van een beschermende laag is, hebben we een rijke traditie in Nederland om decoratieve kleuren te gebruiken in ons schilderwerk. Vele regio’s en streken kennen hun eigen authentieke kleuren en ook monumentale panden hebben vaak kleuren gebaseerd op een rijke traditie. Oud Hollandse kleurencombinaties worden zelfs over de hele wereld geroemd en vele verf en decoratieve coating merken hebben deze kleuren nog steeds of weer in hun assortiment opgenomen. Decoratieve coatings in de architectuur spelen in op de nieuwste kleurtrends, oude tradities én bieden optimale bescherming. Het beste van twee werelden dus.

In dit artikel bespreken we verschillende decoratieve coatings in de architectuur, innovatieve ontwikkelingen op dit gebied, bekende merken en professionele coatingbedrijven in Nederland.

Coatings in de architectuur met toegevoegde waarde

Decoratieve coating of decoratieve verf valt in de brede categorie architecturale coatings. Architecturale coatings zijn bedoeld voor toepassing op het interieur en exterieur van bedrijfspanden, commerciële gebouwen, huizen, kunstobjecten, monumentale panden en meer. Naast een decoratieve functie is bescherming en duurzaamheid van even groot belang. Uiteraard is speelt het esthetische karakter van de coating een grotere rol bij residentiële en commerciële gebouwen dan in de industriële sector. In deze laatste sector zijn juist de beschermende eigenschappen van belang. Door recente innovaties worden bepaalde handige beschermende eigenschappen ook steeds vaker toegepast op residentiële en commerciële objecten. Voorbeelden hiervan zijn:

Decoratieve interieurcoating versus exterieurcoating

Men zou kunnen zeggen coating is coating, en het maakt niet uit of het buiten of binnen wordt gebruikt. Was dit vroeger het geval, inmiddels zijn er grote verschillen tussen interieur- en exterieurcoating. Die verschillen liggen bijvoorbeeld in de oplosmiddelen (water, olie of harsbasis), pigmenten en additieven in de coatingformule. De beste coating is er één die speciaal is geformuleerd voor de betreffende ondergrond, ruimte en gebruiksdoel.

Decoratieve coating is er in vele kleuren

Decoratieve coating is er in vele kleuren en formules.

Exterieurcoating

Een exterieurcoating wordt blootgesteld aan diverse weersomstandigheden, temperaturen en uv straling. Daarom zijn exterieurcoatings zo geformuleerd dat ze niet vervellen, vervagen of beschadigen door de elementen. Er zitten geen pigmenten in die vervagen, verkleuren of verkrijten door uv straling en harsen die flexibel meebewegen bij het krimpen en uitzetten van de ondergrond door temperatuursverschillen. Vaak bevatten ze anti corrosie en anti schimmel additieven.

Interieurcoating

In binnen omgevingen is het minder van belang dat een coating bestand is tegen de elementen. Wel is het vaak belangrijk dat ze krasbestendig zijn, eenvoudig afwasbaar/hygiënisch en weinig schadelijke stoffen bevatten. De harsen zijn vaak harder waardoor ze minder flexibel meebewegen en daardoor ook beter bestand zijn tegen beschadigingen. Een grondige schoonmaakbeurt is vaak geen probleem. De meeste interieurcoatings zijn tegenwoordig op waterbasis en bevatten weinig vluchtige stoffen.

Afwerkingsmogelijkheden

Zowel interieur- als exterieurcoatings zijn er in diverse kleuren en afwerkingsmogelijkheden. Mat, zijdeglans, eiglans… hoe een coating eruit ziet en waarvoor deze dan het best geschikt is, is vaak niet duidelijk. Hieronder hebben we een aantal afwerkingsmogelijkheden en beste toepassingen voor u beschreven:

 • Mat, krijtmat en extra mat – deze afwerkingen hebben de laagste glansniveaus (0-10%) hierdoor reflecteren ze bijna niet en verbergen daarmee kleine onregelmatigheden in de ondergrond. Het is een populaire optie voor muren en wanden in residentiële omgevingen vanwege het zachte en fluweelachtige uiterlijk. Deze afwerking is het minst goed afwasbaar van alle afwerkingsopties.
  Aanbevolen voor: Muren en plafonds (interieur)
 • Zijdeglans en eiglans – deze middelglans afwerkingen hebben iets meer reflectieve eigenschappen. Zijdeglans heeft vaak iets meer glans als eiglans, maar let op; er is geen industriestandaard voor afwerkingsbenamingen. Eiglans kan bij één merk meer naar het matte leunen, terwijl het bij een ander merk meer glanst. Deze afwerking is iets duurzamer en beter afwasbaar.
  Aanbevolen voor: keukens, badkamers, kozijnen en deuren
 • Hoogglans en extra hoogglans – de meest reflectieve optie en daarmee het minst vergevingsgezind voor imperfecties. Een gedegen voorbewerking van de ondergrond is noodzakelijk. Uitstekend afwasbaar en duurzaam.
  Aanbevolen voor: plinten, deuren, kozijnen en muren/wanden die blootstaan aan agressieve schoonmaakmiddelen.

Decoratieve coating verbetert de omgeving

Bepaalde kleuren raken precies de juiste snaar, maar veel ook niet. Een donkere hal, een vergeelde muur, een onwelkom gevoel. Met de juiste kleurkeuze kan een coating bijdrage aan een optimale balans tussen vorm en functionaliteit. Er zijn zelfs bepaalde kleuren die ons op een onbewust niveau kunnen beïnvloeden om rustiger te worden, actiever, kooplustiger etc. Deze kleurpsychologie kan bijvoorbeeld worden ingezet in:

 1. Het onderwijs- Scholen en universiteiten streven naar een aangename en stimulerende leeromgeving. Overstimulatie door te veel felle kleuren – vooral op het basisonderwijs – kan leiden tot afleiding en verlies van concentratie. Neutrale kleuren met hier en daar accentkleuren zorgen voor de juiste balans.
 2. De gezondheidszorg- In de zorgsector draagt ​​decoratieve verf bij aan de stemming en mogelijk zelfs het welzijn van patiënten. Het doel is om patiënten zich op hun gemak te laten voelen en hierdoor het herstel te bespoedigen. Blauw wordt vaak gebruikt in de gezondheidszorg omdat het een kleur is die rust en sereniteit bevordert en hygiëne uitstraalt.
 3. Kantoren en wachtruimten- Een wachtkamer moet uitnodigend zijn, interesseren en verwelkomen. Dit doet men met warme, zachte en toch frisse kleuren. Kleuren in een kantoor moeten de productiviteit bevorderen en energie geven. Het gebrek aan natuurlijk daglicht kan gecompenseerd worden met lichte kleuren.

Decoratieve coating en verf in Nederland

De decoratieve coating en verfmarkt in Nederland is enorm. Er zijn dan ook veel lokale en internationale verfmerken verkrijgbaar online en in bouwmarkten. Bent u op zoek naar een coatingspecialist in decoratieve coatings in de architectuur? Wij brengen u graag in contact met een partij die perfect aansluit op uw wensen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *