Nanocoating.nl

Aluminium coating

Anodiseren, poedercoaten of lakken: aluminium coating op 3 wijzen

Aluminium coating, ofwel het coaten van aluminium. Een veelgeziene toepassing in de industriële en bedrijfsmatige sector. Hiermee maakt u het metaal meer slijtvast, krijgt het elektrische isolatie én wordt het nog beter beschermd tegen corrosie.

Aluminium coating wordt veel gebruikt als anti-roest middel. Echter is aluminium van zichzelf al zeer corrosiewerend – dit moet dus niet de primaire factor zijn om de coating aan te brengen.

Verf en coating kopen tegen de laagste prijs? Bekijk hier dan alle verf aanbiedingen, tot wel 65% korting op verf!

De 3 meest voorkomende vormen om aluminium te coaten:

 1. Poedercoaten
 2. Anodiseren
 3. Lakken

Maar moet u nou anodiseren of poedercoaten? Elk kennen hun verschillende voor- en nadelen. In dit artikel lichten we iedere behandelmethode toe, alsmede hun eigenschappen. Ook wordt informatie gegeven over de verschillende specialisten in Nederland.


Aluminium anodiseren geeft aluminium een slijtvaste oxidelaag

Anodiseren-aluminium-uitleg

Aluminium anodiseren is een elektrochemisch proces.

In het kort: door middel van anodiseren krijgen metalen (zoals aluminium of titanium) een transparante oxidelaag. Anodiseren van aluminium gebeurt via een elektrolytisch proces.

Deze laag is hard, poreus en zeer slijtvast. Door daarna de overblijvende poriën af te sluiten met stoom of heet water, wordt ook de corrosiebestendigheid verbeterd. De coating betreft geen apart laagje, maar wordt volledig geïntegreerd met het aluminium.

6 voordelen van anodiseren aluminium

 1. Vergroot weerstand tegen corrosie
 2. Oppervlakte wordt bijzonder slijtvast; zeer geschikt voor industriële sector
 3. Elektrisch isolerende eigenschappen
 4. Is vuilafstotend en geschikt voor omgevingen met hoge hygiënische eisen
 5. Creëert een laag die prettig is om aan te raken
 6. Lakken en lijmen hechten beter op deze ondergrond

4 nadelen anodiseren op aluminium

 1. Lagen die fouten of scheuren vertonen, kunnen niet meer gerepareerd worden
 2. Kleurkeuze is minder ruim dan bij poedercoaten of lakken
 3. Vervorming aluminium niet meer na die tijd mogelijk
 4. Na een tijd kan er glansverlies optreden

Specialisten in Nederland

Anodiseren is een veelgebruikte techniek in Nederland. Er zijn dan ook diverse specialisten die uw aluminium project van deze coating kunnen voorzien.

Twijfelt u over de meest geschikte partner voor uw aluminium coating? Benieuwd naar de kosten van anodiseren aluminium? Vraag het ons gerust! Onze experts geven vrijblijvend advies over de mogelijkheden.


Aluminium poedercoaten: dit zijn de voor- en nadelen

Poedercoating (of poederlakken) wordt aangebracht middels een elektrolytisch proces en is nagenoeg exclusief voor metalen ondergronden. Via een elektrostatisch spuitpistool wordt poeder gespoten op het aluminium. Deze wordt door een geaarde ondergrond aangetrokken, waardoor het blijft plakken en een krachtige laag creëert. Aluminium poedercoaten is een krachtige oplossing. Meer weten over poedercoating? Onze experts hebben alle facetten omtrent deze coating op een overzichtelijk rijtje gezet.

Voordelen van aluminium poedercoaten

 1. Het is slijt-, slag én stootvast
 2. Het hoeft niet langdurig te drogen of uit te harden. Gecoate materialen zijn dus direct geschikt voor transport en montage
 3. Duurzaam en geeft een lange levensduur aan het object
 4. In vrijwel iedere denkbare kleur leverbaar
 5. Vloeistof- en vuilwerend; gemakkelijk in onderhoud
 6. Zeer milieuvriendelijk; weinig tot geen VOC-stoffen aanwezig

Nadelen aluminium poedercoaten

 1. Minder slijtvast dan anodiseren
 2. Er kunnen bij het aanbrengen minieme kleurverschillen optreden
 3. Weinig efficiënt bij gladde, dunne coatingslagen

Aluminium coaten door specialisten in Nederland

Er zijn ongelofelijk veel bedrijven die zich bezighouden met poedercoaten; ook met poedercoaten van voorwerpen uit aluminium.

Vragen over aluminium coating of twijfelt u over de juiste specialist? Vraag ons gerust! Onze experts geven u graag vrijblijvend advies!


Aluminium lakken: een kleurrijke en decoratieve coating

Tot slot is het ook mogelijk om aluminium te lakken ofwel schilderen. Dit is de meest gebruiksvriendelijke, decoratieve en laagdrempelige keuze. Daarnaast is er een schat aan kleuren mogelijk. Let wel: lak biedt niet alle voordelen van bovengenoemde opties.

Bij aluminium lakken is voorbehandeling van essentieel belang. Het aluminium moet goed zijn geschuurd en schoongemaakt; anders laat de verf gemakkelijk los. Een primer valt daarom ook ten zeerste aan te raden.

Verf Online Kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 
3 antwoorden
 1. Rob Verschoor
  Rob Verschoor zegt:

  Goedendag, kunt u mij een indicatie van kosten geven voor het poedercoaten van een aluminium raamframe van een boot. Het betreft 4 ramen, 2 ca, 50 x 50 en 2 ca. 175 x 35. Het raamframe is gedemonteerd en betref dus 16 aluminium strips, hoogte ca. 3 cm dik ca. 1 cm.

  Beantwoorden
  • Coating.nl redactie
   Coating.nl redactie zegt:

   Beste Rob,

   Wij zijn helaas geen poedercoaters en informeren in dit artikel slechts over de mogelijkheden. We kunnen u hiermee dus niet helpen. Voor een globale kostenindicatie adviseren wij je contact op te nemen met een poedercoater in uw buurt. Betreft het een zakelijke aanvraag? Dan kunt u uw vraag ook sturen via ons contactformulier. Wij verbinden u dan met coatingspecialisten die u hiermee verder kunnen helpen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *