bpa free

Chemische grondstof voor kunststof

BPA staat voor Bisphenol A, een (chemische) grondstof die gebruikt wordt als toevoeging in de meeste kunststof verpakkingen. Sinds een aantal jaren is een discussie gaande over gevaren voor de gezondheid die het verwerken van deze grondstof met zich meebrengt. Wanneer voeding, vast of vloeibaar, verpakt is in een verpakking waarin BPA verwerkt is (en dat is in vrijwel alle plastic voedingsverpakkingen), trekt of lekt de grondstof langzaam in de inhoud van de verpakking en krijgt de consument het op die manier binnen. Bij verwarming van het product (zoals melk in babyflesjes) komen deze stoffen nog sneller vrij.

BPA en coatings

Op sommige verpakkingen is een kunstof coating toegepast. Bijvoorbeeld aan de binnenkant van conservenblikken soep of bierblikken. Deze coating zorgt ervoor dat het metaal niet roest. BPA zit in de moleculaire opbouw van kunstof epoxycoatings en lekt langzaam in de inhoud van het blik. BPA is een stof die hormonen beïnvloed en kan vooral bij de groei van een foetus zeer schadelijke gevolgen geven. Ook is het een kankerverwekkende stof. De coating industrie biedt daarom BPA- vrije coatings aan. Een alternatief is bijvoorbeeld polymer coated steel. Dit is staal dat al bij de productie wordt bewerkt met een laag thermoplast. Gecoat staal is alleen wel een duurdere oplossing en het is maar de vraag of blikproducenten met een lagere marge willen/kunnen werken.

BPA coating op kassabonnen

Op kassabonnen zit een thermische gevoelige laag. Deze geven bij veel aanraking BPA door in het bloed. Caissières in supermarkten of winkels die veel kassabonnen aanraken zijn een risicogroep als het gaat om BPA concentraties.

BPA Feiten:

  • BPA is één van de meest geproduceerde chemicaliën. Met een jaarlijkse productie van meer dan 3,8 mio MT in 2012.
  • BPA- Vrije Coatings komen in de markt steeds vaker voor.
  • Bisfenol A wordt bereid door de reactie van fenol en aceton. In aanwezigheid van een geschikte katalysator bij 60 – 70 C. De letter A in bisfenol A is afkomstig van aceton. Bisfenol A wordt uit het reactiemengsel gekristalliseerd en verder gezuiverd:
Bpa vrije coating formule

Bron: Flandersfood

  • BPA is een alomtegenwoordige component in plastic. BPA werd voor de eerste keer gesynthetiseerd in 1891 en is sinds die tijd een belangrijke bouwsteen geworden voor diverse plastic materialen en harsen. Zoals bijvoorbeeld polycarbonaat en polyester.

Europese richtlijnen
BPA- vrije coatings

Vanaf 2008 zijn er al discussies gaande over de mogelijke schadelijke gevolgen van BPA op de gezondheid. In het bijzonder wanneer er warmte bij komt. Bijvoorbeeld het verwarmen van verpakt voedsel in de magnetron. In Frankrijk mogen er sinds 2015 geen verpakkingen voor voedingsmiddelen meer gemaakt worden met een BPA coating. Hiervoor is het speciale BPA Free keurmerklogo ontworpen. Sinds de Franse richtlijnen op het gebied van BPA-vrije verpakkingen kan er niemand meer om de noodzaak van BPA-vrije verpakkingen heen. Het wordt mettertijd ook de nieuwe standaard in Europa. Verschillende consumentenprogramma’s hebben recentelijk ook publieke aandacht op het fenomeen BPA gericht. In het bijzonder bij in blik verpakt voedsel zijn er bij verschillende fabrikanten zeer hoge concentraties BPA aangetroffen. De coatingindustrie biedt verschillende alternatieven voor de verpakkingsindustrie. Gaan deze binnenkort zelf bewust kiezen voor BPA vrije coating? Of zal dit via wet- en regelgeving moeten worden verplicht? Wij houden het met veel interesse in de gaten.