Plasma coating activeren op een coil rol

Reinigen, activeren en coaten met plasma coating

Plasma coating bedoelen we geen fysieke coating maar meer een oppervlaktebehandeling. Het is een manier om een oppervlakte schoon te maken, coating te activeren of een coating aan te brengen op een oppervlak zoals plastic, metaal, aluminium of glas. Deze handelingen resulteren in een optimale hechting van de coating en hierdoor wordt de coating duurzamer en sterker. Ook kan er heel precies worden gewerkt waardoor zelfs de kleinste machineonderdelen een hoge kwaliteit coating kunnen krijgen.

Het biedt veel mogelijkheden voor onder andere:

 1. Automotive: schoonmaken en sealen van koplampen, frames en plastic componenten
 2. Gezondheidszorg: activatie en desinfectie van medische instrumenten
 3. Verpakkingen: voorbehandeling voor optimale hechting van lijm en inkt
 4. Pijpleidingen en staalconstructies: hydrofiel maken van de oppervlakken en hiermee corrosie tegengaan
 5. Printplaten en computerchips: uiterst precies coating aanbrengen op minuscule onderdelen

Reinigen met plasma

Zelfs de allerkleinste stofjes kunnen met plasma cleaning worden afgestraald. Het bijzondere is dat de plasma de oppervlakte eigenschappen wijzigt, maar niet de bulkeigenschappen. Een optimale hechting wordt zo mogelijk, zonder dat het product beschadiging oploopt. Dit is belangrijk omdat plastic vaak zo is samengesteld dat het precies voldoet aan bepaalde eisen. Bijvoorbeeld brandwerendheid, chemische samenstelling of absorptievermogen. Om de consistentie hierin te waarborgen mag het plastic vaak niet bewerkt worden met chemische of thermische behandelingen. Schoonmaken met plasma garandeert dat het plastic niet wordt aangetast.

Het systeem biedt directe en efficiënte behandelingen met hoge homogeniteit onder atmosferische druk.

Oppervlakte activering

De tweede mogelijkheid van plasma is oppervlakte activering. Door toevoeging van o.a. lucht, Stikstof of Koolstofdioxide kan oppervlakte activering ingezet worden voor de reiniging van oppervlakten op moleculair niveau. Deeltjes die gegenereerd worden in het plasma, halen extreem hoge snelheden en wanneer deze op het oppervlak worden geschoten, wordt het vuil verwijderd. Door gebruik verschillende procesgassen, kunnen oppervlakten worden geactiveerd voor het verkrijgen van verbeterde hechtingseigenschappen.

Deze behandeling is bijzonder effectief bij het voorbereiden van materialen zoals kunststoffen, composieten, textiel, gemetalliseerde folies, glas en karton.

De hechting van een coating, inkt of lijm is vaak niet heel goed bij deze materialen. Door oppervlakte activering kan heel plaatselijk, precies waar nodig is een kleine verandering gemaakt worden in de oppervlaktestructuur. Hierdoor zal bijvoorbeeld inkt heel goed hechten aan het bewerkte stuk. Doordat de techniek koude plasma gebruikt, wordt de beschadiging van materialen voorkomen. Het is daarom de beste voorbehandeling voor organische of gevoelige materialen.

Plasma coating aanbrengen

De uiterst homogene en effectieve plasma behandeling resulteert in perfecte coating van het oppervlak. Het systeem maakt homogene coatinglagen mogelijk, die garant staan voor een product van hoge kwaliteit. De voordelen van plasma coating:

plasma coating op plastic

Plasma coating zorgt voor een ideale hechting op o.a. plastic.

 • Laag energieverbruik
 • Geen gevaarlijke uitstoot
 • Veilig productieproces
 • Gebruik i.c.m met robotica
 • Groot aantal toepassingen

Het systeem kan daarnaast worden toegepast in roll-to-roll en flat sheet productieprocessen.

De volgende coatings zijn erg geschikt om aan te brengen met een plasmasysteem:

 1. Anti bacteriële coating
 2. Hydrofobe coating / nano coating
 3. DLC coating/Anti corrosie coating
 4. Decoratieve, kleurrijke coating
 5. Transparante nano coating
 6. Electro geleidende coating

Plasmasysteem aanschaffen of testen

In de Benelux zijn er maar een handjevol bedrijven die deze specialistische manier van reinigen, activeren en coaten aanbieden. Ziet u mogelijkheden met plasma coating systemen voor uw project? Of wilt u de effecten op uw materialen testen? Wij kunnen u in contact brengen met bovenstaande specialisten die voor u verschillende testen kunnen uitvoeren. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *