Brandwerende coating voor staal

brandwerende coating voor staal

Staal beschermen tegen brand met brandwerende coating

Een brandwerende coating voor staal en op staalconstructies zorgt voor een langere draagkracht. Brandwerende coating (ook wel brandwerende verf staal genoemd) voor staal is een dunne laag dat op een staalconstructie wordt aangebracht. Bij hoge temperaturen zwelt de laag op zodat het de ondergrond langer bestand maakt tegen brand. Brandvertragende coating voor staal kan niet voorkomen dat staal vlam vat. Wel kan het voor extra tijd zorgen in brandsituaties. Tijd om bijvoorbeeld personen te evacueren. Brandwerende coating in het algemeen is zowel te gebruiken voor de particuliere als de zakelijke markt en is toepasbaar op veel oppervlakken.

Hoe werkt brandwerende coating voor staal?

Om een staalconstructie bestand te maken te maken tegen brand wordt deze vaak met een speciale brandwerende coating voor staal bewerkt. Brandwerende coating voor staal reageert onder invloed van warmte en blaast zich op tot een dikke schuimlaag. De isolerende werking van dit schuim beschermt de constructie een aantal minuten tegen de kritieke temperatuur waarbij het zou bezwijken.brandwerende coating staal

Brandwerende coating voor staal heeft de volgende eigenschappen:

 • Erg licht
 • Naadloos aan te brengen
 • Duurzaam en stootvast
 • Mogelijk om een toplaag in een RAL-kleur aan te brengen op de zichtbare delen
 • Staalprofiel neemt maar een klein beetje in omvang toe
 • Brandweerstand kan tot 120 minuten brandwerend worden gemaakt
 • Applicatie vooraf in de fabriek is mogelijk

Veiligheidseisen en nieuwe wetgeving per 1 januari 2018

Panden in Nederland moeten zich aan strenge brandveiligheidsvoorschriften houden. Al in de bouwconstructie moet een bouwbedrijf hier rekening mee gehouden.

De Kennisgroep Brandwerende Coating introduceerde in februari de ‘Checklist voor de private kwaliteitsborging van brandwerende coating op staalconstructies’. De checklist anticipeert op de nieuwe wetgeving per 1 januari 2018.

Als vervolg op de checklist wil de Kennisgroep een model-garantiecontract opstellen en publiceren. In dit model worden de garanties omschreven op uitgevoerde werkzaamheden in de verschillende toepassingsfasen en de posities daarbij van opdrachtgevers en opdrachtnemers. Zodra deze beschikbaar is kunt u deze via deze pagina downloaden.

Het bouwbesluit | Brandwerendheid staal

In Nederland staat in het wettelijke bouwbesluit duidelijk omschreven aan welke eisen het pand moet voldoen. Overal waar staal gebruikt is moet de staalconstructie beschermd worden met brandwerende staal coating. Een opschuimende laag, de staal coating die opzwelt en daardoor een isolatielaag vormt, bepaalt de brandvertragingstijd. De brandvertragingstijd delen we in als brandwerende klassen:

 • Brandwerende klasse van minimaal 30 minuten brandwerendheid
 • Brandwerende klasse van minimale 60 minuten brandwerendheid
 • Brandwerende klasse van minimaal 120 minuten brandwerendheid

Het aantal minuten brandwerendheid staalconstructie staat voor de tijd die nodig is voordat de dragende constructie bezwijkt door hitte veroorzaakt door brand. Meestal is dit 60 minuten. Het is altijd belangrijk om goed op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze regelgeving. Deze kunnen worden gelezen op de site van de Nederlandse overheid over brandveiligheids regelgeving.

Er zijn ook Europese richtlijnen op gebied van brandwerende coating voor staal genaamd NEN-EN 13381. In deze richtlijnen staat beschreven hoe dik de laag brandwerende coating moet worden aangebracht op verschillende soorten staal. Ook wordt hierin beschreven hoe de tijdsduur van het bezwijken kan worden uitgerekend.

Bouwdelen en constructies testen op brandgedrag

Het berekenen van brandgedrag is ingewikkeld en mag in Nederland alleen gedaan worden door specialisten. Het gaat immers om veiligheid! In Nederland zijn er twee instituten die tests mogen uitvoeren en brandcertificaten mogen uitgeven; Efectis en Peutz.
brandwerende coating voor staal

Aanbrengen brandwerende coating op staal en staalconstructies

Het aanbrengen van brandwerende verf op staal is specialistisch werk. Het gebeurt onder strenge controle om aan het Bouwbesluit te voldoen. Dit omdat elk staalprofiel zijn eigen laagdikte van brandwerende coating vereist. Het beste is om brandwerende coatings op dragende staalconstructies te laten aanbrengen voor de installatie. Dit noemen we Prefab (dus al in de fabriek). Namelijk, hoe eerder in het proces gestart wordt met het aanbrengen van de brandwerende coating voor staal hoe lager de kosten zijn. Als de staalconstructie is geplaatst zal deze op beschadigingen worden onderzocht en bijgewerkt.

Het is natuurlijk ook mogelijk om tijdens of na de bouw de staalconstructie een beschermende brandwerende coating voor staal te geven. Dit kan alleen wat duurder uitvallen als Prefab.

De laagdikte van de brandwerende verf

aanbrengen van brandwerende coating op staal

Brandwerende coating op staal aanbrengen

Tijdens het aanbrengen van de coating wordt telkens de dikte van de verflaag gemeten. Het Nederlands bedrijf Elcometer in Zwolle levert en uitgebreide scala aan professionele meetapparatuur voor het vaststellen van deze laagdiktes.

Afhankelijk van het soort staalprofiel, zullen er meerdere lagen gebruikt moeten worden. Na het aanbrengen wordt de dikte van de aangebrachte laag nog een keer gemeten in droge toestand. Als de vereiste dikte bereikt is, kan er een laatste afdek toplaag aangebracht worden. Dit kan bij zichtbare constructies ook in een mooie RAL-kleur.

Prijs van brandwerende coating voor staal

De prijzen voor brandwerende coating  en brandwerende verf varieert tussen de verschillende fabrikanten. Hieronder een voorbeeld:

Merk
Soort
Prijs
Sikkens Wapex 660Hout topcoat kleurloos€ 48,- per liter (10m2 per liter)
FSIBrandwerende coating hout€ 82,58 per 5 kg
PromatectBrandwerende plaat
(tbv staalbekleding)
€ 13,82 per m2
UnithermBrandwerende coating staal€ 247,30 per 12 kg

Een greep uit vele producenten en leveranciers in brandwerende en brandvertragende verf:

 • DMS
 • Sigma
 • Multifire
 • Brandex
 • Aalterpaint België
 • Van Merkensteijn Staalcoating B.V.
 • SIKA Nederland B.V.

Meer coating bedrijven staan in ons overzicht van Nederlandse coatingbedrijven.


Advies of offertes aanvragen van brandwerende coating voor staal via Coating.nlCoating

 Gratis deskundig coating advies in samenwerking met fabrikanten

 Binnen 1 werkdag antwoord op uw vraag

 Vraag vrijblijvend een of meerdere offertes aan voor een prijs- en kwaliteitsvergelijking

 Scherpe prijzen bij aanvragen van grotere oppervlakten

 Specialist in aanvragen op gebied; infrastructuur, voedselverwerking, gezondheidszorg, bouw, olie en gas, energie en nog veel meer

Op zoek naar brandwerende coating voor staal of om staalconstructies brandwerend te coaten?

Vraag via ons geheel vrijblijvend een of meerdere offertes aan!