HACCP coating

haccp coating

Nederland is één van de strengste landen op gebied van voedselveiligheid in de horeca of andere omgevingen waarin er met voedsel wordt gewerkt. Betrokken bedrijven moeten het voedsel bereiden en verwerken volgens HACCP regels en richtlijnen. Om hieraan te kunnen voldoen moet er altijd gekozen worden voor een speciale HACCP coating (ook wel foodsafe coating genoemd) op vloeren, wanden en plafonds.

Wat is de betekenis van de afkorting HACCP?

De afkorting staat voor Hazard Analysis Critical Control Points.

Het is geen tastbare handleiding maar een systeem wat bedrijven zelf moeten implementeren. Aan de hand van maatregelen, controles en resultaten toont het bedrijf zelf aan hoe ze bedreiging en besmetting voorkomen. In de HACCP staan per situatie preventiemaatregelen beschreven. Eén van de maatregelen om bijvoorbeeld de hygiëne te bevorderen is het aanbrengen van HACCP coating op wanden, vloeren en andere oppervlakken in de keuken.

Deze speciale coatings zijn veilig voor voedsel en zorgen ervoor dat:

 • Vet, voedselresten, olie en ander vuil niet hecht aan het behandelde oppervlak
 • De muur, vloer of ander oppervlak niet beschadigt bij gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen
 • De vloer bestand is tegen schoonmaken met bijvoorbeeld een stoomreiniger
 • Schimmels en ziekteverwekkers (Salmonella, E. Coli, MRSA) geen kans hebben om zich te hechten
 • Het behandelde oppervlak krasbestendig is en bestand tegen bijtende chemische stoffen

Waar is HACCP coating (foodsafe coating) nodig?

HACCP coatings worden ook vaak gebruikt in omgevingen waar met voedingsmiddelen wordt gewerkt. Deze coating is namelijk erg geschikt voor moeilijk te reinigen vochtige ruimtes, waar  kans op aangroei van micro-organismen en schimmels groot is. De speciale HACCP coating is het resultaat van zorgvuldig geselecteerde hoogwaardige grondstoffen met bijzondere eigenschappen. Ook zijn er geen schadelijke biociden in verwerkt. Bij gebruik op wanden en plafonds geeft het een mooi semi-mat resultaat.

De coating kan naadloos worden aangebracht op de meest uiteenlopende oppervlakken:

 • kaas- en melkfabrieken, waaronder pekelbaden
 • keukens van zorginstellingen
 • badkamers in ziekenhuizen
 • laboratoria
 • horeca
 • schoolkantines
 • brouwerijen
 • kleedruimtes en douches in zwembaden

HACCP coating aanbrengen

HACCP coating is verplicht; voldoen aan HACCP regelgeving

In veel omgevingen waar onder andere voedsel productie en verwerking plaatsvindt, is het verplicht om vloeren, wanden en plafonds te voorzien van speciale en gecertificeerde HACCP coating. Dit controleproces is gemaakt in samenspraak met de Europese Unie. Het zorgt ervoor dat er in het productieproces van alle voedingsmiddelen zo weinig mogelijk kans is op besmetting. Denk bijvoorbeeld aan het coaten van:

 • Wand- en dakpanelen
 • Naden, kieren en bredere openingen: met foodsafe HACCP coating of schimmelwerende kit
 • Schilderwerk
 • Vloeren: HACCP vloeren van kunststof
 • Grote vriezers of koelcellen
 • Aanrechtbladen
 • Pekelbaden

Let op! HACCP certificaten en certificering zijn in 2017 is verplicht, ook voor coating

Iedereen wil zonder zorgen producten kunnen nuttigen of gebruiken die geen nare na-effecten hebben. Stelt u zich eens voor dat u ziek wordt van een broodje kaas omdat het pekelbad vol met bacteriën zit! De controle op voedsel en de verwerking van voedsel door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is daarom ook in het leven geroepen om deze veiligheid voor iedereen te waarborgen. De regels hieromtrent worden ieder jaar weer aangescherpt. Vanaf 2017 mogen alleen gecertificeerde applicatiebedrijven coatings aanbrengen in bijvoorbeeld pekelbaden. Het applicatiebedrijf geeft een officieel HACCP coating certificaat af zodat u dit kunt aantonen bij de Voedsen en Warenautoriteit tijdens inspectie. Verplichte certificaten zijn VCA** en HACCP.

Zeker weten dat uw bedrijf voldoet aan de eisen op gebied van HACCP coating?
Let er dan goed op dat het aanbrengen is gedaan door een gecertificeerd bedrijf. Wij verbinden u graag met een gecertificeerde coatingexpert. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

HACCP coating voor pekelbaden

HACCP coating voor pekelbaden

Pekelbaden voorzien van HACCP coating

Naast commerciële omgeving zoals horecagelegenheden zijn er ook strenge eisen in onder andere de verwerking van zuivelproducten. Deze omgeving vraagt niet alleen om HACCP coating voor vloeren, wanden en plafonds in de productieomgeving maar ook in bijvoorbeeld de pekelbaden. De zuivel- en voedingsindustrie vraagt om deskundigheid en expertise om deze pekelbaden op een goede manier te voorzien van HACCP coating.

Minimale onderbreking van het productieproces

Een tip van onze experts is dat het controleren van de pekelbaden jaarlijks moet worden gedaan. Als er behoefte is om een nieuwe laag gecertificeerde HACCP coating aan te brengen zal eerst de oude laag eraf moeten worden gehaald. Pas daarna kan de nieuwe laag worden aangebracht en voldoet het pekelbad weer volledig aan de regelgeving.

Bang dat het aanbrengen van de coating veel tijd kost? Dan hebben wij goed nieuws. Het is zelfs mogelijk om de coating aan te brengen tijdens het productieproces. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten en geldt zowel voor aanbrengen als voor inspecteren en renoveren.

Hoe lang blijft een HACCP aanbevolen coating werkzaam?

De juiste coating kan de kwaliteit van het productieproces verbeteren. Daarnaast levert het een besparing op in schoonmaakkosten en is het een duurzame bescherming voor materialen. Anno nu zijn deze coatings zelfs van zo’n hoge kwaliteit, dat een op de juiste wijze aangebrachte coating na dertig jaar nog steeds zijn werk doet. Hierdoor is het een goede investering!

haccp vloeren

HACCP vloeren

Niet zomaar iedere vloer is geschikt als HACCP vloer. Bij het uitzoeken van een goede vloer is het belangrijk dat deze gemakkelijk schoon te maken en te desinfecteren is. Het is ook belangrijk om een sterke vloer te kiezen die bestand is tegen beschadigingen.

Niet geschikte vloeren

Veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie kiezen voor een hygiënische linoleum vloer.  Het grote nadeel van linoleum vloeren is dat het helaas erg vatbaar is voor beschadigingen. Bij beschadigingen zal de vloer afgekeurd worden en mag er dus niet meer op gewerkt worden. Een duur grapje!

Ook tegelvloeren zijn officieel niet geschikt. Hoewel deze vloersoort relatief goedkoop is tegenover andere vloeren, is het niet toegestaan om tegelvloeren in omgevingen te leggen van bedrijven in de voedselmiddelen industrie. Een tegelvloer kan namelijk vochtig worden waardoor er slipgevaar dreigt. Dit zorgt voor ongelukken op de werkvloer. Hoewel dit kan worden voorkomen door een antislip coating, heeft een tegelvloer ook veel hoeken en naden en een reliëf waarin voedselresten, bacteriën en schimmels kunnen hechten. Een foodsafe ondergrond moet naadloos zijn om aan de hygiene eisen te voldoen.

In dit filmpje ziet u hoe Sijtsma Noord een naadloze HACCP coating vloer legt bij Oliehoorn in Drachten:

Meest geschikte vloeren

De meest geschikte HACCP vloer voldoet uiteraard aan alle regelgeving, is volledig waterdicht en stoot olie, vet en voedselresten af. Daarnaast is de perfecte vloer ook nog veilig en stroef zodat medewerkers er niet op uitglijden en gemakkelijk schoon te maken met schoonmaakmiddelen of stoomreinigers. Bijvoorbeeld een troffelvloer. Deze vloersoort voldoet aan al deze wensen maar er zijn zeker ook andere vloeroplossingen. Om u de garantie te geven dat de vloer aan alle regelgeving voldoet, raden wij alleen gecertificeerde bedrijven aan. Er zijn speciale vloersystemen voor:

 • Keukens
 • Bakkerijen
 • Slachterijen
 • Visindustrie

Ook in kleur

Een HACCP vloer hoeft niet saai te zijn! Er zijn verschillende kleuren beschikbaar zodat ze passen bij de huisstijl van uw bedrijf. Er kunnen zelfs patronen, looplijnen en bedrijfslogo’s in worden verwerkt.

HACCP coating


Kosten HACCP coating en laten aanbrengen; Een offerte op maat of advies nodig?

De kosten voor het aanbrengen van HACCP coating kunnen helaas niet eenvoudig in een tabel worden gepresenteerd. Laat de prijs ook niet al te veel uw keuze beïnvloeden. Soms kan goedkoop duurkoop zijn, zeker wanner coating aan bepaalde regelgeving moet voldoen. Sancties en boetes kunnen hoog oplopen. Om de kosten te bepalen raden wij aan om uzelf de volgende vragen te stellen:

 • Hoe zit het met de certificering van het bedrijf en de garanties die het bedrijf uitgeeft?
 • Om hoeveel m2 gaat het? En wat is de staat van de ondergrond? Moeten er bijvoorbeeld veel reparaties worden verricht? Of moet de coating dik worden aangebracht? Dit speelt mee in de arbeidsuren, materiaalkosten en dus de prijs van HACCP coating.
 • Hoe zit het met eventuele onderbrekingen van het productieproces? Dit speelt mee in de totale kosten!
 • Wat is duurzaamheid van de coating en hoe lang blijft de coating werkzaam?

Heeft u hulp nodig bij het beantwoorden van deze vragen? Vraag geheel vrijblijvend naar een offerte of advies via één van onze gecertificeerde HACCP coating partners.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *