Polyurethaan coating

Polyurethaan coating

Waar wordt een polyurethaan coating voor gebruikt?

Polyurethaan coating (afkorting PU of PUR coating) is uitgevonden door Professor Dr. Otto Bayer in de jaren ’30. Het is een kunststof polymeer gemaakt van kleine driedimensionale structuren (ook wel monomeren genoemd) op basis van koolstof, waterstof, zuurstof en stikstof. Deze structuren polymeriseren oftewel haken aan elkaar en vormen zo een herhalende kettingreactie. Door de jaren heen zijn er veel verschillende soorten ontwikkeld.  Afhankelijk van het doel om iets te coaten kan polyurethaan bijvoorbeeld extra ingrediënten bevatten zoals blaasmiddelen, katalysatoren en brandvertragers. De toepassingsvormen zijn hierdoor heel breed maar de basis blijft bij iedere toepassing in principe hetzelfde.

Voordelen PU coating Polyurethaan coating badkamer

 • Naadloos en strak
 • Waterdicht en dus makkelijk schoon te maken
 • Flexibel en scheurt niet
 • Ideaal woongemak in combinatie met vloerverwarming
 • Het absorbeert meer contactgeluid dan een Epoxy gietvloer en is dus wat stiller.
 • Zwaar ontvlambaar (dus heel brandveilig)

Nadelen PU vloer

 • Het aanbrengen op de vloer of wand kan wel 4 of 5 dagen in beslag nemen
 • Tijdens het leggen is de coating niet geurloos
 • Door de flexibiliteit kunnen er helaas krassen ontstaan. Let daarom op als u huisdieren heeft of veel meubels schuift.

Bij een pu coating geldt dat deze door de typische eigenschappen, zoals flexibiliteit en comfort voor lichte tot halfzware belasting geschikt is. Voor industriële doeleinden, waarbij er sprake is van zware belastbaarheid van de vloer door het gebruik van machines of chemicaliën geldt dat een PU coating minder geschikt is. Hiervoor zijn wel andere vloercoating typen geschikt.


polyurethaan coating

Polyurethaan coating op wand en vloer

In veel gietvloeren is polyurethaan het hoofdbestanddeel. Niet zo gek want door de harde en flexibele eigenschappen is zo’n PU coating vloer mooi naadloos en hard, maar toch ook goed bestand tegen scheuren. Tot een paar jaar terug werden deze PU coating vloeren alleen toegepast in industrievloeren, werkplaatsvloeren of vloeren in (sport)scholen. Tegenwoordig zien we polyurethaan coating vloeren in de kelder, woonkamer en keuken van moderne huishoudens. Ook op wanden is polyurethaan coating een populaire afwerking. Bijvoorbeeld in die mooie betonlook badkamers en inloopdouches.

Niet zo gek want PU coating is erg makkelijk om toe te passen en hecht aan de meeste ondergronden. Zo kan PU coating op hout, tegels en keramiek.

Door de elastische eigenschappen zal de PU vloer niet scheuren op werkend hout. Let wel op: mogelijk moet er een glasvezelbewapeningslaag worden toegepast. Win hierover altijd informatie in bij een coatingspecialist. Wij brengen u graag in contact.

Polyurethaan coating kan ook op beton worden toegepast. Zowel op de vloer als op de wand!

Polyurethaan coating aanbrengen


Polyurethaan coating in de kelder of op een betonvloer

Een Polyurethaan coating is door de laagdikte erg geschikt voor in de kelder. Het is waterdicht en bestand tegen olie, vet en schoonmaakmiddelen dus perfect voor een kelder waarin veel geklust wordt of last is van vocht. Zorg er dan wel voor dat bij het aanbrengen het vochtgehalte in de kelder zo laag mogelijk is. Dit gaat het snelst door de ruimte goed warm te stoken en afwisselend goed te ventileren.

Polyurethaan coating in de kelder is:

 • Waterdicht

  Gietvloer aanbrengen

  Gietvloer in de kelder aanbrengen

 • Naadloos
 • Geschikt voor vloerverwarming
 • Handig in hobbyruimtes (bestand tegen vuil, olie en vet)
 • Makkelijk schoon te maken
 • Te combineren met andere slimme coatings zoals antislip coating
 • Geschikt om kleine oneffenheden te camoufleren
 • Bestand tegen veel loopverkeer/zwaar meubilair

Polyurethaan vloer prijs Gamma, Praxis en andere bouwmarkten

Wilt u de polyurethaan coating zelf aanbrengen in de woonkamer, badkamer of kelder? Op de vloer of wand? Dat kan! Er zijn een aantal merken die polyurethaan vloer doe het zelf pakketten aanbieden. De meeste zijn verkrijgbaar bij Praxis, Gamma en andere bouwmarkten Bijvoorbeeld:

Arturo Polyurethaan PU 2060 | 10 kg | €114,93 | verbruik: 3 kg per m2
Epoxywinkel PU gietvloer |25 kg | € 119,95 |  verbruik: 3 kg per m2
Decochip PU vloer en wandcoating | € 13,25 per m2
Decochip PU betonlook wandcoating | € 12,50 per m2
Rust Oleum Vloercoating PU 7250 | 5 liter | €64,99

Deze pakketten bestaan uit meerdere onderdelen (lagen) en iedere laag heeft een eigen droogtijd. Kijk daarom goed naar de handleiding van de fabrikant en u kunt er rekening mee houden dat het aanbrengen ongeveer vijf dagen duurt.


Polyurethaan vloer prijs m2 bij uitbesteden

Als u dit werk uit handen wilt geven kost een polyurethaan coating op de vloer of wand tussen de €80,- en €130,- per m2. Laat u hierbij niet altijd leiden door de prijs. Deze is namelijk afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de ondergrond maar ook van de kwaliteit van de gebruikte materialen. Voor referenties en een vrijblijvende offerte kunt u contact met ons opnemen. Wij helpen u graag!

Stappenplan Polyurethaan vloer doe het zelf

Stap 1: Ondergrond voorbereiden
Veeg of stofzuig de ondergrond en maak een mengsel van ammoniak met lauwwarm water. Verwijder hiermee de eventuele vetplekken en spoel de ondergrond goed na. Ook kunt u eventueel kleine beschadigingen opvullen met een polyesterplamuur. Uw ondergrond dient ook vloeistofdicht gemaakt te worden. Dit kunt u doen door naden langs plinten of verwarmingsbuizen af te dichten met een acrylaatkit.

Stap 2: Breng de primer aan
Om de ondergrond te laten hechten met de gietvloer dient u een primer aan te brengen. Afhankelijk van uw soort ondergrond moet u een of twee lagen primer aanbrengen.

Stap 3: Breng de schraplaag aan
Om de ondergrond volledig glad, strak en vlak te krijgen, brengt u een schraplaag aan. Deze laag vult oneffenheden op en zorgt er voor dat uw gietvloer goed hecht. Deze laag dient minimaal 18 uur drogen alvorens verdere verwerking mogelijk is.

Stap 4: Controleer de ondervloer
Na het drogen van de schraplaag moet u de vloer inspecteren op poreuze vlakken en of deze volledig glad is. Oneffenheden kunt u gemakkelijk wegschuren, kleine poreuze plekken kunt u opvullen met staalplamuur. Grote plekken vult u op met een nieuwe schraplaag. Overigens dient u dan wel de 18 uur droogtijd weer in acht nemen. Verdeel de vloer met tape in vlakken. Maak elk vak zo groot dat dit precies het aantal vierkante meters bedraagt die u in een keer kunt bewerken met een gietvloer set.

Stap 5: Polyurethaan vloerproducten mengen
Een polyurethaan vloer bestaat altijd uit twee componenten. Het op een juiste manier mengen van deze producten is essentieel voor de kwaliteit van het eindresultaat. Meng de Polyurethaanvloerproducten altijd machinaal met een regelbare boormachine en een mengstaaf. Roer het basismateriaal goed op en voeg vervolgens de verharder toe en meng dit twee minuten. Op die manier ontstaat een egaal mengsel en giet dit over in de verwerkingsemmer. Roer het nog een keer door en verwerk het binnen 15 minuten.

Stap 6: Aanbrengen van de Polyurethaanvloer
Breng de polyurethaan vloer gelijkmatig aan. Houdt daarbij de volgende zaken in ogenschouw:

Begin altijd bij de randen en giet het materiaal zo op de vloer dat er een niet al te brede strook ontstaat die u met de kam of spaan goed kunt verdelen.
Verdeel het zo egaal mogelijk en houdt daarbij de spaan iets schuin. Gebruik de eerder gemaakte vakken om de juiste dikte van de laag te bepalen
Mocht u een getande kam of spaan gebruiken, rol de gietvloer dan meteen na met een stekelroller.

Stap 7: Aanbrengen van de topcoating
Om uw vloer te beschermen tegen krassen, verkleuring en beschadigingen dient u nog een topcoating aan te brengen. Roer het product 1 minuut met de boormachine op. Giet daarna het materiaal in een schone emmer en rol hem grondig af aan het afrolrek. Maak eerst dwarse banen en rol het daarna in de lengte uit. Doe dit uiterst voorzichtig en met weinig druk zodat er een streeploos geheel ontstaat.

Al deze stappen kunt u ook zien in onderstaand instructiefilmpje.


Andere producten met polyurethaan coating


PU coating tent

Kampeert u wel eens in een tent? Grote kans dat een polyester of nylon tentdoek is gecoat met polyurethaan om het waterdicht te maken. De naden kunnen zelfs voorzien worden van een speciaal soort onzichtbare polyurethaan coating tape om ook de naden waterdicht te maken. Voordeel van deze lichtgewicht coating is uiteraard dat het de tent waterdicht maakt, maar het zorgt ook voor een hogere brandweerstand. Nadeel van pu coating op een tentdoek is dat deze na verloop van tijd sneller uitdroogt en scheurt.

pu coating jasPolyurethaan jas en andere kleding

Noem een paar belangrijke eigenschappen van een jas. Deze moet natuurlijk warm zijn, een beetje modieus en natuurlijk waterdicht. Laat dit nu net zijn waar een Polyurethaan coating jas voor dient. Het zorgt voor een onzichtbare isolerende en waterdichte laag aan de binnenkant van de jas Doordat polyurethaan microporiën bevat, zorgt de coating er toch voor dat de jas blijft ademen. Dit maakt de coating uiterst populair in regenjassen, fietsjassen en outdoorjassen. Wel is polyurethaan coating in kleding onderhevig aan slijtage en kunt u zo’n jas niet te heet of te agressief wassen.

Polyurethaan leer in meubilairPU leer

Polyurethaan coating geeft splitleer die echte ‘leerlook’. Het zorgt voor een glanzend en antiek uiterlijk en wordt veelgebruikt in meubilair. In meubelzaken kunt u het herkennen aan de term Bycast leer, splitleer of PU-leer. Ook kunstleer volledig op basis van polyurethaan wordt verkocht. Het grote voordeel van deze “leersoorten” is natuurlijk de goedkopere prijs. Helaas ziet u dit terug in de duurzaamheid en het gebruiksgemak. Polyurethaan leer voelt koud aan en blijft aan de huid plakken. Naast polyurethaan leer in meubilair wordt het ook gebruikt voor synthetische leren schoenzolen.

 


Uw voordelen bij het aanvragen van polyurethaan coating via Coating.nl

 Gratis deskundig coating advies in samenwerking met gespecialiseerde fabrikanten

 Onafhankelijk agentschap in de coatingindustrie

 Binnen 1 werkdag antwoord op uw vraag

 Vraag vrijblijvend een of meerdere offertes aan voor een prijs- en kwaliteitsvergelijking

 Scherpe prijzen bij aanvragen van grotere oppervlakten

 Specialist in aanvragen op gebied; infrastructuur, voedselverwerking, gezondheidszorg, bouw, olie en gas, energie en nog veel meer

Op zoek naar een polyurethaan vloer en wilt u dit laten aanbrengen door een ervaren specialist?

Vraag via ons geheel vrijblijvend één of meerdere offertes aan!


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *