Nanocoating.nl

Alle oppervlaktebehandelingen

Alle coatings, voorbehandelingen of verbeteringen van een oppervlak vallen onder de verzamelnaam oppervlaktebehandelingen. Het doel van alle oppervlaktebehandelingen is het beschermen van een oppervlak tegen schadelijke invloeden, het mooier maken van een oppervlak of het klaarmaken van een oppervlak t.b.v. van verf of coating.  In dit artikel vertellen we u over de verschillende soorten oppervlaktebehandelingen voor alle oppervlakken.

Verf en coating kopen tegen de laagste prijs? Bekijk hier dan alle verf aanbiedingen, tot wel 65% korting op verf!

Het doel van oppervlaktebehandelingen

Er zijn vele redenen om te kiezen voor een oppervlaktebehandeling. Hieronder benoemen wij er een aantal:

  • Het reinigen van een oppervlak.
  • Het verfraaien van een oppervlak (glans, matheid, speciale effecten, kleur en kleurgelijkheid).
  • Het verbeteren van mechanische en fysische eigenschappen.
  • Het verbeteren van de geleidbaarheid (elektrische of warmtegeleiding)
  • Het verhogen van de veiligheid van een oppervlak (signaleringskleuren)
  • Verkleinen van de onderhoudsintervallen.
  • Verlengen van de levensduur van een oppervlak.
  • Het verbeteren van de klimaatbestendigheid van een oppervlak
  • Waardevermeerdering (aantrekkelijkheid voor de consument)

“Een verkeerde oppervlaktebehandeling bestaat eigenlijk niet. De keuze van een behandeling voor een specifieke toepassing maakt of er voldaan is aan de selectiecriteria.” (bron: Vereniging ION)

Voor welke oppervlakken is een oppervlaktebehandeling geschikt?

De oppervlaktebehandeling moet zijn afgestemd op het materiaal dat men moet behandelen. In principe kunnen alle soorten oppervlakken een behandeling ondergaan, maar het is met name onmisbaar in de metaalindustrie. Zonder de juiste oppervlaktebehandeling gaan vele metaalsoorten na verloop van tijd roesten, verliezen ze belangrijke functies of zijn de simpelweg niet meer in een esthetisch aantrekkelijke staat. Keuzefactoren voor het behandelen van metaal zijn meestal technisch, esthetisch of van economische aard.

Bij alle oppervlakte is de vorm of maat van belang. Bij afwijkende maten kan het uitvoeren van bepaalde oppervlaktebehandelingen moeilijk zijn. Hierdoor kan het duurder worden of zelfs onmogelijk zijn. Bij poedercoating bepaalt bijvoorbeeld de grootte van een poedercoating oven of een object geschikt is voor de behandeling ervan. Ook wanneer onderdelen precies moeten passen moet er rekening worden gehouden met de laagdikte die de oppervlaktebehandeling veroorzaakt.

Tot slot kunnen er complicaties ontstaan, wanneer er meerdere soorten oppervlakken zijn gecombineerd in één voorwerp. Bijvoorbeeld bijvoorbeeld staal en verzinkt staal, messing en soldeer of metaal en kunststof.

Om nadelige details te vermijden is het daarom altijd belangrijk om de oppervlaktebehandeling al in een vroeg stadium te overleggen met een oppervlaktebehandelaar.

Oppervlaktebehandelingen van A-Z

Hieronder delen wij de meest voorkomende oppervlaktebehandelingen. Wilt u meer weten over een behandeling?

OppervlaktebehandelingOmschrijvingVeelgebruikte toepassingen
A
ACVDAtomic layer chemical vapor deposition is een opdampproces waarbij een dunne laag materiaal heel precies op een oppervlak kan worden aangebracht. Het valt onder de verzamelnaam CVD.
APCVDAtmospheric pressure chemical vapor deposition. Dampdepositie onder atmosferische druk.
AluminiumfosfaterenChemisch proces dat een laag onoplosbare fosfaten op een metaaloppervlak aanbrengt.
AnodiserenElektrolytische behandeling die beschermende oxidelagen op een oppervlakte aanbrengt om zo de corrosiebestendigheid en slijtvastheid te verbeteren.Alle soorten van aluminium, gietstukken, geëxtrudeerde delen, platen en bewerkbare legeringen.
B
BeitsenBeits is een transparante of dekkende beschermlaag voor hout binnen en buiten. De beits trekt in het hout en heeft een vochtregulerende werking. Een andere oppervlaktebehandeling is het beitsen (reinigen) van metaal. Het beitsen van metaal kan onder andere worden uitgevoerd door het oppervlak te dompelen in de vloeistof of door te sproeien (ook wel sproeibeitsen of innevelen genoemd)Hout en metaal
BevlokkenKorte vezels (ook wel vlokken genoemd) van katoen, kunstzijde polyester etc. worden met lijm op een oppervlak aangebracht om zo een leer, fluweel of velours effect te creëren.automotive industrie, product design, meubel design, architectonische toepassingen etc.
BruinerenBruineren (ook wel bruneren) is het polijsten van bijv. goud en zilver door pletten en gladstrijken met behulp van een bruneerstaal.
BorerenThermochemische oppervlakteharding waarbij een diffusie van booratomen in het raster van het basismetaal wordt aangebracht waardoor er harde boorverbindingen worden gevormd.Landbouwapparatuur, oliepompen, stangen, regelkleppen
C
CarbonitrerenVergelijkbaar met carboneren. Het belangrijke verschil is dat bij carbonitreren ook stikstof (via NH3-gas) wordt toegevoegd. Massaproductie componenten met kleine afmetingen
CarbonerenCarboneren is een thermochemisch diffusieproces waarbij koolstof wordt toegevoegd aan het oppervlak van een onderdeel. Het wordt voornamelijk toegepast voor het produceren van een hard en slijtvast oppervlak. Het wordt ook wel cementeren of inzetten genoemd.Massaproductie componenten met kleine afmetingen
Ceramische laag / keramische coatingThermochemisch gevormde keramische coating met een hoge hardheid en lage wrijving.Oppervlakken die blootstaan aan chemicaliën, zuren, petrochemicaliën, zeewater, chloor, zoutzuur- en cryogene temperaturen, pvc buizen en conserveermachines.
ChromaterenNaast anodiseren kan aluminium beschermd worden tegen oxidatie via het chromateren van het aluminium. Het chromateren zorgt voor een betere hechtlaag voor verf en lak en is blauwwit van kleur.Wanneer anodiseren niet uitvoerbaar is of wanneer een product beschermd moet zijn tegen corrosie, maar ook elektrisch geleidend moet zijn.
CladdingSimpel gezegd het bedekken van een materiaal met een ander materiaal. Doorgaans via persdruk of laser.Koper, goud, titanium en slijtagegevoelige onderdelen
CoatenTransparante of dekkende laag die zowel kan verfraaien als verbeteren en beschermen. Alle materiaalsoorten
CVD Oppervlaktebehandeling door middel van damp. Chemische reacties vinden op hoge temperaturen plaats (vanaf 800 °C).Zeer veeleisende industrieën, lucht- en ruimtevaart, automotive, machinebouw.
D
DeklaagEen deklaag of ook wel toplaag of gesteentelaag is de bovenste laag asfalt op een weg waar het verkeer overheen rijdt. Wegenbouw, brugdekken
DiffusieverzinkenDiffusieverzinken of sherardiseren is het aanbrengen van een zinklaag en zinkcoatingen op ijzer en staal. Het brengt een gelijkmatige, harde, slijtvaste zinklaag aan op ingewikkelde producten.Bevestigingsmateriaal en machine onderdelen, bruggen- en mijnbouw, tandwielen, harpsluitingen, borgpennen, assen en giet- en smeedwerk in speciale legeringen.
Dopering/DoterenHet inbrengen van ‘onzuiverheden’ in een materiaal om de materiaaleigenschappen te veranderen en te verbeteren. De meest gangbare methodes voor doteren zijn ionenimplantatie en diffusie.Vooral in de halfgeleidertechnologie wordt het woord doteren regelmatig gebruikt.
Drukpolijsten (trommelen)Met geschikt, zeer glad afgewerkt gereedschap het
metaaloppervlak vlakdrukken en polijsten.
E
EtsenVoorbehandeling met etsmiddel om gladde betonoppervlakken, metselwerk, staal en aluminium te reinigen zodat de coating of primer perfect kan hechten aan de ondergrond.Gladde betonoppervlakken, metselwerk, verzinkt staal en aluminium. Het neutraliseert alkalische verontreinigingen en verwijdert resten van zink-/aluminiumcorrosieproducten.
F
FosfaterenFosfateren is een chemisch proces dat een laag onoplosbare fosfaten op een metaaloppervlak aanbrengt, zodat de eigenschappen en afmetingen van uw producten gewaarborgd blijven. Het zorgt voor een betere hechting en bescherming tegen corrosie.Stalen en metalen oppervlakken
G
GalvaniserenGalvaniseren is een methode waarbij een zelf opofferende dunne laag van zink, nikkel, aluminium, chroom of magnesium op staal of ijzer wordt aangebracht om corrosie te voorkomen. Ijzer en metaal oppervlakken, bouten, moeren en kleine objecten.
GlasparelstralenDoormiddel van perslucht vermengd met stukjes glas (glasparels), wordt het object schoon gestraald.Hoofdzakelijk toegepast op Non Ferro (niet ijzer) materialen bijv. RVS, brons, koper of aluminium.
H
HardanodiserenHard anodiseren is een variatie op normaal anodiseren waarbij aluminium voorzien wordt van een zeer harde slijtvaste laag. Deze laag is veel dikker dan dan bij standaard anodiseren. De laag is zeer kras- en slijtvast en heeft een extreem hoge corrosieweerstand en hardheid. Automobiel- en motorindustrie, machine en apparatenbouw (slijtage delen, papierrollen), vliegtuigbouw (licht in gewicht), Pneumatiek (remcilinders, plunjers, drukringen e.d.), hydrauliek (corrosiebescherming), electronica industrie (elektrische isolatie), mechanica (lager massatraagheid) en offshore industrie
Hardcor-Proces (Kolsteriseren)Kolseriseren is een nieuwe naam voor het “hardcor-proces”. Bij het kolsteriseren wordt veel koolstof in het staal gediffuseerd. Daardoor ontstaat een drukspanning en dat veroorzaakt een sterke verharding van het oppervlak, zonder dat de corrosiebestendigheid wordt aangetast.RVS
I
Ionen-implantatieIonenimplantatie is een vacuümproces waarbij ionen indringen in het oppervlak waardoor de structuur wijzigt op microndiepte.Medische hulpmiddelen, mechanische onderdelen, staal en edelmetalen.
IonitrerenIonitreren (ook wel plasmanitreren genoemd) is een chemische behandeling van het oppervlak. Tijdens het plasmanitreren van roestvast staal slaan positief geladen ionen van de anode met een zeer hoge impactsnelheid neer op het werkstuk, dat als kathode wordt gebruikt. Door deze werkwijze wordt de oppervlaktegladheid verbetert en ontstaat een corrosiebestendige bekleding.Voedingsindustrie en de farmaceutische industrie.
IJzerfosfaterenEen voorbehandeling waarbij een ijzerfosfaatlaag op een staaloppervlak wordt aangebracht. Het zorgt voor een anti corrosie werking en een betere hechting voor een coatinglaag. De corrosiewering is minder dan die bij zinkfosfatering als voorbehandeling. Binnen toepassingen zoals machinebouw, ophangsystemen, wandbeplating etc.
J
Geen oppervlaktebehandelingen
K
KalanderenKalanderen is het vormen van een thermoplastische massa tussen twee of meer walsen tot een folie.Interieur en exterieur textiel, bouw, automotive, kleding, vrije tijd, sport, medisch.
KTL (e-coat)Chemische behandeling ter voorbereiding van poedercoaten of natlakken. Een KTL-installatie bestaat uit een badenreeks waarin de te lakken metalen producten worden ontvet, gebeitst en gezinkfosfateerd. Het laatste bad is gevuld met een watergedragen kataforese lak.Automobiel-, vrachtwagen-, en landbouwmachine industrie, tuinmeubilair, straatmeubilair en landbouwwerktuigen.
L
(nat) Lakken Natlakken is het aanbrengen van één of meerdere laklagen. Andere benamingen voor dit systeem zijn spuiten, conserveren, coaten en het aanbrengen van verf.Waar poedercoaten niet mogelijk is, vanwege bijvoorbeeld het niet hittebestendig zijn of de afmeting van het materiaal, biedt natlakken de oplossing.
LasercladdenLasercladding is een oplastechniek waar door middel van een hoogvermogen laser een dunne laag van het basismateriaal wordt gesmolten. Lasercladden wordt toegepast om de oppervlakte-eigenschappen van metalen en machineonderdelen plaatselijk te verbeteren. Ook wel ‘laser oplassen’, ‘laser overlay welding’ of ‘laser metal deposition’ genoemd.Uitermate geschikt voor het herstellen van versleten, beschadigde of aangetaste onderdelen en gereedschappen en voor het repareren van verspaningsfouten.
LaserschokhardenLaserschokharden, ook wel laser peening genoemd is een oppervlakte verbeteren met een laserpuls. Het resulteert in een hogere hardheid van het materiaal.Alle metalen
M
Mangaanfosfateren (manganeren)Fosfaatlagen zijn de meest toegepaste conversielagen op staal. Mangaanfosfaatlagen zijn in het algemeen belangrijk dikker dan ijzerfosfaatlagen en zinkfosfaatlagen. Het heeft goede smerende eigenschappen en wordt ook wel manganeren genoemd. Wapen- en munitie-onderdelen, machinedelen, glijdende onderdelen
Metalliseren (schooperen)Metalliseren is het aanbrengen van een zink aluminiumlaag over producten tegen corrosie middels een schoopeerapparaat of natlak. Alle metaalproducten
MicrocleanenDoormiddel van microcleanen kan men een oppervlak nauwkeurig schoonmaken. Hierbij worden onder een hoek van 45 graden kleine gritdeeltjes op het oppervlak geschoten. Tijdens dit proces worden de verontreinigingen weggesleten van het materiaal.
MicropeenenVergelijkbaar met glasparelstralen.Er wordt gebruik gemaakt van zuiver ronde glaskogels. Het woord micropeenen is afgeleid van het woord shotpeenen.
N
NitrerenNitreermiddel (stikstof) wordt middels een temperatuur van 450 tot 550 °C verspreid in de oppervlaktelaag.Alle veelvoorkomende staalsoorten, gietijzer en sintermaterialen kunnen behandeld worden.
NitrocarbonerenNitreermiddel + koolstof wordt middels een temperatuur van 550 tot 580 °C verspreid in de oppervlaktelaag.Alle veelvoorkomende staalsoorten, gietijzer en sintermaterialen kunnen behandeld worden.
NitrotecEen wereldwijd handelsmerk voor een oppervlaktebehandelingsproces voor de behandeling van stalen en ijzer dat uitgevoerd wordt in een temperatuur tussen 590 -740°C door middel van een atmosfeer met gasvormig stikstof.Grote reproduceerbare aantallen onderdelen die in hun applicatie mechanisch sterk worden belast, pneumatische en hydraulische industrie, elektrisch handgereedschap, diverse overige gereedschappen
O
OplassenOplassen is een lastechniek waarbij op een oppervlak een ander materiaal wordt aangebracht door het erop te lassen. Doormiddel van oplassen kunnen afgesleten delen van het basismateriaal worden opgevuld, verlengd of verstevigd.Reparaties aan machine onderdelen en metalen objecten dikker en slijtvaster maken.
P
PassiverenEen chemische voorbehandelingsproces kan na het fosfateren worden afgesloten door een behandeling met een passiveervloeistof. Deze vloeistof sluit de poriën in een fosfaatlaag, waardoor deze bestand is tegen corrosie. Metaal en roestvaststaal
Pakalumineren/PakchromerenPakalumineren en pakchromeren zijn zogenoemde diffusiecoatings waarbij een metaalpoeder wordt aangebracht middels een roterende oven.
PoedercoatenPoederlakken, ook wel poedercoaten of poederverven genoemd is een elektrostatisch proces waarbij met een spuitpistool poeder wordt aangebracht op metaal.Staalconstructies, aluminium kozijnen, ramen en deuren, hout & MDF, kantoormeubilair, stalen hekwerk(en), verlichtingsarmaturen, auto-onderdelen, landbouwmachines, radiatoren, rollend materieel
PolijstenMet polijsten wordt een oppervlak glad en glanzend geschuurd. Hout, metaal, epoxy
PVDPVD staat staat voor Physical Vapour Deposition; een proces waarbij vloeibaar metaal op een oppervlak wordt verdampt in een vacuüm ruimte. Het zorgt voor een dunne harde laag. Goud, brons en koper zijn veel voorkomende PVD dampen. Deurbeslag, sieraden, horloges, klein materieel, sanitair
Q
Geen oppervlaktebehandelingen
R
RPR en RT CVDChemische dampdepositie (cvd) met siliconen.
S
Schooperen / schoperenSchoperen (ook wel metalliseren, thermisch spuiten of verzinken genoemd) is het thermisch aanbrengen (spuiten) van vloeibaar gemaakte zink. Doormiddel van schooperen wordt metaal bestand beter tegen roest.Metaal
Sendzimir procesHet Sendzimir proces (ook wel Sendzimir verzinken) is een proces waarbij koolstofstaal in een apart proces na het walsen door een zinkbad gaat. Hiermee onstaat er een beschermlaag tegen corrosie.
SherardiserenSherardiseren is het aanbrengen van zinkdeklagen (zinkpoeder) op stalen en ijzeren producten door de producten samen met zinkpoeder te verhitten in een roterende trommel. Het wordt daarom ook wel diffusieverzinken of droogverzinken genoemd. Bevestigingsmateriaal en machine onderdelen, bruggen- en mijnbouw, tandwielen, harpsluitingen, borgpennen, assen en giet- en smeedwerk in speciale legeringen.
ShotpeenenBij het shotpeenen worden kogeltjes onder een hoek van negentig graden op een oppervlakte geschoten middels een straalmachine. Het oppervlak wordt gehamerd en dus harder, dichter en gladder gemaakt.
Slijtlaag
SpincoatingSpincoating is een oppervlaktebehandelingsproces om een dunne egale deklaag op een oppervlakte aan te brengen middels een roterende beweging. CD’s, oled’s, wafers
Sputteren (ionplating) / magnetron sputteringEen vorm van PVD coating. Deze techniek wordt onder andere gebruikt om reflectors en antireflectie aan te brengen. Cd’s, verpakkingen, glas
T
Thermisch spuitenOnder thermisch spuiten verstaat men een groep technieken waaronder vlamspuiten, metalliseren, metaalspuiten, vlamboogspuiten en plasmaspuiten. In de basis gaat het om het spuiten van verwarmd (gesmolten) poeder op een object. Maritime- en offshore industrie, energiecentrales, staalindustrie, mijn bouw, mineraalbouw, petrochemische industrie en meer.
Thermisch verzinkenThermisch verzinken is een methode om staal te voorzien van een laag zink middels een zinkbad met een temperatuur van meer dan 450 graden Celsius. Thermisch verzinken geeft een goede corrosiebestendige laag.
U
Geen oppervlaktebehandelingen
V
Vernikkelen (chemisch)Deze stroomloze oppervlaktebehandeling met nikkel wordt op gang gebracht door een chemische reactie. Op deze manier kan er een gelijkmatige laag gecreëerd worden. Chemisch nikkel wordt vaak toegepast op gecompliceerd gevormde producten, die galvanisch niet te bewerken zijn vanwege de elektrolytisch niet- of moeilijk te bereiken plaatsen.
VerchromenVerchromen (chromateren) wordt vaak toegepast wanneer anodiseren niet mogelijk is. Ook als een product bescherming tegen corrosie nodig heeft, maar tegelijkertijd elektrisch geleidend dient te zijn, wordt er voor chromateren gekozen.Oppervlakken van aluminium
VervenVerf is een verzamelnaam voor pigmenthoudende vloeistoffen die bedoeld zijn om aan te brengen op een oppervlak om deze te beschermen of te verfraaien. Verven is de handeling van het aanbrengen van verf op een oppervlak met een kwast, roller of verfspuit. Muren, meubels, vloeren en objecten
VerzinkenHet oppervlak wordt bedekt met een laagje zink. Deze (dunne) laag zink zorgt ervoor dat uw product beschermd is tegen roest. Een voordeel van de oppervlaktebehandeling verzinken is dat het product een glad en glanzende uitstraling krijgt.
W
WalsplaterenHet walsplateren is een proces waarbij door middel van een walsproces een corrosievaste laag op een corrosiegevoelig metaal wordt aangebracht.Metalen en non-ferro metalen
Y
Geen oppervlaktebehandelingen
X
Geen oppervlaktebehandelingen
ZandstralenZandstralen is het onder hoge druk, lucht vermengd met korrels tegen een object spuiten zodat de toplaag afgeschuurd wordt. Meestal in een straalcabine of straalkast. Hoe grover de korrels, hoe grover de structuur van het oppervlak in het eindresultaat.Vele materialen
ZinkfosfaterenZinkfosfateren als voorbehandeling voor lakken wordt toegepast omdat lak hierop goed hecht en omdat het een zeer goede weerstand geeft tegen onderroestAuto industrie
ZwartenChemisch zwarten is een behandeling in een oxiderende, sterk alkalische vloeistof Instrument- en apparatenonderdelen,schrijf- en rekenmachines.

Verf Online Kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Mist u een oppervlaktebehandeling? Laat het ons weten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *