Automotive kunststof coatings in een auto interieur

Automotive kunststof coatings voor een duurzaam interieur

De auto-industrie gebruikt steeds meer kunststoffen om voertuigen veiliger en efficiënter te maken. Tegenwoordig bestaat 8% van het totale gewicht van een auto uit plastic. Aangezien plastic tot wel 50% lichter is dan andere materialen, betekent dit dat er relatief veel plastic onderdelen gebruikt worden. Automotive kunststof coatings zorgen er bijvoorbeeld voor dat deze kunststof onderdelen decoratief uitzien, beschermd worden, zacht aanvoelen, slijtvast en eenvoudig te reinigen zijn.

Automotive kunststof coatings zorgen ervoor dat het interieur van een auto zijn uitstraling krijgt en de onderdelen tevens comfortabel aanvoelen. Daarmee worden ook de rijervaring en kwaliteitsbeleving beïnvloed. Autofabrikanten investeren dan ook graag in een perfecte coating voor het interieur.

In dit artikel bespreken we de verschillende soorten OEM automotive plastic coatings en hun voordelen. Ook komen Nederlandse fabrikanten aan bod.


Voordelen van kunststof coating voor auto-onderdelen

De buitenkant van een auto wordt beoordeeld op een combinatie van uiterlijk en prestatie, maar voor het interieur is het gevoel en de beleving belangrijker. Het comfort, het geluid, aantrekkelijke uitstraling, ergonomie, duurzaamheid en gevoel bij aanraken beïnvloeden de keuze van een potentiële bestuurder. Een goede kunststof coating geniet daarom van de volgende voordelen:

Automotive kunststof coatings dashboard

Automotive kunststof coatings moeten er niet alleen mooi uitzien maar ook goed voelen en duurzaam beschermen

Milieuvriendelijk – Door kunststof onderdelen te gebruiken reduceren autofabrikanten het totale gewicht van een auto, die daardoor minder brandstof verbruikt. Tevens wordt het verbruik tijdens fabricage verminderd. Kunststof coatings zijn lichtgewicht, bevatten weinig vluchtige organische stoffen en zijn geurloos en daardoor een milieuvriendelijke optie.

Krasbestendig en slijtvast – Het interieur van een auto moet duurzaam zijn en lang meegaan, daarom is het belangrijk dat de onderdelen krasbestendig zijn. Kunststof coatings voor de auto-industrie zorgen daarvoor. Het interieur zal er zo lang mogelijk gloednieuw uit zien.

Bestand tegen chemische stoffen – Het interieur van een auto komt door aanraking en schoonmaken tijdens het dagelijks gebruik met allerlei chemische stoffen in contact. Bijvoorbeeld zonnebrandcrème, insectenspray, olie en reinigingsmiddelen. Zonder beschermende coating kunnen vlekken, verkleuringen, slijtplekken of bobbels in het materiaal van armsteunen, spiegels, radio onderdelen of het autostuur intrekken.

Weer- en temperatuurbestendig –  Hoewel het interieur van een auto niet direct in aanraking komt met UV-straling, is het toch belangrijk dat de kunststof coating weersbestendig is. De coating moet schade door invloed van zonlicht voorkomen, aangezien een auto wellicht vele uren in de zon zal staan. Ook mogen zeer koude temperaturen in de winter of hitte in de zomer gedurende de cyclus van seizoenen geen beschadigingen veroorzaken.

Veelzijdig decoratief – Het uiterlijk van een auto is uiteraard zeer belangrijk, van buiten én van binnen. Kunststof coatings moeten qua kleur passen bij de rest van het interieur en zorgen voor glans en diepte in kleuren. Ook zijn er verschillende uitvoeringen en effecten beschikbaar zoals mat effect, parelmoer, metallic en hoogglans.

Verschillende toepassingen van automotive kunststof coatings

Niet alle kunststof onderdelen worden van hetzelfde soort kunststof gemaakt. Zo wordt het dashboard bijvoorbeeld van PVC gemaakt, de deurgreep van EPDM. Er worden dus verschillende soorten kunststof gebruikt. Daarnaast heeft iedere ondergrond een specifieke voorbehandeling en verf formule nodig. Daarom bestaan er verschillende coatings en coating technieken voor de verschillende soorten kunststoffen.

Applicatietechnieken – van polyurethaan tot coatings in gietvormen

Bijna alle automotive coatings voor auto interieurs zijn op basis van polyurethaan. Er wordt onderscheid gemaakt tussen één- en twee componenten systemen. De twee componenten systemen worden het meest gebruikt. Ook bestaan er zowel soorten op waterbasis als op basis van oplosmiddel. Naast polyurethaan wordt er ook veel acryl gebruikt. De lak wordt bewust in meerdere lagen aangebracht, waarbij in sommige gevallen een primer, basislaag en toplaag wordt aangebracht.

Behalve verschillende verfsoorten, zijn er ook verschillende technieken om de verf aan te brengen op de ondergrond:

  • Schilderen
  • onderdompelen
  • spuiten
  • vacuüm deposeren
  • Gieten

Dit zijn veelgebruikte technieken. Als er gebruikt gemaakt wordt van gietmallen, wordt er eerst een coating aan de binnenkant van de vorm aangebracht. De mal wordt daarna met plastic gevuld. Het onderdeel en de coating vormen dan samen één geheel.

Coatings die met hulp van energie uitharden worden steeds populairder. Om de coating uit te laten harden worden vaak UV stralen of lichtstralen gebruikt. Warmte wordt minder vaak gebruikt, omdat de hitte schade kan veroorzaken aan de onderdelen.

Een aantrekkelijk gevoel – haptische coatings voor de tastzintuigen

“Haptisch” betekent “het gevoel of de tastzin” en heeft te maken met hoe iets aanvoelt. Hoewel men zich er vaak niet van bewust is, is hoe een voorwerp aanvoelt vaak bepalend voor of het gekocht wordt of niet. Een deurgreep die duidelijk als plastic aanvoelt of een harde armsteun zijn niet erg aantrekkelijk en de kwaliteit wordt daardoor lager ingeschat. Een belangrijke reden om kunststof coatings in de auto-industrie te gebruiken, is om er voor te zorgen dat auto’s net zo luxe aanvoelen als ze er uitzien. Deze zachte coatings worden gemaakt van polyurethaan en zorgen er voor dat het oppervlak zacht, warm, glad en aangenaam aanvoelt.

Kunststof coatings voor auto’s: fabrikanten en bedrijven in Nederland

Als u op zoek bent naar een fabrikant van kunststof coatings voor de auto-industrie, heeft u de keuze uit meerdere bedrijven. Heeft u vragen of advies nodig, kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij werken samen met gespecialiseerde bedrijven zoals AkzoNobel en DSM met een bewezen reputatie in de autocoating industrie die u graag helpen met het vinden van een oplossing.


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *