Elektrostatisch coaten

Wat is elektrostatisch coaten?

Met elektrostatisch coaten bedoelen we vaak poedercoaten, of poederlakken. Het slaat namelijk op het elektrostatisch verfproces. Het verschil met een normale coating of verf is dat de elektrostatische poeder geen oplosmiddel nodig heeft om vloeibaar te worden en te hechten. In plaats daarvan wordt met een speciaal perslucht pistool negatief geladen poeder op een positief geladen werkstuk gespoten. Dankzij de elektrostatische eigenschappen hecht het poeder automatisch mooi egaal aan het oppervlak. Daarna gaat het object de oven in en de poeder smelt en vloeit uit. Eenmaal uit de oven is de poeder uitgehard tot een duurzame coatinglaag.

Voorbeelden van toepassingen voor elektrostatisch coaten

Elektrostatisch coaten wordt voor het grootste gedeelte toegepast op metalen en staalconstructies. Naast metalen is het ook mogelijk om enkele kunststoffen te voorzien van een poedercoating en is daarnaast ook hout een materiaal wat gepoedercoat kan worden. De markt hiervoor is echter nog klein en de techniek is nog redelijk nieuw. Daarom komt dit nog niet heel vaak voor.

Doordat de poedercoating uit moet harden in de oven, op een temperatuur van zo’n 180 tot 200 graden, is het niet voor alle materialen mogelijk om zo’n coating te krijgen. Plastic smelt bijvoorbeeld door de hoge temperatuur, waardoor dit materiaal niet op die manier gecoat kan worden. Het wordt wel vaak toegepast in en op:

Elektrostatisch coaten

Constructie- en machinebouw

elektrostatisch coaten

Infrastructuur, zendmasten en reclameportalen

elektrostatische coating

Landbouwmechanisatie

elektrostatisch poedercoaten

Defensiematerieel, treinen en auto’s

 

 

 

 

 

 

 


Voor- en nadelen van elektrostatisch coaten

Er zijn verschillende voordelen van elektrostatisch coaten ten opzichte van reguliere vloeibare coatings:

  • Het stoot geen of bijna geen organische stoffen uit.
  • Een dikke beschermlaag kan gerealiseerd worden zonder te lopen of te verzakken.
  • Resten van het elektrostatisch poeder kunnen opnieuw worden gebruikt. Het is dus mogelijk om bijna geen poeder te verspillen.
  • De productie zorgt voor minder schadelijk afval dan vloeibare coatings.
  • Materiaalkosten zijn over het algemeen lager..
  • Een breed scala aan speciale afwerkingen (zoals metallic, leer look etc.) is eenvoudig te realiseren, die moeilijk zijn te bereiken met andere coatingprocessen.

Terwijl elektrostatisch coaten veel voordelen heeft ten opzichte van andere coatingprocessen, zijn er ook een paar nadelen. Het is bijvoorbeeld wel eenvoudig om dikke coatings met een gladde, textuurvrije oppervlak aan te brengen, maar het is niet zo gemakkelijk wanneer u een gladde en dunne coating wenst. Hoe dunner de laag, hoe hobbeliger de structuur van de coating. Zoals de schil van een sinaasappel. Dit komt door de deeltjesgrootte en de glastemperatuur van het poeder.

Elektrostatisch coaten

Het aanbrengen van elektrostatische coating

Stap 1 Voorbereiding: Het chemisch of mechanisch verwijderen van olie, zand, vet, verfresten is onmisbaar als voorbereiding. Na deze voorbereiding verbetert namelijk de hechting van het poeder op het metaal.
Stap 2 Het aanbrengen: Meestal brengt u poedercoating aan door het poeder te spuiten met een speciaal elektrostatisch spuitpistool. Het spuitpistool geeft de poeder een negatieve elektrische lading mee en wordt richting het geaarde object gespoten. Vervolgens wordt het poeder naar het object getrokken door de elektrostatische lading.
Stap 3 Uitharden: Daarna gaat het object in de oven om uit te harden. Bij de meeste poeders is start dit proces bij 200°C in 10 minuten.


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *