Elektrostatische Coating
Wat is elektrostatisch coaten?
Ga direct naar:
ToggleMet elektrostatisch coaten bedoelen we vaak poedercoaten, of poederlakken. Het slaat namelijk op het elektrostatisch verfproces. Het verschil met een normale coating of verf is dat de elektrostatische poeder geen oplosmiddel nodig heeft om vloeibaar te worden en te hechten. In plaats daarvan wordt met een speciaal perslucht pistool negatief geladen poeder op een positief geladen werkstuk gespoten. Dankzij de elektrostatische eigenschappen hecht het poeder automatisch mooi egaal aan het oppervlak. Daarna gaat het object de oven in en de poeder smelt en vloeit uit. Eenmaal uit de oven is de poeder uitgehard tot een duurzame coatinglaag.
Voorbeelden van toepassingen voor elektrostatisch coaten
Elektrostatisch coaten wordt voor het grootste gedeelte toegepast op metalen en staalconstructies. Naast metalen is het ook mogelijk om enkele kunststoffen te voorzien van een poedercoating en is daarnaast ook hout een materiaal wat gepoedercoat kan worden. De markt hiervoor is echter nog klein en de techniek is nog redelijk nieuw. Daarom komt dit nog niet heel vaak voor.
Doordat de poedercoating uit moet harden in de oven, op een temperatuur van zo’n 180 tot 200 graden, is het niet voor alle materialen mogelijk om zo’n coating te krijgen. Plastic smelt bijvoorbeeld door de hoge temperatuur, waardoor dit materiaal niet op die manier gecoat kan worden. Het wordt wel vaak toegepast in en op:
- Constructie- en machinebouw
- Infrastructuur, zendmasten en reclameportalen
- Landbouwmechanisatie
- Defensiematerieel, treinen en auto’s
Voor- en nadelen van elektrostatisch coaten
Er zijn verschillende voordelen van elektrostatisch coaten ten opzichte van reguliere vloeibare coatings:
- Het stoot geen of bijna geen organische stoffen uit.
- Een dikke beschermlaag kan gerealiseerd worden zonder te lopen of te verzakken.
- Resten van het elektrostatisch poeder kunnen opnieuw worden gebruikt. Het is dus mogelijk om bijna geen poeder te verspillen.
- De productie zorgt voor minder schadelijk afval dan vloeibare coatings.
- Materiaalkosten zijn over het algemeen lager..
- Een breed scala aan speciale afwerkingen (zoals metallic, leer look etc.) is eenvoudig te realiseren, die moeilijk zijn te bereiken met andere coatingprocessen.
Terwijl elektrostatisch coaten veel voordelen heeft ten opzichte van andere coatingprocessen, zijn er ook een paar nadelen. Het is bijvoorbeeld wel eenvoudig om dikke coatings met een gladde, textuurvrije oppervlak aan te brengen, maar het is niet zo gemakkelijk wanneer u een gladde en dunne coating wenst. Hoe dunner de laag, hoe hobbeliger de structuur van de coating. Zoals de schil van een sinaasappel. Dit komt door de deeltjesgrootte en de glastemperatuur van het poeder.
Het aanbrengen van elektrostatische coating
Stap 1 Voorbereiding: Het chemisch of mechanisch verwijderen van olie, zand, vet, verfresten is onmisbaar als voorbereiding. Na deze voorbereiding verbetert namelijk de hechting van het poeder op het metaal.
Stap 2 Het aanbrengen: Meestal brengt u poedercoating aan door het poeder te spuiten met een speciaal elektrostatisch spuitpistool. Het spuitpistool geeft de poeder een negatieve elektrische lading mee en wordt richting het geaarde object gespoten. Vervolgens wordt het poeder naar het object getrokken door de elektrostatische lading.
Stap 3 Uitharden: Daarna gaat het object in de oven om uit te harden. Bij de meeste poeders is start dit proces bij 200°C in 10 minuten.
Verf Online Kopen?
Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:
Ayold B.V.
Coating.nl is onderdeel van Ayold B.V.
Zuiderplein 4, 8911AJ, Leeuwarden, Nederland
KvK 61277495
Ons doel is om verbindingen tussen bedrijven en coatingspecialisten eenvoudiger te maken. Dit doen wij door middel van het onafhankelijke platform Coating.nl. Bedrijven met coating vraagstukken kunnen via Coating.nl in contact komen met een groot netwerk aan coatingspecialisten.
Coatings
Anti corrosie coating
Brandwerende coating
Chemisch resistente coating
Poedercoating
Materiaal – Ondergrond
Betoncoating
Hout coating
Staalcoating
Types
Epoxy coating
Nano coating
Polyurea coating
Polyurethaan coating
Oppervlakte
Muurcoating
Vloercoating
Vloeren
Coatingvloer
HACCP vloer
Horecavloer
Magazijnvloer
Werkplaatsvloer
Type vloercoatings
Epoxyvloer
Polyurethaan vloer
Proces
Beton conserveren
Galvaniseren
Natlakken
Verzinken
Zandstralen
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!