Innovatieve Coatings

Van electrode tot cryogene coating: innovatieve coatings uitgelicht

Coatings vindt u in alle soorten en maten. Men is telkens bezig om nieuwe, innovatieve coatings, op de markt te brengen!

Een greep uit de meest bijzondere:

  • Lijm coating
  • Gel coating of electrode coating
  • Cryogene coating

Klinkt bijzonder, niet waar? Daarom nemen we bovengenoemde innovatieve coatings stevig onder de loep in dit artikel!


Lijm coating lijmt voetganger bij botsing vast aan motorkap

Over innovatieve coating gesproken. Google komt nu ineens met lijm coating. Dit om letsel bij voetgangers bij een botsing met een auto te beperken, zouden ze meteen moeten worden ‘vastgelijmd’ aan de motorkap. Bij een botsing zou er daarom een zeer plakkerige coating tevoorschijn moeten komen op de auto, schrijft Google in een octrooiaanvraag.

Hoe gaat dit precies in zijn werk?

Met de lijm kan worden voorkomen dat een voetganger weer van de motorkap wordt afgeworpen als de bestuurder (of zelfrijdende auto) vervolgens op de rem trapt, zo is het idee. Onder normale omstandigheden blijft de coating verborgen onder een soort eischaal-achtig materiaal. Dat materiaal breekt pas als er sprake is van een botsing, waarna de plakkerige onderlaag – “denk aan dubbelzijdig ducttape”, stelt Google. Hoewel Google het patent heeft aangevraagd met zijn zelfrijdende auto’s in het achterhoofd. Kan deze oplossing vanzelfsprekend ook voor normale auto’s worden gebruikt. Dat zou geen overbodige luxe zijn. Veel auto’s zijn namelijk de afgelopen decennia veiliger geworden. Verkeersdeelnemers plukken daar echter niet de vruchten van.


Gel coating | Electrode coating

Onderzoekers aan Yale University hebben een extreem dunne gel coating ontwikkeld die op termijn de levensduur en het rendement van lithium-zwavel batterijen kan verbeteren. Het nieuwe materiaal is een dendrimeer-grafeenoxide-film die op elke zwavelkathode kan worden aangebracht. Een kathode is het positieve punt op een batterij. Het klinkt ingewikkeld maar het is één van de meest veelbelovende onderzoeken op gebied van energie op dit moment.

gel coating

Links: de nieuwe coating op een objectglaasje; rechts: elektrode die met het materiaal is gecoat (Foto’s: Yale University).

Volgens de onderzoekers blijven zwavelkathodes die met het materiaal zijn gecoat gedurende meer dan 1000 laad/ontlaadcycli stabiel. Dit zorgt ervoor dat de batterij aanzienlijk langer mee kan.

Hailiang Wang, hoofdonderzoeker van de studie: “De ontwikkelde gel coating is zo dun en licht dat het geen invloed heeft op de totale afmeting of het gewicht van de batterij, en doet daarom geen afbreuk aan het energieverbruik of het gewicht van de batterij”.

Lithium-ion-accu’s beginnen hun capaciteitsgrenzen te bereiken. Daarom zijn veel onderzoekers aan het kijken naar de mogelijkheden van lithium-zwavel. Zwavel is zowel licht van gewicht en overvloedig, met een hoge theoretische energiecapaciteit. Bij bestaande lithium-zwavel batterijen neemt de capaciteit echter snel af naarmate deze vaker worden ontladen en weer geladen.

Het nieuwe materiaal combineert de mechanische sterkte van grafeenoxide met een dendrimeermolecuul dat lithium-polysulfides kan insluiten. Het resultaat is een gel-achtige brij die probleemloos als een 100 nm ‘dikke’ gel coating op zwavelelektrodes kan worden aangebracht.


Cryogene coating

Bij de cryogene coating (ook wel stikstof coating of cryogene coating met stikstof genoemd) van voedingsmiddelen wordt gebruik gemaakt van vloeibare stikstof. Bijvoorbeeld om roerbakgroenten, vlees- en visblokjes, groentemengsels maar ook stukjes fruit en chocolade individueel te coaten. Cryogene coating met stikstof maakt het namelijk mogelijk om producten apart van elkaar in te vriezen en te coaten. De te coaten voedingsproducten worden vermengd, gecoat en ingevroren om ze de IQF-kwaliteit te geven (Individual Quick Freezing).

cryogene coating

Cryogene coating komt van pas bij diepvriesgroente

De voordelen van cryogene coating

Gecoate voedingsmiddelen vertegenwoordigen een groeiende markt in de sector van de diepvriesproducten. De producten zijn goed te portioneren en kleven niet aan elkaar. Deze praktische en efficiënte manier van voedsel bewaren past goed bij de consument van nu. Verder zorgt cryogene coating voor:

  • Behoud van kwaliteit en versheid;
  • gelijkmatige vermenging van de ingrediënten;
  • uitstekende hechting van de saus;
  • flexibiliteit bij het samenstellen van recepten

Wat is stikstof?

Stikstof is een scheikundig element.  Een niet- metaal. Een van de belangrijkste eigenschappen van dit element is dat zijn losse atomen zich direct verbinden met andere stikstofatomen. Hierdoor ontstaan verschillende stikstofverbindingen, zoals salpeter.

Welke toepassingen heeft stikstof?

Stikstof kent bijzonder veel toepassingen. Bijvoorbeeld in kunstmeststoffen, explosieven, mijnbouw en schoonmaakmiddelen. Maar het dient bijvoorbeeld ook als basis voor vele kleurstoffen. Ook wordt het in medische toepassingen gebruikt zoals het behandelen van wratten. Vooral binnen de voedselverwerkende industrie winnen cryogene coatings steeds meer terrein.

Gebruik van cryogene coating bij gras- en klaver zaden

Anno nu begint stikstof coating populair te worden bij het coaten van graszaden. Een coating geeft de graszaden een extra groei-boost. Dit is van groot belang in gebieden waar de groeikansen niet optimaal zijn. Bijvoorbeeld in gebieden waar weersomstandigheden of samenstelling van grondsoorten niet optimaal zijn. De nieuwste graszaden coatings zijn gebaseerd op stikstof.  De speciale samenstelling zorgt ervoor dat het zaad direct na het ontkiemen snel doorgroeit.

Deze vorm van stikstof coating wordt meestal toegepast op grassen en klavers. Het maakt een sterkere plant en kan voor meer opbrengsten zorgen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *