Anti graffiti coating

Anti graffiti coating

Eenvoudig graffiti verwijderen met anti graffiti coating

Graffiti is een vorm van moderne straatkunst maar wordt door de eigenaren van de bewerkte objecten meestal niet zo gewaardeerd. De kwaliteit van de graffiti kunstwerken loopt uiteen van kunstwerk tot extreme leuzen en scheldwoorden. Het kan een rommelig karakter geven en wordt over het algemeen beschouwt als vandalisme. Bij huizen en bedrijfspanden kan het zelfs de waarde verminderen!

Gelukkig is er een redelijk eenvoudige oplossing; anti graffiti coating!

Deze coating kan niet voorkomen dat de graffiti wordt aangebracht, maar maakt het wel stukken eenvoudiger om het te verwijderen. In dit artikel behandelen we alles omtrent deze coating, waaronder diens prijs, welke typen er allemaal zijn en hoe je het verwijderd!


De kosten om graffiti te laten verwijderen

“Wat is de prijs van anti graffiti coating?” is eigenlijk het eerste wat bij veel mensen opkomt.

Wij helpen je hiermee graag uit de brand!

De kosten om grafitti te laten verwijderen lopen nogal uiteen. Anti grafitti coating is bijvoorbeeld gewoon online te bestellen, maar in uitzonderlijke gevallen kan het zelfs gratis! Het hangt er vooral vanaf of je het zelf doet of laat verwijderen. We nemen je mee door de mogelijkheden.

Gemiddelde anti graffiti coating prijs bij een schoonmaakbedrijf

Wilt u de graffiti laten verwijderen door een professioneel schoonmaakbedrijf? Dan zijn hier ongeveer de volgende kosten aan verbonden (wanneer er vooraf geen coating is aangebracht):

De graffiti zit op een plek niet hoger dan 250 centimeter:
– en is de totale oppervlakte van de graffiti niet groter dan 5m2, dan betaalt u ongeveer €14,- tot €18,- per m2.
– en is de totale oppervlakte van de graffiti groter dan 5m2, dan betaalt u ongeveer €13,-  tot €17,- per m2.

De graffiti zit op een plek hoger dan 250 centimeter:
– en is de totale oppervlakte van de graffiti niet groter dan 5m2, dan betaalt u ongeveer €17,- tot €22,- per m2.
– en is de totale oppervlakte van de graffiti groter dan 5m2, dan betaalt u ongeveer €16,- tot €20,- per m2.

Koop zelf je anti graffiti coating online en in de winkel

Grafitti verwijder je zelf met een semi permanente of permanente (nano-) anti graffiti coatings. Sikkens en Sigma zijn bijvoorbeeld aanbieders van eerstgenoemde. Nanocoatings kun je bijvoorbeeld halen via Mavro International, een (milieuvriendelijke) specialist op dit gebied.

Bij Nederlandse bouwmarkten kun je ook gewoon terecht!

De Gamma, Praxis en ook Blokker verkopen ze bijvoorbeeld removers van HG.

Een semi permanente anti graffiti coating kost gemiddeld €6,- per vierkante meter. De anti graffiti coating prijs is sterk afhankelijk van onder andere:

 • het aantal vierkante meters
 • of de ondergrond geïmpregneerd is of niet
 • of het een sterk zuigende ondergrond is zoals baksteen of sierpleister

Bij een niet geïmpregneerde ondergrond  is het verbuik ongeveer  0,75 liter per m2. Bij een geïmpregneerde ondergrond is het verbruik ongeveer 0,25 liter per m2. Bij baksteen en sierpleister is het daarom sterk aan te raden om de ondergrond eerst te impregneren.

MerkSoortVerbruik per literPrijs
Rust-oleumGraffitishield6,7 m2€ 225,06 (10 liter)
AvisANTI GRAFFITI WAX COATING2 m2€ 177,05 (10 liter)
WIJZONOLWIJZODUR ANTI GRAFFITI BLANK GLAS
(beton, metaal, hout en kunststof)
8,6 m2€ 190,67 (4 liter)
NoviproAnti-graffiti coating4m2 €108,90 (10 liter)
RolithAnti Graffiti Wax Coating4 - 6m2€103,- (5 liter)
SikkensAnti-Graffiti Primer7 - 12 m2€28,95 (1 liter)
GEVELPROFSEMI PERMANENTE ANTI-GRAFFITI4 m2€ 69,95 (5 liter)

Gratis verwijdering van graffiti

Bijna alle gemeenten in Nederland hebben een anti graffitibeleid om overlast tegen te gaan. Hierbij hoort ook het graffiti Helaas is het actief graffiti bestrijden en graffiti verf verwijderen vaak beperkt tot gemeentelijke eigendommen en openbare ruimtes. Er zijn echter uitzonderingen:

 • Zo biedt de gemeente Amsterdam een eenmalige gratis schoonmaakbeurt aan via de afdeling Anti Plak en Klad.
 • Graffiti verwijderen Den Haag: In Den Haag zorgt Meldpunt Graffiti voor gratis verwijdering
 • In meerdere gemeenten, waaronder gemeente Maastricht zorgt de gemeente kosteloos voor verwijdering wanneer er racistische, seksistische, kwetsende of schokkende teksten of afbeeldingen op uw eigendom zijn gespoten.
 • Graffiti verwijderen Utrecht en Leeuwarden: In meerdere gemeenten, waaronder de gemeente Utrecht en Leeuwarden is er een gratis schoonmaakcontract speciaal voor de binnenstad of aangewezen straten.
 • In meerdere gemeenten, waaronder de gemeente Enschede zijn er geen kosten verbonden aan verwijdering wanneer men lid is van de vereniging Horeca of eigenaren van commercieel vastgoed.

De gemeente doet geen herstelwerkzaamheden en brengt geen verf/coating aan.

Controleer daarnaast altijd uw opstalpolis. Misschien bent u wel verzekerd tegen schade die ontstaat bij het verwijderen van graffiti.


De verschillende anti graffiti coatings

Je hebt twee verschillende manieren om graffiti tegen te gaan:

 1. Semi-permanente anti graffiti coating
 2. Permanente anti graffiti coating

Een semi permanente anti graffiti coating trekt als een polymeer in de ondergrond. Het zorgt voor een soort tussenlaagje op de muur. De graffiti die wordt aangebracht, hecht zich aan deze coatinglaag in plaats van de muur. Permanente anti graffiti coating, ten tweede, bestaat uit nanodeeltjes welke als een filmlaag op de verf of het steen liggen. Deze laag kan worden schoongemaakt zonder dat de anti graffiti coating loslaat. Wij gaan beide bij langs!man brengt anti graffiti coating op muur aan

1. Semi permanente anti graffiti coating

Semi permanente anti-graffiti coating wordt ook wel B-waxen genoemd. De samenstelling en werking van de coating lijkt namelijk op een wax laag. De coating wordt aangebracht op de ondergrond als een tussenlaag. Deze voorkomt hechting van de spuitverf op de directe ondergrond. In plaats daarvan hecht het aan de anti-graffiti coating. Deze is daarna eenvoudig af te spoelen met warm water, samen met de graffiti. Na het verwijderen van de graffiti is het helaas wel nodig om een nieuwe herstellaag aan te brengen.

2. Permanent anti graffiti coating

Een permanente anti graffiti coating is nanocoating. De permanente anti graffiti nano coating zorgt in de vorm van nanodeeltjes voor een harde beschermingslaag. Hierdoor kan de graffiti worden verwijderd zonder daarbij de ondergrond te beschadigen. De coatinglaag hoeft daarna niet opnieuw aangebracht te worden. Permanente anti graffiti coating biedt een duurzame besncherming. Niet alleen tegen graffiti, maar ook tegen weersinvloeden.

“Permanent betekent in dit geval helaas geen levenslange levensduur. De coating is effectief tussen de 3 tot 8 jaar (50 tot 70 keer schoonmaken).”

man spuit graffiti op muur


Het aanbrengen van anti graffiti coating

Aanbrengen van anti graffiti coatings is specialistisch werk. Vaak worden nieuwe muren al meteen voorzien van deze speciale coating. Uiteraard is het altijd mogelijk om bestaande bouwwerken te laten coaten en te beschermen tegen toekomstige “graffiti-kunstenaars”. Het aanbrengen van de coating gaat meestal door 3 lagen coating aan te brengen op de muur. Vervolgens komt er een doorzichtige of matte laag overheen. Onder andere het bedrijf Mavro is specialist in het aanbrengen van anti graffiti coating.

Voordat de coating kan worden aangebracht moet er eerst gekeken worden naar welk anti graffiti product goed is voor de ondergrond. Daarnaast is het belangrijk om een keuze te maken tussen semi-permanente of permanente coating. Een overzicht van enkele prijzen vindt u onderaan dit artikel, ook kunt u geheel vrijblijvend een offerte aanvragen aan onze coating experts in samenwerking met onze partners.

Na de keuze en bestelling van het product kan het aanbrengen beginnen. Om het resultaat van anti graffiti coating optimaal te krijgen volgt u de volgende stappen:

 1. Zorg ervoor dat de ondergrond goed geïmpregneerd is met impregneermiddel
 2. Laat vervolgens de ondergrond goed drogen
 3. Heeft u beglazing, kozijnen, kunststoffen, beplanting etc. in of bij de te behandelen muur? Dek deze dan af met afplaktape of plastic.
 4. De coating kan vervolgens worden aangebracht met kwast, verfroller of spuitapparaat.
 5. Breng minimaal 3 lagen aan en laat iedere laag drogen volgens de droogtijd op de verpakking (doorgaans 1 uur)

Bekijk altijd de handleiding op de verpakking voor afwijkende aanbrengmethodes.

Het is sterk aan te raden om anti graffiti coating aan te brengen zonder onderbrekingen. Na de eerste laag dient de tweede laag een uur later (bekijk de verpakking) te worden aangebracht. Bij hogere temperaturen zal de droogtijd minder lang zijn. Direct na gebruik kunt u het materiaal zoals gereedschap, verfroller, spuitapparatuur of kwast met water reinigen.

Wanneer de coating is aangebracht (in dit voorbeeld met Rust-Oleum GraffitiShield) is dit het resultaat:


Graffiti schoonmaken bij beton en bakstenen

Beton en bakstenen zijn de meest voorkomende ondergronden voor graffiti.  Meerdere lagen van een anti graffiti coating beschermen het beton tegen de diepe en moeilijk verwijderbare inwerking van de verfstoffen. Bij het graffiti schoonmaken wordt de steen niet aangetast en is het makkelijk eraf te spoelen. Andere stenen ondergronden zijn bijvoorbeeld:

 • Natuursteen
 • Kalkzandsteen
 • Pleisterwerk

Anti graffiti coating beton wordt daarnaast veel gebruikt op gebouwen, scholen en buurthuizen. Maar er zijn natuurlijk meer toepassingsmogelijkheden. Het kan bijvoorbeeld worden aangebracht op standbeelden, in bushokjes, op houten banken, speeltoestellen, kozijnen en op tuin ornamenten. Naast bescherming tegen graffiti biedt het ook nog de volgende voordelen:

 • Bescherming tegen UV stralen
 • Het heeft een milieuvriendelijke en duurzame samenstelling
 • Extra bescherming voor de muur tegen weersinvloeden
 • Een waterafstotende bescherming

Hoe je graffiti voorkomt op hout

Een anti graffiti coating voor hout voorkomt dat de verf hecht aan de houten ondergrond. Het beschermt niet alleen tegen verf maar ook tegen pen, stift en typex. Het wordt daarom vaak gebruikt op scholen (op houten bureaus) en op kinderdagverblijven. Verder zien we het ook vaak gebruikt op hekken, raamkozijnen en deuren. De coating die beschermt tegen graffiti is leverbaar in verschillende kleuren, maar ook transparant. Ook het graffiti verwijderen van hout wordt zo veel gemakkelijker.

anti graffiti coating voor hout


6 tips om graffiti te voorkomen

Natuurlijk is anti graffiti coating een effectieve manier om de muur te beschermen, maar er zijn ook aanvullende manieren waarop u de vandalen kunt ontmoedigen om überhaupt de muur te bespuiten. Bijvoorbeeld:

 1. Het planten van bosjes, klimop of andere begroeiing rondom/tegen de muur
 2. Materiaal aanbrengen wat het moeilijk maakt om graffiti aan te brengen (bijvoorbeeld hekken of gaas)
 3. Vandalisme direct aangeven en graffiti laten verwijderen zodat de aanbrenger maar kort “lol” heeft van zijn werk
 4. Huur een professionele graffiti kunstenaar om op afspraak een mooi kunstwerk te maken op de muur zodat anderen er niet overheen willen spuiten
 5. Schakel buurtwachten in of maak een whatsapp groep aan met de buurt om vandalen te signaleren
 6. Zorg voor een buurthuis of een plek in de buurt waarop wel graffiti mag worden aangebracht (gedoogplekken)

Graffiti verwijderen

Is de muur gecoat met anti-graffiti coating? Dan kan het er eenvoudig worden afgespoten. Hoe eenvoudig graffiti schoonmaken is kunt u zien in onderstaand filmpje:

Zoals u in het filmpje ziet is het verwijderen van graffiti kinderspel als er gebruik is gemaakt van coating. Het is dus mogelijk om de graffiti met een hogedrukreiniger te verwijderen. Zonder schoonmaakmiddelen! Aan te raden is om dit met warm water te doen (minimaal 60 graden). U kunt soortgelijke hogedrukreinigers huren bij BoRent of Boels. Als het niet voldoende is om met een hogedrukreiniger de graffiti te verwijderen kan er gebruik gemaakt worden van speciale afbijtpasta. Afbijtpasta zorgt ervoor dat onderliggende lagen inclusief de graffiti laag helemaal loskomen. Het is dan ook aan te raden om voor het graffiti verwijderen steen gebruik te maken van deze afbijtpasta. Daarna kunt u 1 of 2 lagen anti graffiti nano coating aanbrengen.


Geen coating aangebracht? Zo verwijdert of camoufleert u de graffiti zelf:

Oververven Een bewezen en goedkope oplossing om graffiti te verbloemen is eenvoudigweg overschilderen. Toch is dit niet aan te raden. Na een tijdje zal de graffiti zichtbaar worden onder de verflaag en als je regelmatig overschildert zal de verf gaan bladeren. Kiest u toch voor deze methode, behandel de muur dan daarna met de beschermende coating.

Chemisch reinigen In plaats van camoufleren kunt u ook kiezen voor chemisch reinigen. Dit is effectief maar kan de ondergrond beschadigen. Als de muur is geverfd dan zal bijvoorbeeld de verflaag loslaten bij deze methode. Verder is het ook niet echt milieuvriendelijk te noemen.

Organisch reinigen Er bestaan reinigingsmiddelen op natuurlijke basis die geen schade aanbrengen aan de ondergrond of aan het milieu. Deze manieren van graffiti reinigen zijn helaas wel duurder.

graffiti verwijderen


 


Advies of offertes aanvragen van anti graffiti coating via Coating.nlCoating

 Gratis deskundig coating advies in samenwerking met fabrikanten

 Binnen 1 werkdag antwoord op uw vraag

 Vraag vrijblijvend een of meerdere offertes aan voor een prijs- en kwaliteitsvergelijking

 Scherpe prijzen bij aanvragen van grotere oppervlakten

 Specialist in aanvragen op gebied; infrastructuur, voedselverwerking, gezondheidszorg, bouw, olie en gas, energie en nog veel meer

Op zoek naar anti graffiti coating of om muren en oppervlakten te coaten?

Vraag via ons geheel vrijblijvend een of meerdere offertes aan!