Zandstralen

Zandstralen

Verschillende opties in zandstralen

Bij zandstralen (ook wel gritstralen) wordt schoon zand onder hoge druk tegen een oppervlak geblazen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een compressor. Deze procedure schuurt de ondergrond helemaal schoon en het materiaal krijgt zijn oorspronkelijke, natuurlijke uitstraling terug. Het grote voordeel van zandstralen is dat het zand ook in alle hoekjes en gaatjes komt, waardoor kleine hoekjes geen enkel probleem opleveren. Met gewoon schuren zijn dat soort plekken een stuk lastiger te bereiken. Eigenlijk is zandstralen een verwarrende term, aangezien er geen zand wordt gebruikt. Andere benamingen zijn Gritstralen en glasparelen.

Tegenwoordig zijn er namelijk veel verschillende straalmiddelen waaronder glasparels, aluminiumoxide in verschillende korrelgrootte, vasilgrit of softblast. Korrels zijn bijvoorbeeld grittal, korund of granaatzand. De korrels hebben verschillende aanschafprijzen. In dit artikel geven wij informatie over gemiddelde prijzen.

Wat kost zandstralen per m2

Zandstralen prijs per m2

Voor (links) en na (rechts) zandstralen

De kosten voor het zandstralen van verschillende oppervlakken loopt uiteen omdat iedere ondergrond weer om een andere afwerking vraagt. Wilt u bijvoorbeeld metaal laten behandelen dan bent u vaak op zoek naar een grove afwerking zodat een hieropvolgende coating goed hecht. Wilt u echter een meubelstuk laten behandelen? Dan zoekt u juist een hele fijne structuur. Hieronder geven we daarom een paar gemiddelde prijzen.

Prijs zandstralen meubels

De prijs van zandstralen van meubels wordt bepaalt door het formaat van het meubel en de hardnekkigheid van de af te stralen lagen. De gemiddelde prijs per vierkante meter schommelt tussen de 30 en 40 euro per vierkante meter. Voor het laten zandstralen van een buffetkast  (120 cm breed) bent u al snel €240 euro kwijt. Nog enkele voorbeelden:

MeubelstukStraalprijs
Tafel 150cm€ 125,-
Buffetkast 180cm€ 340,-
TV kast€ 120,-
Nachtkastje€ 70,-
Bed 160cm€ 185,-
Keukendeur€ 60,-

Richtprijs van het zandstralen van metaal

Voor het klassieke gritstralen van metaal wordt vaak gewerkt met grittal of korund als straalmiddel. Voor fijner werk kunt u er ook voor kiezen om te laten parelstralen. Deze vorm van fijnstralen met fijne korrel is bijzonder geschikt voor  aluminium en verzekert een egale en fijn afgewerkte ondergrond. De volgende behandeling kan met poedercoating worden gedaan. Hier wordt het schone materiaal in een cabine door middel van stroom negatief geladen terwijl er positief geladen kleurpoeder op wordt verstoven. Hierdoor blijft het poeder tijdelijk plakken zodat het in de oven kan worden verwarmt tot 200 graden. Reken op een prijs van 20 tot 60 euro voor het zandstralen van metaal per m2.

Wat kost zandstralen

Straalkast huren om zelf hout, metaal of andere ondergronden te zandstralen

Wanneer u zelf wilt zandstralen dan kunt u hiervoor het beste een straalkast huren. Dit kan onder andere bij Hans Knijn straalwerkzaamheden en Zelfzandstralen. Deze laatste biedt zelfs een cursus aan.  In de cursus komt zowel het stralen van metaal en hout als het stralen van gevels aan bod.

  • Een basiscursus zelf zandstralen kost € 47,50 euro incl. BTW. Het cursusmateriaal is inbegrepen in de prijs.

De kosten voor het huren van een straalkast en apparatuur is gemiddeld:

Te huurPrijsPer
Kleine straalkast€ 15,-uur
Kleine Straalkast inclusief grit€ 25,-uur
Huur grote straalkast€ 15,-kwartier
Straalketel XXL € 250,-dag
Torbo gevelstraalunit€ 100,-per dag op locatie
Straalunit IBIX H2O€ 250,-per dag
Steigers, ladders, enz.€ 45,-per dag

De aanschafprijs van de korrels grittal is €8,30, korund €24,20 en granaatzand €38,70 per uur stralen.

Enkele tips wanneer u zelf aan de slag gaat

  • Idealiter is bij het stralen een constante druk van 10 bar nodig.
  • Bij een compressor van 4 kW kunt u met 6 bar (het minimale) continue stralen.
  • Een effectieve stofafzuiging is een absolute voorwaarde bij het gritstralen.
  • Nieuw grit straalt hard maar geeft een ruw oppervlak, zeker op zachtere materialen als aluminium.
  • Grit met een grote hoeveelheid stof straalt minder hard maar geeft wel een gladder oppervlak.
  • Door het stralen van een product kan er statische elektriciteit ontstaan. Deze ontlaad zich vaak via de handschoenen. Door een massadraad aan te leggen die aan het product vastgemaakt kan worden wordt dit probleem opgelost.
  • Verwijder overtollig vuil, olie, tectyl etc. van het product; bedenk dat alle vuil dat er op zit in het grit terecht komt.
  • Als op het te stralen object resten aanwezig zijn van zachte producten als tectyl, lijm, rubber etc. zijn deze niet geschikt om schoon te stralen. Deze producten moeten eerst handmatig, mechanisch of chemisch worden verwijderd.
  • Het inademen van het straalstof is niet goed voor de gezondheid. Gebruik altijd een stofmasker.

Glasparelen is bij zachtere producten zoals aluminium, koper en zink erg geschikt. Glasparelen leidt tot een zijdeglans op het oppervlak.

Let op: De maximale en goede werkdruk bij glas is 4 bar; bij een hogere druk kunnen de glasparels bij het botsen tegen het oppervlak breken.


Advies of offertes aanvragen voor het zandstralen van grote oppervlakken via Coating.nlCoating

 Gratis deskundig coating advies in samenwerking met fabrikanten en specialisten op gebied van zandstralen en glasparelen.

 Binnen 1 werkdag reactie op uw vraag

 Vraag vrijblijvend een of meerdere offertes aan voor een prijs- en kwaliteitsvergelijking

 Scherpe prijzen bij aanvragen van grotere oppervlakten

 Specialist in aanvragen op gebied; infrastructuur, voedselverwerking, gezondheidszorg, bouw, olie en gas, energie en nog veel meer

Op zoek naar advies van experts op gebied van zandstralen? 

Vraag via ons advies of prijsinformatie aan!


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *