Huishoudelijke apparaten poedercoaten

Huishoudelijke apparaten poedercoaten voor duurzaamheid en schoonheid

Huishoudelijke apparaten spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Het begint al met dat kopje koffie in de morgen uit het koffiezetapparaat, het brood uit de vriezer en het beleg uit de koelkast. Al deze huishoudelijke apparaten moeten bestand zijn tegen stoten, temperatuurschommelingen, schoonmaakmiddelen en natuurlijk slijtage van dagelijks gebruik. Huishoudelijke apparaten poedercoaten zorgt voor een duurzame én attractieve afwerking. Het biedt de meest veelzijdige kleuropties, effecten en structuren zodat designers de volledige vrije hand hebben om volgens de laatste trends te ontwerpen.

In dit artikel bekijken we waarom huishoudelijke apparaten poedercoaten een goede optie is voor uw project en welke bedrijven deze dienst aanbieden in Nederland.


5 redenen om huishoudelijke apparaten te poedercoaten

Maar liefst 70-75% van de door OEM fabrikanten (bedrijven die producten leveren ten behoeve van een merkleverancier) aangebrachte coatings in de witgoedsector en apparatenindustrie zijn poedercoatings. En dat is niet raar gezien de voordelen die poedercoatings bieden voor de applicateurs, eindgebruikers en het milieu. Hieronder samengevat:

 1. Milieuvriendelijk en niet schadelijk voor de gezondheid – Poedercoating bevat geen oplosmiddelen en vluchtige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor gezondheid en milieu. Daarnaast gaat er bijna geen poeder verloren tijdens het aanbrengen. Maar liefst 95% kan worden (her)gebruikt.
 2. Efficient qua kosten en tijd – het poedercoat proces is bijna volledig geautomatiseerd en heeft een droogtijd van enkele minuten.
 3. Duurzaam en sterk – Poedercoating zorgt voor een keiharde bescherming tegen krassen, stoten en slijtage van dagelijks gebruik. Apparatuur blijft langer als nieuw.
 4. Hoge bestendigheid – Hoge temperaturen, corrosie, chemische belasting? Poedercoating is er tegen bestand. Dit maakt het de ideale afwerking voor een grote diversiteit aan huishoudelijke apparaten.
 5. Veelzijdige afwerkingsopties – Er zijn enorm veel mogelijkheden qua kleur, textuur, effecten en structuur. Ook is er veel mogelijk qua laagdikte.

Huishoudelijke apparaten poedercoaten; poeder en proces

Er zijn twee soorten poedercoatingpoeders: thermoplasten en thermoharders. Het verschil tussen deze twee is de methode waardoor de coating uithardt. Thermoharders binden door crosslinking en vormen een netwerk van polymeren die de coating zijn duurzaamheid en weerstand geven. Thermoplastische coatings vormen geen chemische verbinding en zijn niet hittebestendig. Om deze reden worden thermoharders met name gebruikt voor huishoudelijke apparaten.

Verschillende poederharsen:

Huishoudelijke apparaten poedercoaten

Huishoudelijke apparaten poedercoaten is altijd maatwerk in samenstelling, kleur en beoogde effect.

Binnen deze twee soorten worden er verschillende bindmiddelen (harsen) gebruikt met ieder hun eigen esthetische eigenschappen. Ook presteren ze verschillend wat duurzaamheid en resistentie betreft. Per apparaat wordt gekeken aan welke specifieke eisen de coating moet voldoen.

Huishoudelijke apparaten poedercoaten wordt meestal gedaan met harsen van epoxy, polyester of een hybride formule van epoxy en polyester. Deze hybride poeder is de meest populaire optie voor huishoudelijke apparaten die binnen worden gebruikt. Dit poeder heeft een goede vloeiing, redelijke chemische bestendigheid en goede weerstand tegen mechanische belasting. Als bonus is deze poeder goed bestand tegen vergeling/verkleuring.

Polyester poeder wordt vaker gebruikt voor het coaten van meubilair en apparatuur voor buitentoepassing. Dit type is uitermate goed bestand tegen corrosie, water en UV straling.

Poedercoating wordt vaak op de volgende manier aangebracht:

 • Ophangen van het huishoudelijke apparaat met ophanggereedschap aan een transportbaan.
 • Voorbehandelen van het huishoudelijke apparaat door deze vetvrij en vuilvrij te maken. Soms is een chemische voorbehandeling nodig.
 • Drogen van de apparaten in de oven
 • Poedercoaten in de poedercabine door de poedercoating aan te brengen met een spuitpistool
 • Moffelen oftewel het verwarmen in de oven en de poeder laten drogen
 • Kwaliteitscontrole op vervuiling en vlekken. Vaak is de oorzaak hiervan omgevingsvervuiling, een vuile ondergrond, slechte kwaliteit van de poeder of vervuiling uit de oven
 • Verpakken van het huishoudelijke apparaat. Dit zorgt voor bescherming van de coating tegen beschadigingen en waarborgt de kwaliteit.

Poedercoating voor huishoudelijke apparaten in Nederland

Gezien de populariteit van poedercoating in de OEM apparaten- en witgoedsector, zijn er vele bedrijven die poedercoating aanbieden. Top coatingbedrijven zoals AkzoNobel (Interpon), Axalta, PPG en Jotun hebben samenwerkingsverbanden met moderne merken als Whirlpool, Panasonic en meer. Door continu te innoveren en in te spelen op de laatste kleurtrends bieden zij topklasse poedercoatings voor de veeleisende fabrikant en klant. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over poedercoating voor huishoudelijke apparaten. Wij verbinden u graag met een coatingspecialist om u de beste oplossing te bieden voor uw project.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *