Muurcoating

muurcoating

Geef een muur net dat beetje extra met muurcoating

Zoekt u net dat beetje extra voor uw muur in de keuken of de badkamer muur?

Niet alleen moet een muur er mooi uit zien, in sommige gevallen is het ook fijn dat een muur bijvoorbeeld waterdicht is, bestand tegen vuil, hygiënisch schoon te maken en heel lang mee gaat. In dat geval komt muurcoating om de hoek kijken. In principe is ook muurverf een coating maar in dit artikel bedoelen we muurverf met net dat beetje extra. Bijvoorbeeld waterdichte muurcoating in de badkamer, of schrobvaste en afwasbare muurcoating op de achterwand van uw keuken.

Er zijn verschillende soorten voor verschillende doelen verkrijgbaar. En natuurlijk wil het oog ook wat. De meeste muurcoatings komen daarom in verschillende afwerkingen: glanzend, mat, zijdeglans, transparant of in kleur.

Maar hoe verschilt een muurcoating dan van verf?

In principe is muurcoating en muurverf hetzelfde. Het gaat beide om een decoratieve en/of beschermende laag over een muur. Toch is er in de volksmond vaak een verschil.

Hebben we het over muurcoating, dan hebben we het meestal over epoxy of polyurethaan coating. Deze wandcoating bestaat uit twee componenten. Het ene component is de verf en het tweede component is een verharder.

Met een “gewone” muurverf bedoelen we vaak een 1 component coating. Deze bestaat uit 1 component en heeft geen extra verharder.

Tweecomponenten muurcoatings zorgen voor een hogere bescherming en zijn in veel gevallen waterdicht en beter bestand tegen vuil, vet en olie.

Om verwarring te voorkomen hebben we het in dit artikel over muurcoating (twee componenten) en muurverf (één component).

Muurcoating badkamer

Coating voor de badkamer muur


Waarvoor kunt u muurcoating het beste gebruiken?

Een populaire toepassing van muurcoating is als beschermlaag op de keuken achterwand. Dit is niet verwonderlijk want strakke keukens zonder tegels passen goed bij een modern interieur. Steeds meer mensen kiezen daarom voor de strakke afwerking die een waterafstotende verf in de keuken geeft.

Naast het feit dat muurcoating in de keuken inspeelt op trends, is het ook nog eens heel hygiënisch.

Daarom is muurcoating keuken het strakke alternatief voor tegels!

Tegels hebben voegen waarin etensresten, vet, vuil en olie in ophopen. Een muurcoating in de keuken daarentegen kan naadloos worden aangebracht. Tijdrovende schoonmaakwerkzaamheden zijn daarmee verleden tijd!

De keukenwand is voortaan makkelijk afwasbaar en schrobvast.

Wat u moet weten over muurcoating keuken op de achterwand
Afwasbare muurverf achterwand keuken

Twee componenten muurverf keuken kan prima op de achterwand van een kookplaat of fornuis worden aangebracht.

Wij adviseren u in dat geval wel een centimeter of 5-7 afstand te houden van de warmtebron en de wand. Ook is het raadzaam om stoom van een waterkoker of steamcooker niet te dicht naar de wand te richten.

De watergedragen vuilafstotende muurcoating voor de keuken hecht uitstekend aan de meeste stenen ondergronden, maar ook bijvoorbeeld op vliesbehang/renovlies. Het is verkrijgbaar als transparante verf (zodat de ondergrond goed zichtbaar blijft) maar ook in verschillende dekkende kleuren.

Nieuwbouw? Let dan goed op: Gipsstucwerk mag maximaal 1% vocht bevatten. Omdat de meeste keukenmuur coatings een volledige waterdichting geven, kan er anders restvocht opgesloten worden, waardoor (op termijn) onthechting kan plaatsvinden.

Gebruik deze afwasbare verf keuken tegen vuil en vetvlekken op de achterwand

Een extra matte 2 componenten afwasbare verf voor de keuken waar wij goede ervaringen op de achterwand mee hebben is Traelyx natural finish (€44,95 750 ml)

De traelyx natural finish zorgt voor een vrijwel onzichtbaar coatinglaag op latex, stucwerk, minerale ondergronden en betonlook muren in de keuken. Ook donkere kleuren (muurverf) of zuigende steenachtige ondergronden kunnen veilig gecoat worden met Traelyx naturel finish, zonder dat er risico bestaat op witte vegen/vlekken. Afneembare verf voor de keuken zijn er ook nog in andere vormen. Ook Sigma Pearl Clean Matt, verkrijgbaar vanaf €19,95 bij o.a. de Praxis, is een prima product om de muur in de keuken afneembaar te maken.

We raden minimaal 3 lagen aan muurcoating keuken aan, waarbij 750 ml genoeg is voor ongeveer 1 laag op 10m2 achterwand (natuurlijk wel sterk afhankelijk van de zuiging van de ondergrond).

Waarom u wellicht een ander merk muurcoating wilt

Bent u niet op zoek naar een transparante, matte muurcoating maar juist één met een frisse matglans of zijdeglans? Dan is een andere uitstekende afwasbare muurcoating is die van Vestingh. Vestingh wandcoating staat bekend als watergedragen 2 componenten verf op basis van polyurethaan.

De coating is er in een matte en zijdeglans variant. De matte variant (niet zo mat als Traelyx) is de meest gebruikte, omdat deze het rustigste beeld geeft ten opzichte van de andere oppervlakken. Daarnaast geeft het merk aan dat de wandcoating goed bestand tegen vetvlekken, vocht en andere vervuiling.

Een liter is genoeg om ca. 5m² muuroppervlak 2x te behandelen. Een complete liter set kost incl. BTW € 59,95. 

De keuken muur verven met een twee componenten coating in 10 stappen

Wilt u de coating zelf op de keukenmuur achterwand aanbrengen? Doe het als volgt voor een mooi resultaat:

 1. Voorkom vlekken op het aanrecht: plak de randen af met tape en breng daarna een folie  ter bescherming aan.
 2. Controleer de ondergrond: waar nodig schuren en opvullen met een muurvuller
 3. Breng een primer aan: druppels meteen verwijderen met een kwast
 4. Hoeken met speciale kit afkitten: laat de kit 2 uur drogen
 5. Meng de twee componenten volgens de aanwijzing op de verpakking: maak nooit meer product aan dan u in één sessie kunt verwerken
 6. Maak de verfroller vochtig: en sluit deuren en ramen (zodat de laag niet te snel droogt)
 7. Breng de muur coating aan: doe eerst de hoeken en randen met een kwast. Maak daarna vertikale banen met de vochtige roller.
 8. Verwijder de tape direct na de eerste laag: plak opnieuw voor de tweede laag
 9. Breng de volgende laag muur coating aan: laat de eerste laag eerst 3 uur drogen
 10. Kit de naden van het aanrechtblad: spuit er daarna wat zeepsop op en strijk af

muurcoating keuken

Muurcoating t.o.v. verf; dit moet u weten

Natuurlijk weet iedereen die wel eens een muurtje heeft geverfd wat verf is. Een muurcoating kunt u zien als een toevoeging over bestaande verf, of in sommige gevallen een dekkende vervanger. Wat muurcoating anders maakt als verf zijn de bijzondere eigenschappen en betere bescherming tegen invloeden van buitenaf. Zo zijn er muurcoatings:

 1. Speciaal geschikt voor horeca en andere HACCP omgevingen
  Muurcoating in professionele omgevingen zoals ziekenhuizen, horeca, voedselverwerking en dergelijke worden vaak omschreven als hygienische coating of HACCP coating. Deze speciale coatings, waarbij hygiene van essentieel belang is, wordt er streng gekeken naar de juiste en HACCP gecertificeerde coatings voor muren.
 2. Uitermate geschikt als vervanging van tegels in badkamers
  Deze sterk waterafstotende badkamercoatings zorgen voor een strakke naadloze look in de badkamer.
 3. Verrijkt met nanotechnologie
  Muur coating met nanotechnologie gaat nog een stapje verder als waterafstotend. Sommigen zijn zelfs zelfreinigend. Coatings van dit kaliber worden daarom vaak toegepast tegen:- Graffiti
  – Wildplassen
  – Ijsvorming
 4. Om de veiligheid te bevorderen
  Muurcoatings lenen zich uitstekend voor bijvoorbeeld Glow in the Dark pigmenten die gebruikt kunnen worden bij bewegwijzering. Ook bestaan er hygiënische muur coatings speciaal voor ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, scholen etc. die schimmels en ziekteverwekkers tegengaan. Twee component muurcoatings staan daarnaast bekend om hun zeer hoge chemische resistentie.
 5. Uitgerust met handige special effects
  Regelmatig komt een coatingfabrikant met handige innovaties. Zoals onderstaande verf van Flexa, genaamd Flexa Powerdek Magic Dry. Deze handige muurcoating is roze van kleur bij het aanbrengen, en droogt wit op. Erg handig om zo te zien waar u gebleven bent. 

Waarom buitenmuren en binnenmuren baat hebben bij impregneren met coating

Het gebruiken van een muurcoating buiten oftewel een muur impregneren is belangrijk voor onder andere de levensduur van de buitenmuur. Door het impregneren van buitenmuren worden deze bestand tegen vuil, vocht en water.

Het coaten (impregneren) van muren en garages buiten is in feite niets meer of minder dan het waterdicht maken van de muren.

Muren en wanden zonder coating worden nat en vies. Of denk eens aan het bevriezen van buitenmuren. Schade aan metselwerk en voegwerk zal snel volgen. Impregneren met muurcoating buiten beschermt tegen schadelijke invloeden.

Niet alleen binnen het huis maar ook buiten is muurcoating daarom een goede oplossing. Buiten zorgt een (waterafstotende) muurcoating ervoor dat:

 • De muur geen vocht doorlaat van buiten naar binnen;
 • er een waterafstotende laag is, waardoor er geen schimmel en algen zullen groeien;
 • zure regen de muur niet aantast;
 • er minder kans is op vorstschade;
 • de muur langer schoon blijft;
 • stenen en voegen langer in goede staat blijven.

Er zijn daarnaast allemaal slimme toepassingen voor muurcoatings buiten. Denk bijvoorbeeld eens aan anti graffiti coating of  een wandcoating die ervoor zorgt dat urine niet hecht aan de muur.

Prijs van muurcoating producten

Er zijn veel verschillende muurcoatings voor verschillende doelen. Een kleine greep uit de mogelijkheden:

Merk
Soort
Prijs
Remmers FuncosilBetonverf€ 60,- per 5 liter
Wykamol EnvirosealSteencoating€ 39,95 per 5 kg
VestinghWandcoating€ 59,95 per liter (5m2 muuroppervlak)
VestinghSchrobvaste muurverf€ 21,50 per liter (9m2)

badkamer coating

Tips wanneer u een muurcoating zelf gaat aanbrengen

Om kosten te besparen kan de wandcoating heel goed zelf worden aangebracht. Hierboven hebben we al een aantal voorbeelden hierover gegeven. Met de juiste voorbereiding en inzet kan iedereen de coating mooi aanbrengen.

1- component muurcoating

Het aanbrengen van een 1-component coating gaat in principe hetzelfde als het verven van een muur met gewone verf. Let in elk geval op het volgende:

 • Breng altijd mooie volle verflagen aan;
 • voorkom druppel lopers, want die zijn lastig te corrigeren;
 • verschillende kwasten geven verschillend resultaat in structuur;
 • breng de coatings ‘nat in nat’ aan. Nat-in-nat wil zeggen dat de volgende banen in de natte verf moet komen, voordat de voorgaande coating droogt;
 • omdat coatings waterverdunbaar zijn, drogen deze snel. Zorg daarom voor een tochtvrije ruimte met een lage temperatuur.

2-component muurcoating

Bij het aanbrengen van een 2 component muur coating is enige schilder ervaring wel handig om te hebben. Let altijd goed op de instructies van de fabrikant, deze kunnen afwijken van onze tips:

 • Verwerk de coating binnen 2 uur. Maak daarom niet meer aan dat dat u in 2 uur kunt aanbrengen op de muur.
 • Het mengsel is na mengen van de 2 componenten naast fysisch ook chemisch aan het uitharden. Hierdoor is per laag een nieuwe roller en bakje benodigd.
 • Als de muurcoating  per ongeluk is gekomen op ongewenste plaatsen, dient u dit zo snel als mogelijk te verwijderen met een licht vochtige, enigszins warme doek. Indien de coating uitgehard is, is deze alleen door mechanisch schuren of schrapen te verwijderen. Kwetsbare oppervlakken kunnen hierdoor beschadigen.
 • Spoel geen restanten coating door de gootsteen, de kans bestaat dat de coating hecht aan de gootsteen of afvoer.
 • Het is belangrijk dat de ondergrond schoon, droog, voldoende draagkrachtig, bestaat uit goed hechtende verflagen en vetvrij is.
 • De muurcoating dient in 2 volle lagen te worden aangebracht. Let op dat u alles raakt en de banen nat-in-nat aanbrengt, zodat u geen banen en aanzetten gaat zien. Een gedegen en vlotte verwerking is daarom belangrijk.
 • Om nat-in-nat te kunnen werken is het belangrijk dat de maat van de rollers is aangepast aan de oppervlakte die wordt gecoat. Daarnaast is het raadzaam de omgevingstemperatuur zo laag mogelijk te houden, en ramen en deuren te sluiten om tocht te voorkomen.
 • Het gebruik van tape op muurverf is niet aan te raden. De hechting van de muurverf op de wanden kan onvoldoende zijn, waardoor bij het verwijderen van de tape muurverf meegetrokken kan worden. Het veiligst is dus geen tape te gebruiken. Als u wel een tape gebruikt, gebruik dan altijd schilderstape van professionele kwaliteit.